Miért nem értik meg még mindig sokan, hogy semmilyen táplálékkiegészítő termékre NINCS szüksége az embernek?
Ez személyenként változik. Tényleg van, akinek nincs rá szüksége, hisz pl. a fehérjét beviszi a táplálkozással.
Amúgy meg vannak olyan táplálékkiegészítők, amiket nem lehet étrendből pótolni, vagy az csak nehezen kivitelezhető, pl. kreatin. Persze ez sem "szükséges", de jól jöhet.
A kreatin pont nem azok közé a táplálékkiegészítők közé tartozik, amiket nehezen lehet étrendből pótolni. Ha az ember időnként fogyaszt marhát, sertést, lazacot, tőkehalat, tonhalat vagy tejet, akkor bőven fedezni tudja a szükséges kreatin bevitelt. A kreatin egy messze túlértékelt, a legtöbbször felesleges kiegészítő.
Az L-carnitin is egy átverés. Ezerszer megcáfolták a zsírégető hatását. Nincs olyan táplálékkiegészítő, ami ténylegesen zsírégető hatású legyen. Vannak ilyen készítmények, de azok szteroidok és hormonok, nem pedig sciteces/bioteches baromságok. Zsírt égetni akkor fogysz, ha edzéssel és diétával kalóriadeficitet eredményezel. Ha ez nincs meg, akkor eheted az L-carnitint két marokkal, nem fogsz fogyni.
Ami fontos táplálékkiegészítő számomra, az a fehérje por. Én sajnos nem minden nap tudok úgy étkezni, hogy a fejlődéshez szükséges fehérje mennyiséget bevigyem, ezért esténként néha tolok egy fehérje turmixot, és meg is vagyok. Amik még fontosak, azok a vitaminok és az ásványi anyagok. Kíváncsi vagyok, hogy a téli hónapokban, a szobában ücsörögve melyikünk tudja kiegészítő nélkül bevinni a szükséges D-vitamin mennyiséget. Kíváncsi vagyok, hogy melyikünk eszik annyi zöldséget és gyümölcsöt, hogy fedezni tudja a szükséges C-vitamin mennyiséget. Kíváncsi vagyok, hogy melyikünk fogyaszt annyi halat, hogy bevigye a szükséges Omega-3 mennyiséget.
Ezek a vitaminok alapvetők, úgyhogy ne sajnáljunk multivitamin készítményeket vásárolni.
Szerintem a felesleges, parasztvakító táplálékkiegészítőkkel van a gond, amit kifejezetten a kezdő laikusok számára gyártanak, mert csak ők hiszik el, hogy érnek valamit: BCAA, EAA, HMB, tribulus, arginin, és egyéb ökörségek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!