Igen, jelenleg is számolom, viszont annyi gondom van ezzel, hogy pl. Az ilyen "összetettebb" kajákat nem tudom beírni, lemérni.
Így ha egészséges is lenne, nem tudom mennyit ettem belőle. Erre megoldás?
Ha te készíted, akkor tudod mi van benne, le tudod mérni az alapanyagokat.
Persze, ha Anyukád csinálja, vagy elmentek egy étterembe akkor nehezebb pontosan kiszámolni, de körülbelül meg lehet saccolni.
Én egy ideig számoltam, aztán ahogy életmódot váltottam már elengedtem, ránézésre nagyjából tudom mennyit egyek, egészséges ételeket eszem és tartom a súlyom. Alapvetően azt gondolom, nem lehet egy életen át számolni a kalóriákat.
Így van, kajára szüksége van, de nem minden vacakra. Ez a "fejlődő szervezete vagy, edd meg azt, amit megkívánsz, ne sanyargasd magad" típusú duma nagyon káros sajnos. Akik ezeket a dumákat megfogadják, azokból szoktak lenni a túlsúlyosok és a fiatalkori cukorbetegek és magas vérnyomásosok, csak mondom.
Fejlődő szervezet vagy, így tényleg szükséges van a tápanyagra, bár 26 évesen is szükséged lesz, és 66 évesen is, de ez most mindegy. Számít azonban, hogy milyen alapanyagokból fedezed a napi makrotápanyagot, a napi kalóriát. Nagyon nem mindegy, hogy karamellás Milka csokiból és mócsingos virsliből, vagy minőségi húsból és minőségi zöldségből/gyümölcsből. Erre pont gyerekkorban érdemes odafigyelni, hogy ez rögzüljön be, és ne 10 év múlva kelljen életmódot váltani a különböző betegségek miatt.
Nem azt mondom, hogy ha Karácsonykor megkívánod a mézes kalácsot, vagy Húsvétkor a Kinder tojást, akkor nem ehetsz belőle. Egyszer-egyszer egy kis "csaló kajába" még senki nem halt bele. A baj akkor kezdődik, amikor "nem akarom sanyargatni magam" címszó alatt minden második nap sajtos chipset nyomatsz gumicukorral.
Találd meg azokat az ételeket, amik finomak, de egészségesek. Ezeket most el sem kezdem sorolni, mert millió van belőlük. Én csak egészségesen, tisztán étkezem gyakorlatilag 14 éves korom óta, és nem sanyargatom magam egyik nap sem, hanem olyan finomakat eszek, mint az állat. Egészségesen étkezni nem azt jelenti, hogy minden nap csirkemellet eszel barna rizzsel, desszertnek meg egy kis zabpehely, mert aki ezt a kombót eszi éveken keresztül, annak azért lesz egészségügyi problémája.
Számold nyugodtan a kalóriákat, pláne ha a fogyás vagy a tömegelés a cél. Számolhatod a makrotápanyagot is. Tök jó, ha az ilyesmiket ilyen fiatalon megtanulod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!