Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Lenmagolaj helyett a lenmag...

Lenmagolaj helyett a lenmag is jó telítetlen zsírforrásnak?

Figyelt kérdés
A sima zacskózott lenmag 100 grammjában 43 gramm olaj van, ez jó lesz vagy magként nem tudja lebontani a szervezet(ha nem zúzod/harapod szét)?
2021. ápr. 5. 16:38
 1/4 anonim ***** válasza:
50%

Lenmag:

- zsír 42,2g

-- telített 3,7g

-- egyszeresen telítetlen 7,5g

-- többszörösen telítetlen 28,7g

---- Omega-3 22,8g

---- Omega-6 5,9g

[Forrás: [link]

Legolcsóbb a Kalifa (a Sparban van, de lehet, hogy máshol is), 676- az egységár > 57g Omega-3-hoz 250g-ot megeszel, az 170-. Ebből 2-3g lesz EPA/DHA, amire igazából kellene belőle.

Lenmagolaj:

- zsír 100g

-- telített 9,4g

-- egyszeresen telítetlen 20,2g

-- többszörösen telítetlen 66g

---- Omega-3 53,3g

---- Omega-6 12,7g

[Forrás: [link]

Legolcsóbb a fél literes Solio (bioboltokban lehet kapni), egységára változó, legyen kb. 2600- > 53,3g Omega-3-hoz kell 100ml, az 260-. Ebből szintén 2-3g lesz az EPA/DHA.

Alapvetően tehát egyik sem jó, mert az ALA-ból (az Omega-3 formája, ami van benne, és csak a néhány százaléka alakul át EPA/DHA formájúvá) sem lehet akármennyit (úgy olvastam, max. 2-3g az ideális); és Omega-6 is túl sok van mindkettőben (az Omega-6-ot igyekezzünk alacsonyan tartani, a normál mennyiség úgyis bejön a húsból, stb.).

A lenmagban meg még rengeteg fitoösztrogén is van, 250g már ebből a szempontból is túl sok lenne. (A fitoösztrogének szénhidrátok, vagyis a lenmagolajban már nincsenek.)

Tehát, sem az egyik, sem a másik nem jó igazán, a halolajat semmi nem veri, ráadásul abból 10ml elég, ami a legjobból (GAL márkájú) 150- forint a jobb bioboltokban, vagyis még a lenmagnál is olcsóbb, és minden tekintetben sokkal jobb. A drágább helyeken 170-be kerül (a 10ml), vagyis kb. pont ugyanannyi, mintha egy zacskó lenmagot megettél volna, csak ezerszer hatásosabb.

Ha spórolni akarsz, van még a kapszulás (Omega-3 ECO, 70-80- kapszulánkénti árral), de abban kevesebb az Omega-3, így én azt nem javasolnám, persze, ha a pénz számít, akkor ez is jobb a semminél.

2021. ápr. 5. 18:02
 2/4 anonim ***** válasza:
A lenmag sokkal jobb. Első, mi a baj a fitoösztrogénnel? Omega 6 meg hogy lenne már túl sok benne?
2021. ápr. 5. 23:52
 3/4 anonim ***** válasza:
50%

A fitoösztrogén lányoknak mehet valamennyi (asszem 10g, ha jól emlékszem), de fiúknak nem túl jó, 1g alatt kell tartani, már nem emlékszem, hol olvastam. Mivelhogy emeli az ösztrogén-szintet.

Eszerint növelte a prosztatarák kockázatát (férfiakban): [link]

Eszerint a terméketlenséget (férfiakban): [link]

Persze más kutatások meg mást mondanak... én úgy vagyok vele, hogy jobb vigyázni, szerencsére nem a lenmag a legfontosabb táplálékunk.

Az Omega-6-ot a kalóriabevitel 4%-a alatt ajánlatos tartani, különben már árthat. Forrás: [link]

2021. ápr. 6. 00:24
 4/4 anonim ***** válasza:
{Utolsó vagyok, javítás: lányoknak a lenmag a 10g, nem a fitoösztrogén.}
2021. ápr. 7. 21:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!