Felgyorsulhat jelentősen az izomtömeg növekedése 1 év után is, ha elkezdek mindent jól, jobban csinálni?
Nyilván fel fog gyorsulni valamennyire. De ha pl. alig szedtem fel tömeget 1 év alatt, akkor olyan gyorsan fogok nőni, mintha kb. kezdő lennék?
Mert ugye kezdőként az első évben lehet a leggyorsabban nőni...
Tehát:
1. Kalóriadeficitben, alacsony intenzitással edzek, és nagyon lassan szedek fel izomtömeget egy évig, mondjuk 1 kg izmot.
2. A bevett módon, tehát nem tömegnövelő étrenddel és az edzésre sokkal jobban ügyelve folytatom tovább, hogy gyorsabban nőjjek.
Hogyha az 1.-ről a 2.-ra váltok, akkor begyorsulhat jelentősen az izomnövekedés, vagy nem, mert már eltelt az első év, amikor a leggyorsabban lehet nőni? Vagy számít, hogy már 1 éve edzek?
A kérdés azon alapszik, hogy tavaly kezdtem el edzeni, eleinte deficitben, majd tömegnövelő étrendre váltottam, aztán bezártak a termek és itthon csökkenő motivációval és gyakorisággal edzek. Így nem tudom, hogy ugyanonnan folytathatom-e a teremben, mint ahol abbahagytam, vagy csökkent a potenciálom, mert nem aknáztam ki az első év lehetőségeit.
A szervezetednek nincs karórája amin nézné az időt. Nem azért mondják hogy az első évben a legkönnyebb izmot felszedni mert utána már nem lesz olyan lelkes a szervezeted vagy ilyesmi.
Diéta és edzés alapján beáll egy egyensúlyi állapot arra vonatkozóan hogy mi lenne az ideális testsúlyod illetve zsír / izom arányod. Minél messzebb vagy ettől a szervezeted által idealizált állapottól, annál erőteljesebb fog érezni a változtatásra.
Pl. ha 120 kg vagy és alig van rajtad izom és egyik napról a másikra elkezdesz egy olyan életmódot aminél az egyensúlyi állapotnak egy 70 kilós szálkás férfi felelne meg, akkor elég nagy léptékkel fogsz haladni ebbe az irányba, azonban ha ezt már elérted és növeled a súlyokat, hogy immáron egy 75 kilós szálkás férfi életvitelét tudjad magadénak, akkor itt a különbség már minimális és kis léptékekkel fogod elérni a célt. Magyarul nem azért lassul be az a dolog mert eltelt az 1 év hanem azért mert az elején még könnyű olyan célt kitűzni és megvalósítani ami nagyon távol áll a mostani állapotodtól. Gondolj csak bele, egy 80 kilós kigyúrt embernek ezerszer nehezebb feljebb tornáznia az egyensúlyi állapotát mint egy vasággyal együtt 50 kilós srácnak.
*annál erőteljesebb késztetést fog érezni a változtatásra.
Kérdésedre a válasz: kalóriadeficitből átmész egy 3000 vagy még magasabb kalóriás étrendre az pl brutál nagy különbség, persze keményen edzeni is kell mellé különben csak elhizol
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!