Mivel érdemes sütni?
Pl tojást, csirkét, halat.
Vaj, margarin, zsír, repceolaj, lenmagolaj, kókuszzsír, olívaolaj stb
Melyik a legegészségesebb?
Én vajat és extra szűz olívaolajat szoktam használni.
De érdekel van-e egészségesebb, diétásabb megoldás.

























Az extraszűz olívaolajat nagyon nem ajánlott hevíteni. Rosttöredékeket tartalmaz, amik elszenesednek, és így ártalmasak lesznek. Ha kapsz nem extra szűz olívaolajat, azt - a füstpontja alá persze - hevíthetnéd, de Magyarországon nem láttam még ilyet árulni, csak az extraszüzet.
Az összes többi olajra is az igaz, hogy amíg nem hevíted a füstpontja fölé, addig nem lesz ártalmas. Táblázatból kell kikeresni, hogy az adott olaj meddig jó - és persze utána se fogod tudni megmérni az olaj hőmérsékletét túl egyszerűen, de legalább össze tudod hasonlítani őket.
Én amúgy most rákaptam a sütőzacskóra, és ez megoldotta a zsiradékproblémám egy részét.





Azt szokták mondani, hogy mindenből egy keveset. Már zsísavak és ásványi anyagok vannak bennük, és mindre bizonyos mértékben szükség van. Fontos, hogy a telített zsíokra kevésbé (ezek azok, amik szilárdak (pl sertészsír, kókuszzsír, vaj) és a telítettlenekre több. Viszont hőkezelésnél mindig telítettet használj, mert a telítettlenek (oliva, napraforgó, tökmag stb) átalakulnak transzzsírokká, amik már az egészségre ártalmasok is lehetnek nagy mennyiségben, különösen a koleszterinszintre.
Összességében a legjobb, ha váltogatva használod őket, de sütéshez lehetőleg szilárdakat vagy pl olyan olivaolajat, amire rá van írva, hgoy kifejezetten sütésre való (ilyenkor nem válik tranzsírrá)
Diéta szempontjából pedig lényegében mindegy, mindegyikben kb azonos a kalóriamennyiség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!