Powerlifting/erõemeléshez milyen edzéstervet kéne használni?
Lineáris periodizáció
Konjugált periodizáció
Konkurens periodizáció
Ezek jók
hát pedig attól még egy alap 5x5 elég minimalista :D
attól hogy valami minimalista edzés, nem azt jelenti hogy könnyű
sőt, meg merem kockáztatni hogy jóval fárasztóbbal ezek a tervek
"Az 5x5 csak egy sablon kezdő módszer...Sokáig nem fogsz vele fejlődni"
Pontosan ezt olvastam en is, netan jobb otlet az 5x3 ? Mit gondoltok a 10x1 rol? 3x3?
az 5x5 nem azért nem fog sokáig vinni mert 5x5 hanem mert egy nem periodizált linear progression terv
...mint a többi amit felsoroltál...
az a linear progression
a linear periodization lényegében az amikor hétről hétre (vagy pár hetes blokkokban) változtatod az ismétlésszámot
pl egy alap template az hogy az első héten 10rep setek, a másodikon 9 ésígytovább az egyismétlésig.
Saját vélemény, soha nem versenyeztem. De amíg nincs egy alap erőnlét (testsúlyx10 fekve, testsúlyx1,5 guggolva, testsúlyx2 felhúzva 8-10 ismétlés) fölösleges belevágni ilyesmibe. Miután van egy fizikumod amire lehet építeni (ezzel együtt jár a jó gyakorlat végrehajtás ismerete), mindegyik alapgyakorlatnál részletekre bontva meg kell nézni, hogy melyik a leggyengébb szakasza a mozgásnak, és az alap gyakorlatra épített általános erőnövelő edzéstervet kiegészíteni a szükséges gyakorlatokkal. Pl. a nyomást megindítod, de félúton elakad, guggolásnál összemegy a térded maxolásál és elakadsz a felénél, felhúzást meg nem bírod elindítani, akkor fekvenyomás + részleges nyomás (külön edzésnapon), guggolás + hidalás (külön edzésnapon), felhúzás + húzás dobogóról (szintén külön edzésnap). A kiegészítő izmoknál 3-4 sor alacsony ismétlés nagy súllyal (pl. tolódzkodás súllyal, mellről nyomás, kalapács bicepsz, evezés), és 3-4 sor izolált magas ismétléses terhelés (scott pad, csigás karnyújtás, oldalemelés). Szintén mehet minden heti 2x.
Én láttam olyan magyar erőemelő versenyző edzéstervét, ahol az alapgyakorlatokkal kezdte az edzést, és 25-25-15-15-10-10-5-5-4-4-3-3-2-2 ismétléssel építette fel a gyakorlatot. Óriási volumen, nagy súlyokkal együtt, egy edzésen 80-100 tonna megmozgatott súly csak az alap gyakorlatokban. Egyszer a teremben segítettem nyomásban egy erőemelő srácnak, ő meg úgy építette fel a sorozatát, hogy egy 15 ismétléses sorozat után 1-1 ismétlésekkel elment a maxig, majd onnan visszafele piramis 1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 5-5, 8-8 ismétléssel. Azzal indokolta, hogy a nagy súlyos nyomások előtt így nincs előfárasztás, mindent bele tud tenni.
Az 5*5 én szerintem nem jó edzésprogramozási alap. Nincs volumen, és nem mész le max közelébe sem, az erőemelés meg testépítés közötti langyos víz ha nagyon csúnyán fogalmazok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!