Kezdőnek érdemes lineáris periodizációs edzéstervet végezni vagy elég egy ICF 5x5?
Attól függ. Ha teljesen kezdő vagy, akkor ajánlottabb a magasabb ismétlés az elején, mivel ugye meg kell tanulni a kivitelezést meg hozzá kell szoktatni magad az edzéshez.
Ha pedig már edzel egy ideje, viszont az erőszinted kezdő, akkor érdemesebb már a nagyobb súlyokat használni.
Az esetedben, nincs sok különbség az 5 és a 8 ismétlés között. Válaszd azt amelyik neked jobban bejön, ezt ki kell tapasztalni. Én például guggolásnál és felhúzásnál szeretek alacsonyabb, 5 ismétlést csinálni, míg a nyomógyakorlatoknál, mint a mellről nyomás vagy fekvenyomás az 5 és a 8 ismétlés is jó nekem.
De a kérdésre válaszolva ha csak ez a 2 opció van akkor én az 5x5-nél maradnék a magasabb volumen miatt.
ez nem lineáris, hanem egy elég béna blokk periodizáció
de kezdőként az alap 5x5tel jobban fogsz járni
Fogalmad sincs mi az a periodizáció...
Ezt a periodizációt egy erőemelő könyvből szedtem...Olyan emberek követtek ilyen tervet,mint Ed Coan vagy Kirk Karwoski
csak gondoltam megkérdezem mehet e ez egy kezdőnek is vagy inkább valami 5x5
A lineáris periodizációban folyamatosan növekszik a súly (hétről hétre) és ezzel együtt az összvolumen megy le.
Ezzel szemben a blokk periodizációban pár hetes blokkokba rendezik az edzést, 3 blokkba, elsőször "izomtömeg", aztán "erő", és végül "robbanékonyság" időszakra.
Ahogy látod, ez egyik tradicionális sémát sem követi, de sokkal közelebb van a blokkhoz, ezért írtam, hogy egy elb.szott blokk periodizációs terv.
Ne álljon már neked feljebb, amikor fingod sincs a témáról.
Ebben is emelkedik a súly heti 5 kilóval
Amúgy meg a blokk periodizáció is a lineáris periodizáció egy fajtája...Sok különbség nincs közte
az lineáris progresszió
nagyon nem ugyanaz, mint a lineáris periodizáció
szerinted az icf 5x5 periodizált akkor? dehogy az. de az alapja a lineáris progresszió.
az a "kis extra" ami változik (ismétlésszám és sorozatszám) nagyon sokat számít....
de ezeket amúgy mind tudnád egy gugli kereséssel
Én kiolvastam erről egy híres erőemelő edző által írt könyvet és 3 éve eszerint edzek,tudom mit beszélek
Nem,az ICF nincs periodizálva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!