Mit gondoltok Pásztón a Mikszáth Kálmán Líceumról?
Ahogy a well-known mottó szól "A Mikszáth... nem csak egy iskola " Ez maga a Pokol, többszörösen képmutató közeggel.
Csóró, lepukkant hely, a főépületben rendszeresen folyik a könnyed a lefolyószagtól meg a vizelet átható bűzétől. A tornatermet eszi a penész, itt kell bent futkosnod tesik alatt. Jobb időben kint vagy és a szél telefújja salakkal a szemed.
A tanárok nem szeretik egymást, kibeszélik a másikat órán is. A két épület sem szereti egymást. Úgy is mondhatnánk, hogy a gyűlölet és az utálat duplán megvan itt.
Az igazgatónő sajnos egy álomvilágban él, azt hiszi hogy ez az iskola színvonalas, fejlett, persze ez nem így van. Ami a nyíltnapos prospektusban szerepel erről a helyről, annak nagyon nagy része mind hazugság.
Örökös konfliktusok vannak kiváltképp a francián. Igazából a tanárok táplálják a diákokba mindkét épületben,hogy a másik épület az az idióták gyűjtőhelye.
Francia tagozatosként elvárják hogy mindenből ötösöd legyen, illetve van, hogy még az is baj. Sosem lehetsz jó ott. A tanárikar egyes tagjai mindent megtehetnek, ellenben ha a diák hibáz, akkor el van hordva mindennek. Írni mered óra közben amit a tanár mond? Nem nyitottad még ki a könyved és serceg a könyvlap? Nem tanultál mindenre másnapra, azért mert előző nap "csak " nyolc órád volt és utána délután mint egy zombi, kidőltél mert el merészeltél fáradni? Merészelsz nem úgy viselkedni mint egy k....ott robot? Na hát az ilyen dolgokért szedik le a fejed a francia tagozaton ;) Ilyen dolgokért képesek rád egyesek mondani azt, hogy elkurvulsz.
Az egész iskolában, szerintem, akik mindig is kedvesek voltak, azok általában az angol tanárnők. Illetve a média-rajz-magyar szakos tanár. Ők azok, akik felől érezni megértést és támogatást.
Milyen igaza van az előttem szólónak!
Azért remélem elolvassák az emberek ezeket a véleményeket, mielőtt beadnák abba a lepukkant zombiképzőbe a jelentkezésük.
Ja, és ezek mellé ajánlanám az instagramon a 'Fakjumixat' nevű oldalt. Érdemes.
Mik a tapasztalatok? (Francia tagozat)
Akkor kezdjük: a tanárok nagy része sz rul tanít, vagy egyszerűen nem tanít. Elvárja, hogy mindent tudj anélkül, hogy rendesen leadná az anyagot. A töri tanítása rettentően "alapos" (vagy csak lapos), és nem veheted biztosra, hogy érettségire végeztek a 11.-es könyvvel. Itt a tanároknak mániája beléd táplálni hogy rosszabb vagy, mint az osztály éltanulója, és b szhatod azt is, ha nem vagy favorit. Az pedig úgy lehetsz, ha zseni vagy, vagy gazdag, vagy szimplán pásztói. Ja, és jól jön ha tudsz nyalni a tanároknak és mézesmázosan beszélgetni velük.
Van egy matektanárnő a tagozaton, aki arra élvez, hogy porig alázzon és elküldjön bányászképzőbe, ha nem vagy a toppon matekból. Ugyanez a tanárnő nagyon sok hittérítést tart, és órán szereti kibeszélni a kollégákat. A másik matektanárnő viszont aranyos, ha idejössz, imádkozz, hogy őt kapd meg.
A két töritanár közül az egyik legtöbbször meglehetősen üres órákat tart, viszont ő legalább halad, a másik még arra sem képes, hogy siessen az anyaggal, és pont nem érdekli, hogy hogy készülsz fel érettségire.
Et il y a gombárné, az egyik final boss, akit nemhogy a jövőd, a jelened se érdekel. Legyél zseni, vagy gazdag, esetleg legyenek a szüleid tanárok, ügyvédek, és te vagy a kiskedvenc. Viszont ha csak szimplán próbálkozol? Földbe vagy tiporva és le vagy oltva. R hadj meg, ahol vagy, alsóbbrendű senki.
A franciatanárok? Aranyosak, mikor nem látod őket. Néha, jobb pillanaikban nem arra mennek, hogy minél rosszabb jegyet sikerüljön neked adni. Az anyanyelvi tanárok, akikről oly sokat áradoznak? Talán 2 aranyos, ha van közöttük. A többi valószínűleg nem is tanárként dolgozott a saját hazájában, nem tudja az anyanyelve nyelvtanát. Pont olyan, mintha te gimi után kimennél magyart tanítani külföldre úgy, hogy épphogy megvolt a kettes az érettségin.
És itt az, hogy motiváljuk a gyereket? Nem létezik. Itt gyűlölet, utálat, nemtörődömség létezik.
Ja, és a folytonos szaladgálásról a két épület között ne is beszéljünk. Aztán ha az 5 perces szünetben nem sikerül megtenni a (rohanva minimum 7 perces) utat, akkor is r hadj meg, 5 perc késés, ha a tanárnak jobb napja van, akkor 10.
Összességében ajánlanám a helyet, ha szereted, hogy cs cskaként kezelnek, esetleg imádsz óránként rohangálni, vagy szereted a kihívásokat, így egyedül akarsz felkészülni a töri érettségire.
Egyébként túl lehet élni.
"És itt az, hogy motiváljuk a gyereket? Nem létezik. Itt gyűlölet, utálat, nemtörődömség létezik."
A kedves előttem szólónak igaza van. Saját tapasztalatból mondom. Ráadásul ha valamelyik tanárgyereknek nem tetszel, még a tanári kar is megutál téged, anyuci-apuci jóvoltából.
Ha valamelyik volt tanárom esetleg ezt olvassa, elnézést kérek, hogy nem voltam soha egy seggnyaló k_csög, engem nem ilyenre neveltek. Azt hittem, itt az őszinteség a nyerő. Hát tévedtem.
Undorító.
Szia!
Én már végeztem a gimiben (francia tagozaton), és elég szomorúan látom, hogy ilyen kommenteket írnak ide. Nem azt mondom, hogy ez a gimi a valaha volt legtökéletesebb és mindenki ide jöjjön, mert nem. Kicsit omladozik a fal, kicsi a tornaterem, szaladgálni kell az épületek között és ha lusta vagy, vagy nincs meg az a tehetséged, ami kell a sulihoz, akkor szenvedni fogsz és ilyen kommenteket fogsz írni, mint a drága előző kommentelők egy része. Viszont ha elszánt vagy, és nem csak magadat sajnáltatod, hogy húúú de nehéz a suli és milyen k*csögök ezek a tanárok, akkor igenis jól fogod érezni magad ebben az 5 évben, és hálás leszel, hogy ide járhattál.
És még mielőtt azt gondolná akárki is, hogy valami "s*ggnyaló k*csög" vagyok, akinek a szülei dúsgazdagok, elmondanám, hogy egyáltalán nem. Egyáltalán nem gazdagok a szüleim (és még nem is tanárok) és nekem is voltak problémáim egy-két tanárral, de mindezek ellenére nagyon örülök, hogy ebbe a gimibe jöttem, mert egy sima gimi vagy egy szakközép nem biztos, hogy át tudta volna adni nekem azt a tudást és széles látókört, mint ez az iskola a kéttannyelvűségéből adódóan.
A tanárokról pedig annyit, hogy lehet, hogy a matektanár egy szadista állat, akinek egy kis vallási fanatizmusa is van, de ez a tanár rengeteget tett azokért, akik nem minden szavukkal és cselekedetükkel az ellen voltak, hogy megértsék a matekot, vagy megszokják őt. Bevallom, a matek fakt első évében én is nagyon féltem tőle. Miért? Mert nem voltam elég szorgalmas. Hírné pedig ezt nem igazán tolerálja...de minek szívatod magad azzal, hogy nem csinálod meg a házit? B*szki fél-1 óra. Nem halsz bele, és Hírné óráján sem fogsz pánikrohamot kapni, amikor elkezdi a mínuszokat írni. Ezenkívül a töri tanárokkal kapcsolatban részben egyetértek az előző kommentelőkkel, mert tényleg nagyon le voltunk maradva mi is. Viszont legalább összedolgoztak más tanárokkal, hogy az utolsó anyagokat, amikre nem jut már idő, azt szőjék bele az ő óráikba (mint pl a civilizáció órákba).
Ja és a kivételezés....ez egy baromság :D persze, van egy minimális, de ha nem szemétkedsz a tanárral, vagy csak egyszerűen lesz*rod, hogy nem te vagy a kiskedvenc, akkor nincs miről beszélni. Én sem voltam kiskedvenc, mégsem nyafogok itt hogy úristen mekkora kivételezés van és hogy senki ne merészeljen ide jönni.
Ezenkívül mi az, hogy piálnak a diákok? Ez röhejes, már bocsánat :D Mondjon már nekem valaki olyan iskolát, ahova olyan diákok járnak, akik nem isznak sosem alkoholt....nem hinném, hogy létezik olyan. Minden iskolában vannak olyan diákok, akiknek a buli és az ivás az élete. Itt is van természetesen. De mi van azokkal a diákokkal, akik OKTV-t nyertek tőlünk és Európa legjobb egyetemeire járnak? Hoppá, ezeket elfelejtettétek megemlíteni. Mert igenis vannak. Nem is kevesen. Természetesen nem az előbb említett diszkókirálynők és diszkókirályok közül kerültek ki, hanem megdolgoztak érte. De megcsinálták. Ebben a "sz*r, lezüllött, csóró iskolában". Igen, egyre alacsonyabb a színvonal a suliban, de egy kicsit gondoljunk már bele, hogy miért...az ilyen vélemények miatt, mint amiket eddig írtak ide, senki sem akar ide jönni. Egyszer voltam propagálni a sulit, és szó szerint senkit sem érdekelt, mert "túl nehéz". (Igen? Drága, ha valamit akarsz az életben, akkor az nem fog csak úgy ott teremni előtted. Meg kell dolgozni érte. Egyetemen sem lesz könnyebb.) És emiatt már szinte mindenkit felvesznek, aki ide jelentkezik, és így nem csoda, hogy romlik a színvonal. És az, hogy robotokat nevelnek belőlünk meg mittudomén, ez is mi? Nem is tudok mit mondani rá...:D
Ja és el is felejtettem...a csereprogramokról sem beszélt eddig senki. A mi osztályunknak kétszer is volt lehetősége csereútra menni, aminek köszönhetően rengeteg helyre elmehettünk és új kultúrákat és embereket ismerhettünk meg. Ezenfelül azt hiszem, hogy valamelyik előttem levő említette, hogy milyen sokba kerül a suli (vagy lehet, hogy ez még egy másik kérdésnél volt). Tényleg nem kevés az osztálypénz, de abból a pénzből rengeteg helyre el tud jutni az osztály. Mi pl egyik évben egy 3 napos külföldi osztálykirándulásra mentünk és ugye a csereutakat is ebből finanszíroztuk.
Szóval én azt mondom, hogy aki egyetemre szeretne menni, vagy kicsit is többet akar kihozni magából, az igenis jöjjön ide.
Az a véleményem, hogy nem jelennének meg itt ilyen hozzászólások, ha nem lenne alapja. Márpedig igenis van, álszentség lenne tagadni.
De az is tény, hogy kerülnek ide olyan diákok, akik nagyon okosak, viszont a tanárok hajlamosak mindenkit hozzájuk mérni, amivel egy idő után elérik,hogy az ember rosszul érezze magát, amiért ő nem lehet olyan okos, pedig igyekezne, nem pedig egy lusta dög. Akinek meg az kell,hogy 17-18 éves korában Hírné írogassa be a minuszokat, mert nem tudja,hogy a házit el kéne készíteni vagy legalább belekezdeni, az meg is érdemli, már az általánosban meg lehetett volna tanulni ezt.
Sok a jó képességű diák itt , de nem lehet mindenki ugyanolyan kimagaslóan okos, hiába szorgalmas marpedig itt van 1-2 tanár és diák is aki hajlamos lenézni a masikat csak mert nem a legpuccosabb helyre menne és nem a legtöbb pontot érő szakra , milyen is lenne a világ ha csak orvosok, mérnökök meg közgazdászok szaladgálnának mindenhol? Úgy gondolom,hogy nem kéne alábecsülni a masikat ez miatt, lehet tanulni és sikeres embernek lenni anelkul is, elvegre az emberek nagy része nem ezeken a helyeken van. Én ide jártam, átlagos diák voltam, jó jegyekkel, célokkal és ambíciókkal, mégis kaptam burkolt megjegyzéseket csak mert én sem abba az elit felső kategóriába tartoztam es nem olyan helyre mentem, amire verhetem a mellkasom üvöltve hogy én aztán mennyire de mennyire kiba...ottul okos vagyok. Holott más iskolákban, osztályokban nem biztos hogy mindenki eljut egyetemre, itt meg már azert nézik le a masikat, mert nem a top helyekre ment. Bocsánatot kérek miatta. Engem viszont megtanitott az iskola arra, hogy ne szálljak el magamtól, úgy látszik ez nem mindenkinek sikerült.
Azt én is megerősítem hogy,tényleg szép eredményeket lehet elérni annak aki igyekszik, de nem csak a diszkókirálynők meg a diszkókirályok panaszkodnak a suliról ezt garantálom.
Utolsó válaszoló: Igazad van. Én is ezeket akartam leírni, de már úgy voltam bele, hogy teszek az egészre.
Szerintem mindenki másképp élte meg ezt az iskolát, azért nekem is maradtak jó emlékeim róla.
Ja, amúgy az utolsóelőtti válaszoló kicsit bekategorizálta az embereket. Van úgy, hogy az "okos" embereknek is kivan vagy kivolt a tökük a Mikszáthtól. Képzeld, én írtam valamelyik szupcsi negatív kommentet, pedig versenyekre jártam és még az érettségim is jó lett, sőt mindezek után egy nagyon jó egyetemre is felvettek... De úgy érzem, simán sikerült volna elérni egy átlagos gimiben is ezeket az eredményeket, de lehet, hogy akkor nem lett volna francia felsőfokúm, meg nem jutottam volna ki külföldre ennyiszer. Szóval, összegezve az eddigi kommenteket, aki akar francia felsőfokút és szeretne nagyon jól beszélni franciául és szeretne csereutakra menni, jöjjön ide.
(De inkább menjetek egy sima gimibe, az emberektől és a tanároktól agyvérzést fogtok kapni lol)
Az alapvető problémája ennek az iskolának a széttagoltság. Nincs egységes iskolaépület, nincs egységes tanári, ebből adódóan vannak olyan évfolyamtársak, akikről 5 év után se tudod, hogy léteznek és a tanárok a sok kis tanári miatt klikkesednek.
Egy másik nagy negatívum a felszereltség. Nincs épkézláb tornaterem (40 fő már úgy van bent, mint a halak a konzervben), nincsen egy közösségi tér, amiből adódóan közösség és diákélet se nagyon van. Nincsenek normális projektorok, vetítővászon, eszközök. Akadnak tanárok, akik maguknak szerzik be az eszközöket, mert az iskola nem teszi meg. De vannak Smart táblák, amiket senki nem tud használni. Emellett tele van limlomokkal, szeméttel, amiket nem lehet eltávolítani, mert az ott a helyén van és elfér.
Ettől függetlenül az oktatás viszonylag jó volt, bár a lécet lehetett volna magasabbra tenni, de a színvonal egyre süllyed. A tanárok azon része, akiket ismerek, javarészt korrektek. Egy dolog még: a "projekthetekre" készített munkák 10%-át sem tartják meg, attól függetlenül, hogy mennyit dolgoztál vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!