Milyen lenne az ideális NB1?
Két kérdés van:
Az első a bajnokság létszámára vonatkozik, hány fős lenne az ideális, erre lehet szavazni is.
A második, hogy kik lennének a résztvevők, sok embert, köztük engem is, zavarnak a kisvárosok csapatai (Kisvárda, Paks, Mezőkövesd, Felcsút), szóval pédldául én helyettük nagyvárosok csapatait raknám be, de kíváncsi vagyok, hogy mások mit gondolnak. Válaszba leírom az én ideális ligámat is.
Az én véleményem, hogy nagy bővítésnek nincs értelme. Annyi történne, hogy, hogy még néhány gyengébb csapat lehetne első osztályú, ami csak lentebb vinné a színvonalat. Több csapatnak maximum úgy lenne értelme, hogy lenne egy egy alapszakasz, aztán az elért helyezések alapján alsóházra és felsőházra osztani a csapatokat. Onnantól fogva kieshet bárki és bárki lehetne akár még bajnok is, mert tiszta lappal, nulláról indulna minden. Egy ilyen helyzetben a Fradi nem biztos, hogy most bajnok lenne. De én ennek is maximum 14 csapattal látom értelmét.
A másik opció, hogy leviszik a létszámot még lentebb, 10 vagy 8 csapatra. Ezzel kihullana néhány csapat, amelyik évek óta kínlódik kapásból. A meccseknek viszont nem biztos, hogy jót tenne, mert igazából már most is szoros a mezőny eléggé. Azok a csapatok amelyek az őszt nem az első négy között zárják most, azok könnyen kieshetnek, ha belefutnak egy vereség hullámba valamiért. Alapvetően ez a tehetősebb kluboknak kedvezne még jobban, mindegy, hogy megyeszékhely vagy kis település.
Talán az alsóház-felsőház rendszer lenne a legjobb, mellé meg bevezetni egy "draft" rendszert, mint az amerikai major sportokban és a legiósok számát meg korlátozni a csapatoknál 5-6 darabra, de úgy, hogy a pályán egyszerre csak legfeljebb 3-4 lehessen legfeljebb.
Az ideális összetétele a csapatoknak meg szerintem mindegy, játsszanak a legerősebbek az NB1-ben és kész.
"legiósok számát meg korlátozni a csapatoknál 5-6 darabra, de úgy, hogy a pályán egyszerre csak legfeljebb 3-4 lehessen legfeljebb."
Ehhez első lépésben ki kellene lépni az EU-ból.
A légiósok száma nem azért nincs korlátozva az EU tagországok labdarúgó bajnokságaiban, mert arra esetleg ne lenne igényük, de az ütközik az EU szabad munkavállalói jogával, ami egy sokkal magasabb jogszabály.
És ha már az EU állampolgárainak munkavállalásár nemzetközi törvény garantálja, akkor az EU-n kívülről érkezett sportolók kirekesztése is csak komlikáció lenne.
Igen, csak az a baj, hogy amikor a pályán van 9 légiós és 2 magyar az szerintem elég tré. Tele van minden csapat légiósokkal nem a fiatalokhoz nyúlnak, pedig magyar játékosokból is lehetne építkezni, ha arra fektetnénk az energiát, nem pedig a légiósok megfigyelésébe, leigazolásába.
Így nem fejlődik a focink sehova, mert a jó csapatok akiknek pénze is van, mindig hozni fognak egy rakat légióst és azokkal akarnak címeket nyerni.
Pedig biztosan lehetne találni jó fiatal játékosokat akár az NB1-es csapatok utánpótlásában, akár alacsonyabb szinten, NB2-ben, NB3-ban. De ez ameddig nincs előírva addig senki sem fog ehhez igazodni, maximum azok a csapatok, akik nem tehetik meg, hogy drága légiósaik legyenek.
Az angol csapatokban mennyi az angol, vagy a spanyolokban a spanyol, stb?
Nincs megtiltva az, hogy legiósok nélkül álljanak fel a csapatok, mint teszi azt pl a Paks, vagy a Kecskemét, de a légiósok számának a korlátozása Uniós jogot (szabad munkavállaláshoz való jog) sért
Sokan írták, hogy az legyen elsőosztályú, aki a legerősebb, és ez igaz is, még mindig jobb egy nemzetközileg tapasztalt játékosokkal felálló 15 milliós keretértékű Puskás Akadémia az NB1-ben, mint egy omladozó stadionban játszó Pécs, vagy a jelenleg NB3 ellen küzdő és Sényőn játszó Nyíregyháza.
Az én kérdésem inkább arról szól, hogy egy ideális helyzetben kik lennének a legerősebbek, azaz elsőosztályúak.
És véleményem szerint pont azért a nagyvárosok csapatai, mert:
1. néhány kivételtől eltekintve történelmileg ők alkotják az NB1-et,
2. rájuk kíváncsiak az emberek.
Játszhat akármilyen szórekoztató focit a Paks, 5 ezernél többen sose lesznek hazai meccsükön (ez volt a Stadlernek is a nagy baja), és játszhat akármilyen rosszul a Diósgyőr, legalább 3 ezren még a másodosztályban is megnézik.
Azzal persze nincs gond, ha néha feljut egy kiscsapat és ott csodát csinál, mint most a KTE, de jelenleg a kiscsapatok határozzák meg a ligát, és szerintem ezzel van a baj.
Most a legjobb az NB1. Nem kiszámítható, hanem izgalmakkal teli a csapatok küzdelme, az elmúlt évtizedekben a fővárosi csapatok domináltak az NB1-ben, a vidéki csapatok leginkább a kiesés ellen küzdöttek egymással.
Ebben a szezonben végre eljött a valódi verseny, 1 fővárosi és 4 vidéki csapat van versenyben a bajnoki címért, közben 3 fővárosi és 4 vidéki csapat a kiesés ellen küzd egymással.
Sokkal kiegyensúlyozottabb a küzdelem ebben az idényben, nézhetőbbek a mérkőzések. Remélem a következőben is ez marad.
Eddig se szárnyaltak a fővárosi csapatok 16-os. A Honvéd, Újpest évek óta kínlódik. Az MTK már megint kiesett sokadszorra. A Vasas évek óta másodosztályú volt és úgy néz ki, hogy megint mennek vissza. Egyedül a Fradi jó, de a 2000-es években ők is megjárták a másodosztályt, volt ott "angol-fradi", edzők sokasága, aztán visszakaposzkodtak, kínlódtak Berkivel egy ideig, utána jött a mostani vezetőség, ott is volt Moniz, Doll. Dollal összejött a bajnoki cím igen, de nemzetközi szinten felmosták velük a padlót. Rebrov óta lett normális foci ott is meg hogy tettek pénzt a csapatba, magyarul vettek valamire használható légiósokat, aztán kitart a dolog pár éve, de Stöger például megbukott, Csercseszovnak meglesz a bajnoki cím, így sokadszorra lesz bajnok a csapat, de most már szorosabb lett.
Szóval a fővárosi csapatok nagy része lepkefing jó ideje és Vasast leszámítva tele vannak rakva légióssal.
A többi válaszra: igen, uniós jogot korlátoz ha korlátozzák a légiósokat, de másképp itt nem lesz foci, se válogatott foci. Amíg ZS kategóriás légiósokat hoznak, akik kiperegnek legjobb esetben egy második-harmadik selejtezőkörben, addig nem lesz minőségi klubfutball. Vagy vegyenek jobb légiósokat (amit megtehetne sok csapat) vagy fejezzék ezt be és kezdjenek magyarokra építeni 70-80%-ban és az a pár légiós legyen tűrhető, úgy, mint anno a Debrecennél. Ott meg lehetett oldani ezt, pedig akkor nem tolták úgy a focit mint most, mégis összejött egy BL csoportkör és a keret nagyja magyar volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!