Milyen lenne az ideális NB1?
Két kérdés van:
Az első a bajnokság létszámára vonatkozik, hány fős lenne az ideális, erre lehet szavazni is.
A második, hogy kik lennének a résztvevők, sok embert, köztük engem is, zavarnak a kisvárosok csapatai (Kisvárda, Paks, Mezőkövesd, Felcsút), szóval pédldául én helyettük nagyvárosok csapatait raknám be, de kíváncsi vagyok, hogy mások mit gondolnak. Válaszba leírom az én ideális ligámat is.
Szerintem a 16 fő lenne ideális, valahogy így:
-Ferencvárosi TC
-Újpest FC
-Budapest Honvéd FC
-MTK Budapest FC
-Vasas FC
-Debreceni VSC
-Diósgyőri VTK
-Mol Fehérvár FC
-ETO FC Győr
-Pécsi MFC
-Szombathelyi Haladás
-Szeged-Csanád GA
-ETO FC
-Kecskeméti TE
-Nyíregyháza Spartacus
-Zalaegerszegi TE
Az európai bajnokságok hagyományosan nem beszavazós alapon működnek, senki nem tiltja meg, hogy pl Nyíregyházán, Békéscsabán Nb1-es csapatot építsenek, de az ottani sportvezetők munkájának eredménye, hogy az NB3-hoz közelítenek, nem az NB1-hez.
Mindig is voltak kis csapatok az NB1-ben, a másik oldalról meg mindig problémáztak azon, is hogy jó-e az, hogy a mezőny fele fővárosi csapatokból áll.
Alapvető téveszme az "ideális" mezőny rajzolgatása a szurkolók részéről, ha a megyeszékhelyek csapatai az NB2-ben is gyengék, ott a helyük, senki nem tiltotta meg, hogy feljussanak.
Kisvárdán hogy lett NB1-es csapat?
Révész Nyíregyházán tevékenykedett, ami nem tetszett ott mindenkinek, és lényegében Révész lett a belső csatározások vesztese, távozott a klubtól, és elment az akkor még teljesen jelentéktelen Kisvárdához.
Ezzel semmi gond, de a nyíregyházi vezetés előtt is ott volt a lehetőség, hogy összerakjanak egy akár NB1-es csapatot, de képtelenek rá valamiért... miért is lenne nekik az NB1-ben a helyük?
Győr, Békéscsaba, Haladás, Pécs?
Harcolják ki, és akkor ott a helyük, addig nem.
Én is pont ilyen jellegű kérdés kiírását terveztem és a résutvevőkön is sokat gondolkodtam.
Talán a Kaposvár meg a Tatabánya is beférne, mert ők hagyományosan NB1 résztvevők ellentétben a Szegeddel meg Kecskeméttel.
#4-es.
Nem tudom mekkora szerepet játszik a politika abban, hogy a Mezőkövesd (Tállai András) meg Kisvárda (Seaszták Miklós) Nb1-essé váltak, azért ehhez kellett a pénz is, ami a politikusok miatt jöhetett, ezzel a két csapattal még nem is volna baj, na de a Felcsút!!!
Az MLSZ szerint is az lenne a jó, ha több néző lenne a meccseken, ezért szurkolok, azért hogy egy Pécs meg egy Győr stb NB1es legyen.
#6#
Ezt értem, én is el tudnék képzelni jobb csapatokat az NB1-ben, mint a Mezőkövesd, Kisvárda, a Felcsútról nem is szólva, de ha Győrben, Pécsen, Nyíregyházán, Békéscsabán (stb) nem tesznek azért, hogy NB1-es csapatuk legyen, akkor nem lesz.
Amikor a magyar futball még az elithez tartozott, az NB1 14 csapatból állt, és 1966-ban emelték fel a létszámot 16-ra, onnantól viszont néhány évente folyamatosan variálták, növelték csökkentették, de mindig is voltak "kicsik" , a fővárosi "nagyok" árnyékában, és 1945 óta ott van a politikai támogatás bizonyos klubok mögött, ami nem azt jelenti, hogy az jó, viszont nem újkeletű, és az a baj, hogy még mindig a politikától is függ a focink, nem piaci alapon működik.
Valamikor voltak a bányász, és a kohász csapatok, Dorog, Komló, Tatabánya, Ózd, Salgótarján, Dunaújváros - a bányákkal, üzemekkel meghalt a futball is azokon a településeken, de az vajon jó volt, hogy bánya, vasüzem nélküli településeknek akkoriban NB1-be kerülni, szinte lehetetlen küldetés volt.
Később voltak olyan NB1-es csapatok, mint a Siófok, Stadler, Gázszer, Tiszakécske - azok már valóban kis települések csapatai voltak, de kiharcolták az NB1-et... aztán volt, amelyik véglegesen bele is bukott a nagy kalandba.
Én igy képzelném el a 16 csapatos MB1-et.
Ferencvárosi TC
Budapest Honvéd FC
Újpest FC
MTK Budapest FC
Vasas FC
Debreceni VSC
Diósgyőri VTK
Mol Fehérvár FC
ETO FC Győr
Szombathelyi Haladás
Pécsi MFC
Szeged-Csanád GA
ETO FC
Kecskeméti TE
Zalaegerszegi TE
Kaposvári Rákóczi
#8-as!
Nekem személy szerint nem hiányzik a Szeged az NB1-ből, hiába nagyváros, nem is tudom hány évet volt ott elsőosztályú csapat, viszont a kézilabdában pedig nagyon menők. Veszprémi foci sem igen hiányzik, mivel nekem Veszprém is inkább kézilabdaváros. Mindkét városban vannak igen komoly csarnokok.
#6-os.
"ha Győrben, Pécsen, Nyíregyházán, Békéscsabán (stb) nem tesznek azért, hogy NB1-es csapatuk legyen"
Ebben tejesen igazad van.
Egyébként a Vác vagy Dunaújváros volt a legkisebb város, ami nyert bajnoki címet első osztályban.
Szívesen látnék hagyományos régiós rangadókat:
Szombathelyi Haladaás - ZTE
DVTK - Nyíregyháza Spartacus
Több nem jut eszembe most.
Senkinek sem tilos feljutni.
Nyilván nem a legszimpatikusabb, hogy egy nb1-ben sok a falusi csapat. De régebben meg azon ment a hiszti, hogy a csapatok fele fővárosi, és a kisebb településeknek esélye sincs feljutni stb.
Parttalan az egész. Mondjuk amíg a Fradin kívül 0% esélye van akárkinek akárhova bejutni ősszel, addig igazából felesleges is azon rugózni, hogy hány fős legyen a bajnokság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!