Miért ünnepli mindenki az EB kudarcot ?
Mert nem volt kudarc.
Európa, sőt, a világ topcsapataival játszottunk. Az lett volna a realitás, hogy mindegyiktől kikapunk 3-0-ra. Ehhez képest ikszeltünk a két előző világbajnokkal, úgy, hogy a német válogatottnak, ahol a miénknél klasszisokkal jobb játékosok játszanak, az utolsó percig futniuk kellett a győzelemért. Aki ezt kudarcnak látja, az azt is kudarcnak látná, ha csak 8-1-re vernénk a belgákat vagy a franc tudja kit a döntőben.
A fidesz és a médiabirodalma próbál mindenből görcsösen győzelmi hangulatot teremteni, ez pedig gyakran ilyen komikus eseteket eredményez. lőtt góllal, és végül utolsó helyen, sima kieséssel végződött. Már előre magyarázkodtak, amikor arról volt szó, hogy ez halálcsoport, már előre magyarázták a borítékolhatóan gyenge bizonyítványt. Miközben nem volt ez halálcsoport, csak nevében nagy csapatok, amelyek jócskán a korábbi válogatottaik szintje alatt teljesítettek. Nem vállalok nagy kockázatot azzal, hogy ez minden idők leggyengébb német válogatottja, amióta nemzetközi tornákat rendeznek. Ilyen elképzeléstelen, ötlettelen játékot német válogatottól én még nem láttam. Simán verhetőek voltak, Gulácsi rossz kirohanása nélkül ebben benne volt a győzelem. A franciák sem szaggatták szét az istrángot, az első fordulóban győztek, jó volt nekik ellenünk a döntetlen, nem sokat kockáztattak. Bőven tovább lehetett volna jutni harmadik helyen.
Bekövetkezett a kudarc, amivel azért titkon mindenki számolt, amikor már előre magyarázták és mentegették a leendő bizonyítványt. De hát ilyen ez a fidesz, mindent próbál diadalmenetként értelmezni, ez pedig olykor igencsak komikus esetekhez vezet, amikor a nagy semmire döngetik a mellüket, ami olykor mókás, néha már szánalmas.
*3 lőtt góllal (ami három meccsen elég gyenge)
3: a németek 2014-ben voltak utoljára világbajnokok, ez már nem az a csapat. Konkréten kettő ember volt kezdő a tegnapi meccsen a 2014-es kezdőjükből, és már ők is jócskán túl vannak a csúcson. A német válogatott 2018 óta válságban van, akkor is kiestek a vb-csoportkörből. Egyáltalán nem top válogatott, már 2018-ban sem voltak ott a legjobb 16 között a vb-n. Most vért izzadva bejutottan Európa legjobb 16-ja közé, szó nincs róla, hogy "top" válogatott lenne.
Par hete mindenki azt mondta, hogy 5-6 gol kulonbseggel fogunk kikapni az osszes csoportban levotol! Ezzel szemben nagyonis helyt alltunk! A portugalok szerencsevel gyoztek, de ott is lehetett volna egy dontetlen. A vilahbajnok francia csapat nem birt velunk es az amugy eros nemetek is eppen, hogy kihuztak a dontetlent!
Folytak a konnyeim tegnap, de vegyes erzelmek kavarognak bennem. Egyreszt sajnalom, mert a tovabbjutas egy hajszalon mullott, masreszt merhetetlenul buszke vagyok a magyar csapatra, amiert hosiesen kuzdott es bebizonyitotta, hogy ott a helye a legjobbak kozt!
En Nemetorszagban elek es itt is mindenki dicseri a magyar csapatot. Ugy tunik ez ilyen rossz magyar szokas (nem altalanos, de itt is latni...), hogy fikazzuk a sajatjainkat! Na ez a szegyen!
Jah es nem kaptunk ki, csak nem jutottunk tovabb. Es amit a magyar csapat nyujtott az nem kudarc, hanem fantasztikus teljesitmeny!
Szegyelld magad kerdezo! Hanyok az ilyenektol mint te!
4-5: Külföldi szakértők is elismerték, hogy a magyar csapat igenis jól teljesített. Igen, tudom, őket is a Fidesz fizette le...
És azt se kell úgy beállítani, mintha a halálcsoportot mi találtuk volna ki. Mindenki, aki egy kicsit is ért a focihoz, az tudta, hogy ez a sorsolás aránytalanul nehézre sikerült. Tényleg, keress utána, fogsz találni erről is angol nyelvű cikkeket (de valószínűleg németet, portugált, vagy franciát is, csak ezeken a nyelveken én nem beszélek). Tegnap az angolok se voltak túl boldogok, miközben azt találgatták, hogy vajon a németekkel, a franciákkal vagy a portugálokkal kell játszaniuk. És nem hiszem, hogy azért vernyogtak volna emiatt minden létező közösségi oldalon, mert megalázónak érezték volna, hogy ilyen piti csapatokkal kell összemérniük az erejüket.
Persze, lehet ezt onnan nézni, hogy ezek a válogatottak a szintjük alatt teljesítettek, de azt is ki lehet mondani, hogy mi meg egyértelműen jóval a saját szintünk felett játszottunk. Lehet azt magyarázni, hogy "ez minden idők leggyengébb német válogatottja" (amúgy most utána néztem, voltak nekik már ennél rosszabbul sikerült eb-ik nem is olyan régen, amikor nem az volt a probléma, hogy hány világbajnokot tudnak pályára küldeni éppen), de meg kell nézni, milyen klubcsapatokban játszanak a németek. Vagy a franciák. Vagy a portugálok. És akkor meg ehet nézni, milyen csapatokban játszunk mi. Értem, van egy Gulácsink, meg egy Orbánunk, jelenleg ők az a 2 játékos, akik hasonló szinten játszanak, mint az előbb említett válogatottak nagy része. Lehet azt mondani, hogy az ő játékosaik már túl vannak a csúcson, de könyörgöm, egy csúcson túl lévő Neuer vagy akár Ronaldo azért nem az a szint, akiket le lehetne írni ennyivel. Még így is simán jobbak, mint a magyar válogatott nagy része.
Az meg, hogy mi a topcsapat... Könyörgöm. Ezen az eb-n tovább lehetett jutni a legjobb 16-ba azzal, hogy egy szánalmas góllal megverted Észak-Macedóniát. Lehet itt magyarázgatni, hogy hát igen, a csúcson túllévő német válogatott, akik ugye most rosszabbul is játszanak, de azért ismerjük el, hogy nem ugyanaz a szint a két csapat (még akkor sem, ha a németek pont benéztek egy meccset a macedónok ellen).
A szánalmas az, amikor valaki képtelen reálisan látni a helyzetet. Lehet nem kedvelni a Fideszt, sőt, én is rühellem, de ezen az eb-n a magyar csapat kifejezetten jól teljesített. Magunkhoz képest nagyon jól játszottunk, bármelyik másik csoportban ennek a fele is bőven elég lett volna a továbbjutáshoz. Ez, még egyszer mondom, nem függ a politikától: ez józan paraszti ésszel is belátható, de ha nekem nem hiszel, olvasgass elemzéseket külföldi oldalakon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!