Induljon a vita! Tisztazzuk egyszer s mindenkorra? Ki a jobb:Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi?
Biztos vagyok benne, hogy te most itt a gyakorin egyszer és mindenkorra tisztázod majd ezt a kérdést. Ebben a vitában már több millió focirajongó vagy szakértő elmondott minden lehetséges érvet.
A szakértők, a fociban valóban benne levők, a játékosok közül általában a többség Messit preferálja. Ezt a véleményt én is osztom, de ennél hosszasabban lényegtelen fejtegetni, semmi újat nem tudunk itt mondani, mindenki már régen eldöntötte magában ezt a kérdést, és senkit nem fog itt most egy válasz meggyőzni az ellenkezőjéről.
Inkább örüljünk annak, hogy két ilyen korszakos zsenit nézhetünk a pályán, és becsüljük meg ezeket az éveket, mivel a karrierjük nagyobb része már mögöttük van sajnos.
Szerintem ugyanolyan jók, Messi meg CR azért tudott ennyi gólt lőni, mert azokba a csapatokba, abba az időbe volt erre lehetőségük. Ha Kane vagy Icardi köré épülne egy ugyanilyen csapat, körülmény, akkor ők is hasonlóan lőnének és évről-évre. Ha megnézzük Aubameyang hozza kb. ugyanazt a gól/meccs átlagot az utóbbi években a bajnokságban, mint Messi, (jó tavaly gyengébb lett, de abba az Arsenalba még a 0,61 is nagyon durva, ráadásul ő nem nagyon lő ebből tizit, és cserélgetik Lacazette-el szóval megnézném ezt játékpercekre bontva), igaz Messi ennél komplexebb játékos, szerintem is jobb, de sokan csak a gólmennyiség miatt emelik ki. Messi meg CR azért is rúgott ennyi gólt, mert rengeteg volt ebből a tizi, és tényleg nagyon sok lövésük volt meccsenként még más topcsapatok csatárjaihoz képest is, ebből is látszik mennyire rájuk épült a Real és a Barca anno és azok mennyire dominálták a spanyol bajnokságot, és ugye alig voltak sérültek, mindig pályán voltak, és elég kiegyenlített teljesítményt nyújtottak, ami mondjuk az ő érdemük vastagon. Én régen megnéztem pár szezonra, hogy a 16oson belüli akcióból történt lövéseiket milyen arányban váltják gólra, és nem jöttek ki extra számok, volt egy szezon, amikor mindketten 27% körül voltak, az nagyon az élmezőnybe volt (és sok olyat néztem, akik összesen lőttek pl. 20at a bajnokságba, az azért nem akkora minta, 40-50 felett is hozod ezt az arányt az a durvább), de volt, hogy csak 14-18% volt CR, és hasonlók, amit szerintem így senki nem gondolna, hogy mennyire nem is extra néhány szezonba a hatékonysága más topligás csatárokhoz képest. Persze ez csak egy dolog a hatékonyság, és nehéz ezt kiszámolni, mert nagyon csalókák lehetnek az adatok. De szerintem ők csak egyek abból a klasszis rétegből, akik anno voltak Henry, Zidane, Bergkamp, Totti, Del Piero, Ronaldo, Scholes stb. Most pedig C. Ronaldo, Modric, De Bruyne, Kanté, Messi, Busquets, David Silva stb.
Messiék szerintem abba emelkedtek ki hogy ő nekik saját érdemből meg szerencséből, a körülmények ideális helyzetéből adódóan volt lehetőségük ekkora személyi kultuszt építeni és ilyen karriert letenni az asztalra, és ők éltek is ezzel, mert nem mondom, hogy másnak nem lett volna lehetősége (most nem feltétlen egy Agüerora gondolok, hanem akárkire, aki nem is lett akár focista végül, vagy pl. a brazil focistákra, akik közül sokakban nagyon sok volt, de mégis a bulit választották, elhíztak, egy nagyobb győzelem után már nem volt akkora motivációjuk stb.). Ez a nagy dolog, hogy ők ezt végigcsinálják. Nagy volumenű játékosok, de képességekben, sőt ha részeire bontjuk teljesítménybe se annyira egyedülállók. Talán Messi inkább, de azért is mondtam Xavit meg Iniestát, mert benne is inkább azt látom, hogy ennek a katalán futballiskolának ő az egyik csúcsterméke, de ott van még mellette 3-4 hasonló, a mostaniak közül mondjuk Busquets, talán Thiago is még ilyen a maguk posztján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!