Kezdőoldal » Sport, mozgás » Labdajátékok » Szuperliga vagy UEFA? Merre...

Szuperliga vagy UEFA? Merre menjen az európai klubfoci?

Figyelt kérdés

Akit érdekel, az biztos hallotta, hogy újra felmelegítették a Szuperliga nevű, UEFA-n kívüli kezdeményezést, amibe bele akarják vonni a 20 leggazdagabb európai klubot.

Ez egyfajta felturbózott BL lenne, egy saját bajnokság.

Az UEFA válaszlépése erre az, hogy kizárással fenyegeti az adott klubokat.

Jót tenne egy ilyen szuperliga az európai focinak vagy nem szerinted?

2021. ápr. 19. 10:01
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
100%

Kitaláltam a tutit. Legyen szuperliga. De több osztállyal. Hasonlóan a Nemzetek Ligájához. Mondjuk ez esetben a 20 csapat lehet, hogy sok osztályonként, ez átgondolás kérdése, talán inkább 12 vagy 16 lenne az optimális. Évente 2 csapat kiesne, az alsóbb osztályból pedig ugyanannyi feljutna. Így egy kisebb csapat is évek kitartó munkájával feljuthatna az első osztályba, az Arsenal féle nagycsapatok, akik már csak a nevükből élnek, pedig kieshetnek. Nyilván egy Fradi így is esélytelen lenne az első osztály közelébe jutni, de nem is lenne sok értelme, ha oda feljutnának az ilyen kicsi csapatok. Nyilván minél magasabb osztály, annál több pénz, így lenne extra motiváció feljutni.

Közben, hogy a hazai bajnokságok ne fulladjanak unalomba, mert nem ott kell kiharcolni a BL indulást, bevezetném az amerikai rájátszás rendszert. Tehát a 20 csapatos PL-ben, mondjuk 1-8-ig lenne rájátszás, vagy 1-6-ig utóbbi esetében az első és a második csapat az NFL-hez hasonlóan byeweeken kezd. A magasabb kiemelt fogadná az alacsonyabbat és előbbié lenne a hazai pálya előnye (tehát egy meccses lenne a kieséses szakasz), így meglenne a végéig a motiváció, hogy ne legyen mindegy egy csapatnak, hogy 4. vagy 5. helyezettek a végén. A döntő helyszíne lehetne semleges. Így akár szélsőséges esetben egy 8. helyezett Everton is lehetne angol bajnok, ha több meccsen át idegenben le tudná gyűrni a top csapatokat. Ezt az amerikai major sportos, kiemelős rendszert a nemzetközi ligákban is lehetne alkalmazni, vagy maradhatna az európai focira jellemző csoportkör+kiesés.

Szerintem ez egy jó forgatókönyv lenne, talán a túl sok meccs miatt egyedül a hazai kupasorozatokat kellene eltörölni vagy úgy átalakítani, hogy főleg fiatalok játszanak benne. Mit szóltok?

2021. ápr. 19. 17:47
 22/47 anonim ***** válasza:

Nemtudom nekem felfordul a gyomrom az ötlettől. Ez teljesen le fogja degradalni a patinás nemzeti ligakat mint a Premier League meg a la liga. Ahogy írták előttem egyrészt ki lesz kíváncsi a kis és középcsapatokra?

Másrészt ezek a csapatok teljesen a superligara fognak koncentrálni. B csapatokkal meg ifikkel lépnek fel a nemzeti ligában. Átcsuszik a lényeg a hétvégéről a hétköznapra. Harmadrészt a BL az BL. Nincs itt olyan akinek fontos meccs előtt borsózott a bőre a BL himnusz alatt? Erről szól a foci a drukkereknek, hogy mindig hatalmas csillogásba lássák a csapatunkat? Mert "gáz" fellepni a burnley meg az elche stadionjaba nekünk a camp nou féle szuperstadionba kell paradezni minden héten? Kidobni a sok BL trófeát a pénz miatt? Mert az amerikai és ázsiai rajongókat nem hatja meg a Premier League meg la liga trofeaja?

Gusztustalan.

2021. ápr. 19. 17:58
 23/47 anonim ***** válasza:

Én is valami ilyesmire gondoltam. Igaz, én a nemzeti ligák későbbi megszűnését számoltam bele.

2021. ápr. 19. 18:03
 24/47 A kérdező kommentje:

#21 #23

Értem a koncepciót, egyedül azzal van a baj, hogy hierarchizálttá válik az egész, már nem csak színvonalban lesz ötödosztályú egy helyi klub, hanem papíron is. (De simán nyolcad is lehet, az osztályok létszámán múlik az egész.)

Gondolj bele: "egy hetedosztályú klubnak szurkolok, ami amúgy a legerősebb az egész országban". (Nem én, hanem egy random Fradi-/Partizan-/Wisla-/stb.-szurkoló mondhatná el magáról.)

2021. ápr. 19. 18:20
 25/47 anonim ***** válasza:

21-es vagyok.

Szerintem az én elméletemmel ezt meg lehetne jól akadályozni. Megmaradna a nemzeti bajnokság, sőt izgalmasabb lenne, cserébe nem lenne felhígulva a BL mezőny, így a nagycsapatoknak se kéne Azerbajdzsánba utazgatniuk feleslegesen.

Értelek, csak annak akkora hagyománya van, hogy nem lenne jó megszüntetni. Az én megoldásommal ráadásul a kisebb csapatok is kapnának lehetőséget Európában.

Szerintem ezzel nincsen semmi baj. Attól még, hogy a nemzeti bajnokságodban elsőosztályú vagy, még lehetsz a nemzetköziben hetedosztályú. Mintha a kontinens top 100-200 csapatát rangsorolnád egy bajnokságban, csak több osztályban. Attól még, hogy most a Fradi a Barcaval volt egy "osztályban" mégis kijött az osztálykülönbség. Mindkét csapatnak és a nézőknek is jobb lenne, ha a saját szintjükön játszanának. A Fradi meg hiába dominálna otthon továbbra is, nemzetközi viszonlyatban tudna előre lépni évről évre. Ez egy Barca-Juve csoportban lehetetlen lenne.

2021. ápr. 19. 18:34
 26/47 anonim ***** válasza:

Egy kontinentális bajnokságban nem lenne jelentősége annak, hogy a Fradi vagy a Partizán Belgrád az adott országukban a legjobbak.

Az a baj, hogy a nemzeti ligák felett is kezd eljárni az idő. A Fradi Rebrov érkezése óta utcahosszal nyeri az NB1-et, semmi tétje nincs a ligának, mert novemberben már tuti a Fradi bajnoki címe. De ott van Szerbia is, ahol már a Crvena Zvezda a Partizánt is lehagyta, akkor beszélhetünk Ausztriáról is, ahol 7-8 éve csak a Salzburg a bajnok, senkinek sincs reális esélye befogni őket, de jó példa Ukrajna is, ahol a Dinamo-Shaktar kettősön kívül nincs komoly csapat. Ezeknek a közép-európai bajnokságok élcsapatainak is jobb lehetne, ha inkább egymással játszanának, nem pedig már februárban megnyerni a ligát, mert a félprofi jellegű riválisaik semmilyen téren nem tudják őket megközelíteni.

A kézilabdában, a kosárlabdában meg a jégkorongban nagyon jól bevált az összevont bajnokságok esete, miért ne válhatna be a fociban is?

2021. ápr. 19. 18:36
 27/47 anonim ***** válasza:

Ez egy nagyon jó koncepció. Egy kérdésem lenne: ha a Fradi a nemzetközi liga negyedosztályából feljutna a harmadosztályba, de az NB1-ben nem ők lennének a bajnokok, akkor a Fradi, vagy a magyar bajnok jutna fel a harmadosztályba?

Valahogy függetleníteni kell akkor is a nemzeti ligáktól ezt a kontinentális bajnokságot, és a nemzeti bajnokság kárára sajnos.

2021. ápr. 19. 18:40
 28/47 anonim ***** válasza:

25-ös vagyok. A Fradi. Tehát független lenne a két sorozat. Szélsőséges esetben, ha a Fradi kiesne az NB1-ből, de a nemzetek ligájában kiharcolná a bennmaradást az adott divízióban, akkor az a nemzetek ligájás teljesítményt ugyanúgy nem befolyásolná.

2021. ápr. 19. 18:44
 29/47 anonim válasza:
76%
Szuperliga már csak a szupercsapatok hiányoznak. Angol rész :Arsenal, spurs Bl-be nem bír bejutni évek óta, Man Utd csak Európa Ligában tud érvényesülni, City hiába a pénz Bl-t nem bír nyerni. Olasz rész :Milan évek óta Bl közelben sincs, Inter egy gyenge Bl csoportkörből évek óta nem bír továbbjutni, juve örök bl vesztes legjobb 8ba alig bír bekerülni, spanyol rész :barca real dicsőség már rég elmúlt, atletico meg szintén örök bl vesztes. Ezt is tönkre tette a pénzéhes mohó "elit" akiknek semmi se szent
2021. ápr. 20. 09:39
 30/47 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy most a Milan, meg az Arsenal nem top szint, de akkor is többet ér a marketing értékük együttesen, mint pl. egy Lipcsének vagy egy Leicesternek. De talán egy PSG eszmei értékénél is többet érnek.

2021. ápr. 20. 16:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!