Mennyivel könnyebb egy 175mm-es hajtókarral hajtani egy 170mm-eshez képest?
Aki már próbálta mindkettőt, az körülírná, hogy mennyivel könnyebb? A térdemet szeretném kímélni hosszabb hajtókarral és amúgyis magas vagyok. Vagy ha be tudja valaki határolni, hogy százalékosan mennyivel lehet könnyebb az élet a hosszabb hajtókarral, az is hasznos lenne nekem.
Kiszámolni ki tudom, hogy mekkora nyomaték kölönbség lenne, de engem gyakorlati szempontból érdekel, hogy mik a tapasztalatok.
Én is arra gondoltam, hogy anatómiai szempontból könnyebb lenne hajtani közel 190 centi magassággal. Mert ha csak az erőkart nézem, akkor az a 3% különbség nem sok, de ha kevésbé megterhelő, akkor ez többre jöhet ki hatékonyság szempontjából.
Nem vagyok pörgős hajtó, átlagos a tempóm.
Lehet, hogy a 180-as hajtókar még jobb lenne, amit nehéz beszerezni, mert szinte mindenhol maximum 175mm méretet árulnak. Kicsit tartok attól is, hogy a 180mm már leérne, de nem szoktam bedőlősen, gyorsan venni a kanyarokat, a kerékpárom is már az újabb elvek szerinti, magasabban lévő pedáltengellyel.
173cm vagyok. azt tapasztalatam,hogy a hosszabb az taposós. Én inkabb pörgetni szeretek. Izületi szempontból szerintem jobb is a pörgetés, ugyan gyorsabb de kevésbé megterhelő.
Bár egy szakértő itt sokat segitene.
Elvileg a lábhosszodhoz kéne passzintani a hajtókar-átmérőt.
A 170 egy arany középút, a legtöbbeknek jó.
Elvileg egy 170-180-as testmagassághoz passzolni szokott.
Nekem spec a 172,5-ös 105-ös hajtókarok váltak be, mert ugyan 180 cm vagyok csak, átlagnál hosszabb lábaim vannak.
Az ember azt hinné, 2,5 mm nem számít, de mégis teljesen más érzés hosszú távon, mint a 170-es volt. A különbség biztos, hogy nem a nyomatékban, inkább az ergonómiában jön ki.
Nekem a 175 már tutira sok volna, főleg, hogy szeretem 70 fölött tartani a pedáltempót.
De egy 190+ centis embernek lehet, hogy az az ideális.
Volt trekkingem 165-ös karral, nekem mocskos zavaró volt, még pörgős áttételeken is. Szóval a kicsi kar talán zavaróbb, mintha kicsit hosszú.
Szerintem ez is hasonló játék, mint a nyereg, csak hosszú távon tudod kitesztelni, melyik a neked ideális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!