Menyire rossz a kondim, ha 10 km tekerés után elfáradok?
Na én minden tavasszal tüdőt köpök magam elé 16 km síktól.
Körülbelül heti minimum 4 alkalommal napi 30-40 km tekeréssel egy hét, mire már nem szenvedek és 1 hónap, mire kezd javulni a tempóm.
Március első-második hetében kezdtem tavaly a szinte napi melóba járást lóval, montival a kb. 30 km oda-vissza útra májusra javult fel az átlagom 17 km/h-ról 23-ra.
Utána átültem az országútira, ott 25-ös átlaggal indult ugyanez és nyár végére úszott fel 32-esre.
Mindez ugyan szívprobléma nélkül, de ellustult évek után, 120 kilóval, 45 évesen.
Marha lassan indul be a fejlődés.
20 évesen legalább háromszor ilyen gyorsan javultam.
Nem lehet nem figyelembe venni, hogy infarktusok után vagy. Hiszen a szívizmod károsodott, a szív kapacitása csökkent. Nem nagyon tudok ilyesfajta irányelvekről. Vegyél alapul egy aktuális állapotot. Aztán ehhez mérten figyeld, hogy a teljesítőképességed változik-e és milyen irányba.
Nézd, ha letekersz 10 km-t, mindenképpen jobb kondícióban vagy, mint azok, akik erre sem képesek. Legalábbis az állóképességed jobb. Ez a táv mondjuk egy 19-20km/h átlaggal megfelel egy kezdő, egészséges bringás elfogadható teljesítményének.
De szerintem butaság ehhez méricskélned magad. Annyit tekerj, amennyi még jólesik. Mérd a távot, azidőt, a sebesség átlagot! Vezess róla statisztikát! Önmagadhoz mérd a fejlődésedet. És csak óvatosan!
Javaslom, vegyél egy fitnesz karkötőt, szinte minden nevesebb márkának van valami speckó funkciója erre... nekem pl xiaomi band 5 van, ebben egy úgxnevezett PAI funkció van, ez ad egy számot 1-100ig a napi aktivításomra, így tudok rá figyelni, hogy melyik nap mozgok többet, melyik kevesebbet... közben monitorozza a pulzusomat, stressz szintemet, alvásomat...
De komolyabb okosórák akar vérnyömást vagy ekg-t is tudnak csinállni, szív problémáim lennének biztosan befektetnék egy ekg képes órába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!