Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Kerékpár karbantartás, tiszítá...

Kerékpár karbantartás, tiszítás esős tekerés után?

Figyelt kérdés

Esténként el szoktam menni bringázni egy 30-40 perces országúti körre, heti 3 alkalommal. Ez nagyon jól ment, amíg jó volt az idő, de most egyre többször van gyenge eső, szitálás vagy épp nedves aszfalt. Nagy esőben nem szoktam menni.

A kérdés, hogy ilyenek után hogyan kell tisztítani a bringát? Hazaérek este 10-kor egy ilyen nyálas, szitálós időjárásos tekerés után, a gép vizes, kis sáros foltok is vannak rajta, hiába csak országúton tekertem.

Nyilván nem akarok nekiállni heti 3x éjszaka nagytakarítást csinálni, így a kérdés, hogy mit érdemes mindenképp megtenni indulás előtt, illetve hazaérkezés után?

2018. nov. 24. 21:41
 1/4 anonim ***** válasza:
Felnik agyak fékpofa váltó lánc törlése tisztítása váz lemosással .
2018. nov. 24. 22:11
 2/4 anonim ***** válasza:

Én a vázat hagytam csöpögni.

A láncot letöröltem,néha a felnit is.

Mondjuk mtb-t toltam,akár nagy esőben is...

De amúgy 6havonta tartottam egy nagy takaritást,illetve évente egy cserélős szervízt.

Számit,hogy milyen bringa...mert ha verseny bringa az lehet érzékenyebb,mig egy "liba kergető" azért jobban tűri a dzsuvát.

2018. nov. 24. 23:08
 3/4 szlory ***** válasza:

Legalább a hajtást-váltást tartsd toppon, mert az tud nagyon lepusztulni. Aztán jöhet a felnifékeknél a fékrendszer (fékbetét-felni), ha van időd - ha nincs, majd jobban kopik a felni&betét. De tulajdonképpen minden ramaty idős tekerés olyan, hogy jobban amortizál, rajtad áll, mennyi pénzt vs mennyi időt ölsz a karbantartásba. Ha egyikből kevesebbet - akkor a másikból kell többet.

Én a téli bringát átadtam a romlásnak. Hét közben kb. mindent ki kell bírnia, szombat reggel pedig 30 perc nagypucolás. Szezon végén kukázok ezt-azt. :)

Ha javasolhatok, akkor egy pumpás permetező (fapados nagynyomású) jól jön. Beletolsz mosogatószeres jómeleg vizet, aztán hazaérve ráfújod az egészet. Ha mást nem teszel, akkor is olyan vizes lesz, mint előtte az úton, csak legalább tiszta víz és a mocsok nagy része nem tud bekötni. Ezután kompresszorral a legjobb lefújni róla a vizet, nem kell törölgetni annyit. Utána újrakenés, váltók forgáspontjai, láncgörgők. Az egész, vízvétellel együtt rutinosan 5-10 perc. Lehet, hogy tekerés (40perc) előtt forró vízzel megcsinálnám a keveréket, hogy ha megérkezel, már tolhatod is rá az akkorra meleg-langyossá váltat..

Amúgy van a Shimanonak száraztisztító spray-e, jó drága, de nagyon hatékony. Ahhoz csak pár rongy kell, meg 1-2 vizes-mosogatószeres (rongy) a gyorsításhoz - de elhagyható, csak akkor többet kell fújnod-törölnöd. Mint látod, rengeteg opció van :)

2018. nov. 26. 10:17
 4/4 anonim ***** válasza:

Másnap szàraz kefével lekotrom óvatosan.

Ilyen időben érdemes tefon vagy silikonos kencét hasznàlni.

2018. nov. 26. 14:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!