Milyen világítást ajánlotok kerékpárra?
2000 lumenest és 750 lumenest néztem.
Szerintetek felesleges a 2000 lumen és a 750 bőven elég? Vagy mondjuk parasztvakítás, és a 2000 lumenes nem sokkal világít erősebben, mint a 750.
Mik a vélemények ezzel kapcsolatban?
Ezeket néztem:
Természetesen bármely másikat ajánlhattok, a lényeg, hogy jól világítson. Ja és mindenképpen akkumulátoros legyen. Meg olyan legyen, ami rá van írva. Ne olyan, hogy mondjuk rá van írva, hogy 2000 lumen azt közben közel sem annyi. (Eddig ezres volt rajta, de az se volt annyi, mondjuk az nem is Velotech volt. Csak az tönkrement. Mondjuk nem is tudom, hogy a Velotech egyáltalán jó márka-e ilyen téren.)
Nem feltétlenül az a legjobb, ami a legerősebb fényű.
Sokszor jönnek velem szembe olyan biciklis társak, akiknek olyan durván erős a világításuk, mintha vakuznának. Eléggé kellemetlen... Elvakít, nem látok semmit, szerintem veszélyes is!
Leginkább az a kérdés, hogy mire kell.
Ha terepen bicajozol, lakott területen kívül, sötétedés után, akkor oda kell a nagy fényerejű reflektor.
Ha lakott területen belül tekersz, és biztosan nem leszel sötétedés környékén/után közvilágítás nélküli helyen, akkor teljesen fölösleges. Megteszi egy sima lámpa is (a villogók közül csak a komolyabbak).
Nekem ilyenek vannak:
Az első lámpa fényes, de kis körbe összpontosítja a fényt (szembe világítva durván vakít ez is).
A hátsó is nagyon fényes, ha szembe világít, ez is vakít.
Lakott területen belül bőven elég (ha jól van beállítva, lakott területen kívül is teljesen jó, messziről látszik).
Én sem szeretem, amikor a szembejövő bringás lámpája vakít, nem is értem, miért egyenesen világítanak sokan, miért nem az utat világítják meg. A másik, amit utálok, a fejlámpa. Azzal konkrétan a szemembe világítanak, teljesen elvakít, nemhogy fehér foltokat látok, hanem másodpercekig semmit sem.
Szóval attól függ, milyen célra kell, de szerintem ilyen erős reflektort csak lakott területen kívül szabadna használni (mondjuk egy erdőben este-éjszaka rendben van).
A 750-esről van tapasztalatom, 2 db ilyennel kirándulok.
A szórása viszonylag egyenletes, jut az útszélekre is is, de talán ezért igazán messzire nem lövi a fényét, nem spotlámpa. A propagandában írt üzemidők nem igazak, ezeket az üzemidőket mértem a töltésled villogásáig merítve:
1 fokozat - nem mértem, tizenvalahány óra lehet.
2 fokozat - 8 óra
3 fokozat - 4,5 óra (folyamatos üzemben melegszik)
4 fokozat - 2 óra - (negyedóra alatt álló helyben szinte forróig melegszik, de komoly fényt is ad, érezni a fény melegét :))
A gumipántos rögzítés helyett kell valami fusi megoldás, mert nehéz és mozog, én pulzusmérő órához adott kormányadapterre bilincseltem fel.
Az út puszta megvilágításához az 1-2 fokozat is elegendő, de a 3 fokozattal már komfortosan lehet tekerni és a két lámpával lényegében akár egy éjszakát erős, jó fényben végig lehet menni. Egyelőre nem bántam meg.
Viiszatérve arra, hogy mennyire vakít vagy nem, számtalan helyen kell figyelni az öreg kerékpárutak hibáira lakott területen is, ehhez egy pöts villogó nem elég.
"Viiszatérve arra, hogy mennyire vakít vagy nem, számtalan helyen kell figyelni az öreg kerékpárutak hibáira lakott területen is, ehhez egy pöts villogó nem elég."
Persze, nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy az egyszeri megveszi a vakító lámpát, és nem az utat világítja meg vele, hanem maga előtt a levegőt. Ő nem veszi észre a gödröt, és perecel egy 10 pontosat, én meg jövök vele szemben és elvakít a reflektora, nem veszem észre a gödröt, és perecelek szintén egy szép 10 pontosat (ha meg nem, akkor is káprázik a szemem, és ha nem állok meg, akkor vakon megyek előre). A zsűri meg csak győzze értékelni a mutatványokat.
A villogó nem is erre van kitalálva. Nem lámpa. Én az én kis Bikefun lámpámat mindig magam elé irányítom úgy 4-5 méterre (oké, sötétedés után csak lakott területen belül megyek). Elég kellemetlen, ha véletlenül belevillan a szemembe, pedig nem is erős lámpa. Azért ha egy ilyen reflektor belevillan az ember szemébe (sötétben, amikor a pupilla ki is van tágulva), azt nem köszöni meg a másiknak.
Nekem a 2000-essel van tapasztalatom (mondjuk nem 13ezerért vettem, nézz szét pl. a jófogáson, majdnem fele ennyiért vehetsz).
Állítható a fényereje, így bár a legerősebb vakíthatja a szembejövőket, de lakott területen egyszerűen alacsonyabb fokozaton használod, ha meg világítás nélküli részhez érsz feljebb kapcsolod.
Jó fény, kis hely (a kormányon kényelmesen elfér), több fokozatú fényerő.
Mi kell még? Én évek óta használom és tökéletes.
Vicces, hogy a Wellgo név alatt a Solar Storm X2 jelenik meg. :D
Nekem is az van (Kínából féláron), állati jó a fénye és sokáig bírja az akkupakk, de a szembe jövőknek halál.
Tervezgetek rá egy árnyékoló szemellenzőt, azzal már kecske+káposzta.
Elkeseríteni nem szeretnélek, de szinte egyik lámpa sem hozza azt a fényerőt, amit feltüntetnek rajta. Ezek sem.
Hasonlít egy kicsit ez a dolog az autók fogyasztási adataihoz.
Túllépve ezen az apróságon, ha terepezel, akkor a papíron 2000 lumenest választanám a helyedben.
Én egy Force 1000 lmn lámpát használok, elég baráti áron lehet hozzájutni, jó a fényereje, a szórása is, az akku pedig cserélhető és kapható is hozzá.
Megtaláltam ebay-en 2000 lumenes-t.
Szerintetek ez ugyan az? Mert nem nindegy, hogy 12-13-14 ezer, vagy 2 ezer.
Bár nem tudom, hogy ehez adnak-e akkumulátort, mert egyrészt, túl olcsó, másrészt nem is írja, hogy adna, harmadrészt a képeken sincsen.
Ha nem adnak, akkor ez lesz hozzá jó?:
Még ha külön-külön is veszem, akkor is összesen csak 5600 ft-ba kerülne. Így már hihetőbb.
A szállítási idő nem fontos, szóval lehet nyugodtan ebay-es, amazon-os, alliexpress, alibabás, stb. Azért nem mindegy, hogy 13 ezer, vagy 5600... (Persze, ha simán a lámpához is adnak akksit, akkor még jobb, de akkor valami nem stimmel, hogy ennyire olcsó lenne; de nem hiszem, hogy adnak. De inkább megkérdem ezt is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!