Milyen szempontok fontosak mountain bike vásárlásakor?
Ha ugratni akarsz vele a tömegét nyílván nézni kell, hogy ne legyen nehéz.
Az első villánál lévő teleszkóp/rugó jó lenne ha állítható lenne.
A belső nélküli gumi abroncs sem egy rosz választás ilyenkor.
A hátsó rugózás szerintem annyira nem fontos, mivel eléggé labilis is tud lenni és könnyen el is törik egy nagyobb megrázkódtatásban.
Ez a kettő már elég jól használható.
Igazán hosszú távon össztelós kéne, de sem az anyagiak, sem a tanulás nem tesz jót annak, hogy azzal kezdj. Én is hardtailt javaslok.
Hacsak nem vagy igazán sportos (erős) és magas, akkor ne ülj fel a 29-es kerekeknek. Inkább a 27.5, esetleg 27.5+ ha találsz ilyen árkategóriában valami értelmes használtat.
A 200-ba komolyabb teló sem fog beleférni, de keress olyat, ha lehet, ami nem rugós, hanem komolyabb. Rugóútnak a 120-140 kéne alhangon, főleg a későbbiekre tekintettel. Stabil, megbízható fékekkel. A váltórendszerre, hajtásra, esetleg kerekekre kevesebbet kell (lehet) ügyelni, majd később invesztálsz fejlesztésekbe.
Ha esetleg úgy adódik, 200 táján azért össztelós 26-ost meg lehet csípni, ezt inkább boltból, akik használttal is foglalkoznak. Orangebike, maxibike - javaslom őket megkeresni.
Amit ír a 2. Az nem feltétlenül igaz,az ugratáshoz elég 100mm is nem dirtelni akarsz hanem turázni is ahogy írtad.
A 100mm az a sportosabb bringások mozgása a 120-az kényelmesebbeké a 140 pedig a durva arcoknak való.
Én is hardtail (merev vázas) bringát ajánlok kezdéshez mert olcsóbb és olcsobban is szervizelhető.
Kerékméretben nem kell felülni a 29er (kerékmméret colban) vonatra,plàne ha 170cm alatt vagy.
A 27,5 jólesz,vagy 26 is. Itt egyéni megitéles is szóbajöhet.
Fék-váltó.
Itt sajnos nagyon elusznak a dolgok és manapság igencsak megoszzott a dolog. Régen bőven voltak átfedések.
A turázós cucc nem igen szereti ha ugrálsz vele. Visszafelé működik de sajnos ára van.
Egy ilyen mindenre jó Shimano deore szettel lehet mind 2öt de az ugrálással azért csak ovatosan.
A turánál nem lesz baj,csak hogy az is drága...ha tudsz akkor tegyél az árhoz még 30at.
Vagy nézelödj,hátha van tavaji bringák kiszórása,akciók.
Kerüld a nagy áruházak kinálatát,ott szeretnek 1irányba terelni.
Azaz ha túra bringát veszel azza csak túrázhatsz mert az első ugrás után cafatokra törik a gép. A többi komolyabb bringa is csak turára való a gari leírás (érdekes,hogy versenybringat sem árulnak,arra nem terjedki a garancia még egy 2,5 milliós időfutam bringa esetén sem,ami a versenyzés netovábja) gondoskodik rólla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!