Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mit tegyek, mit tanácsoltok?

Mit tegyek, mit tanácsoltok?

Figyelt kérdés

Tettem már fel én abringámmal kapcsolatban kérdést. Voltam vele tegnap az úgynevezett kötelező ellenőrzésen amikor is elmondtam, hogy érzem a "morzsolodást" a pedálokon a 4 illetve a5 ös fogaskerék hazsnálatakor és ez idegesít igen.

Visszamentem kb egy óra múlva amikoris a szerelő azt mondta kinyúlt a lánc picit:(. Kérdezem ez micsoda??? Kb 100 km ha van rajta de ez naaggyon kerekítve és ilyen előfrodul vele. Na mindegy mondom.

Viszont a morzsolódos dologgal semmit sem csináltak mert maga maguk sem tudják mi lehet az de biztosan nem a hajtórendszer hanem a lánccal valami.

Személy szerint én erre gyanakszom. Linkelem a képet.

Köszi a taácsokat srácok!

[link]

2018. jan. 26. 09:21
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:

A linkelt képem látható az alsó kis fogaskerék felett olyan kiálló valami balra..na szerintem ahhoz ér hozzá a lánc tekerés közben.

Ha csak simán meghajtom "üresben" amikor nemhúz a bringa akkor nem érződik de amint erő megy átt akor érezhető.

Az a kiálló valami mire is van ott?

2018. jan. 26. 09:23
 2/16 anonim ***** válasza:
Az a kiálló 2 lyukas bütyök elvileg csomagtartó rögzítésére való, annak nem szabadna útban lenni
2018. jan. 26. 10:20
 3/16 A kérdező kommentje:

Az nem az amire gindolok.

A képen az alsó kicsi fogaskerék felett látható ami a láncot vezeti.

2018. jan. 26. 11:21
 4/16 anonim ***** válasza:
Az meg szerintem a kis kereket védi..szóval szerinted ahhoz hozzáér a lánc? Nekem 3000 km van az mtb láncomban mégsincs ilyen problémám. Szóval én se értem
2018. jan. 26. 11:34
 5/16 A kérdező kommentje:
Nemtudom de unom már ezt vele. A régi bringámmal anno még a tó partjára is bementem ameddig tekerni tudtam és semmi sem lett vele de azzal meg a sima használattól nyúlik a lánc és idegesítő amit a talpaim alatt érzek.
2018. jan. 26. 11:38
 6/16 A kérdező kommentje:
Amire gondolok: a prizmától balra feljebb és a lánc közt olyan kicsi kiálló fémrész. Kb az lehet
2018. jan. 26. 11:39
 7/16 Wadmalac ***** válasza:

Sejtem mire gondolsz.

A láncfeszítő kanál két lemeze közt behajló kis keresztbe álló lemez fülecske.

Az elég messze van a lánctól és terheléstől függetlenül nem szabad beleérnie a láncba.

Máshol lehet a baj.

Csak ezt így látatlanban megmondani...

2018. jan. 26. 13:27
 8/16 A kérdező kommentje:
Igen állóhelyzetben messze van de ha meghajtom akkor nagyvalószínűséggel hozzáér. Ami lehet a láncnyúlástól ugye.
2018. jan. 26. 13:30
 9/16 Wadmalac ***** válasza:

Nem. A lánc a képen is láthatóan egyenes a két görgő közt. Az nem fog máshová menni.

A láncnyúlás meg láncszem-csapok kopása, olyan pici mértékű hosszváltozás, hogy csak a lánckeréken futva van szerepe. És abba semmiképpen nem szól bele, hogy mibe ér bele a lánc.

Nem itt lesz a baj.

És különben is, ha csak terhelés alatt érzed, akkor biztosan a lánc felső szakaszán kell keresni a bajt.

2018. jan. 26. 13:33
 10/16 szlory ***** válasza:
100%

Hadd ne kelljen erőlködnöm: hány sebességes a bringa? 3*9? A 4-es 5-ös neked melyik? A legnagyobbhoz közelebbi végen van?

Mondok pár lehetőséget. Egyrészt ha a sor és a lánc nem kompatibilis egymással (pl. Shimano sor, SRAM lánc), van ilyen darálás, bár jellemzően a kis fogaskerekeknél. Egyesek rezonanciaként szokták érezni. Ha ilyen van, akkor jellemzően összekopik párszáz km-en belül, erőhatásoktól és anyagminőségtől függően.

Ha a nagy kerekek felé van, akkor az előfeszítés hiányára tippelnék. A váltódon, a váz váltófülhöz közeli részén kéne találnod feszesség állító csavart. Ha helytelenül van beállítva, akár okozhatja a felső váltógörgő "túlközelségét" a sorhoz. Ha csavarsz rajta, fél fordulatot húzz egyszerre, aztán ellenőrizz, mert túlhúzás esetén másik problémát generálsz magadnak.

Esetleg még a lánchosszot ellenőrizném, a teljesség kedvéért. Meg akkor már a láncnyúlást. A nyúlásmérő párszázas, keress rá. 5 másodperc (se) használni, lemérni. A hosszot úgy ellenőrizd, hogy elöl legkisebb tányérra váltasz, hátul is a legkissebre (gyk. szándékosan "keresztbeváltasz"). Ebben az esetben a váltókanalad vízszinteshez közeli állapotba kerül, a felső váltógörgő és az alul húzódó lánc között egy vaskos hüvelyujjnyi helynek kell lennie. Nem több, nem kevesebb. Ezek kiegészítő ellenőrzések, szerintem nem lesz köze a problémához, de törekedjünk a teljességre.

Keress rá kérlek képeken, mit jelent a "váltógörgő" és a "váltófül", ha nem vagy biztos benne, hogy érted, mit kell nézned a fentiekben tanácsolt eljárásban.

2018. jan. 26. 14:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!