Az alábbi képen mik azok, amik a bicikli küllőjén vannak?
Én rendeltem kintről borostyánsárgát.
Nem ugyanaz, mint a fehér. A fehérek festettek, a kínai sárgára a méhsejtraszteres öntapadó van ragasztva. Éppenséggel nem hámlik le róla, de olyan.... nem szép, na.
A trekkingemre már csak fehéret tettem.
@Wadmalac: tehát még mindig nem szabályos.
A küllőre szerelhető fényvisszaverők esetén egyértelműen borostyánsárga szín van meghatározva. Ha jól emléxem, rémlik valami 10 cm^2 hasznos felület is...
A fehér szín a Magyar Kerékpárosklub által bekerült reflexcsíkos külsők (illetve a felnigyűrűk) esetén elfogadott.
Ettől eltekintve a rendőrség helyi közlekedésbiztonsági főmuftijának nem hivatalos állásfoglalása szerint a kerékpárok esetén a láthatóság számít, ezért ha amúgy az rendben van, akkor nem fognak szó szerint ragaszkodni a jogszabály szövegéhez, tehát nyugodtan használhatod ezeket a fényvisszaverőket is.
Wadmalac, neked nem villognak az első lámpa miatt? :)
Nekem szoktak, de ezzel legalább lehet látni :)
Én USB-set vettem, mert a külső akkut nem nagyon használtam eddig.
"Wadmalac, neked nem villognak az első lámpa miatt? :)"
De, forgalomban kénytelen vagyok alacsonyra állítani. Már tervben van rá a megoldás, egy baseball-sapka szemellenzőjére emlékeztető lemez, csak a megvalósításhoz mérnem, rajzolnom kéne, hogy lézervágathassam és sajnos itt elakadtam időhiány miatt.
"Ettől eltekintve a rendőrség helyi közlekedésbiztonsági főmuftijának nem hivatalos állásfoglalása szerint a kerékpárok esetén a láthatóság számít, ezért ha amúgy az rendben van, akkor nem fognak szó szerint ragaszkodni a jogszabály szövegéhez, tehát nyugodtan használhatod ezeket a fényvisszaverőket is."
Ez szerintem általánosan így van. Persze, rendőrje, gerince válogatja, ha a havi kvóta hiányt mutat, bele tudnak menni kekeckedésbe (bringán még személyesen nem tapasztaltam, de autóval igen, a yard majnali 1 órakor 20 percen át kereste a kocsin, papírokon, utasaimon, csomagterem tartalmán, hogy mivel tudna megb...).
De ha a büntetési szándék alapja konkrétan a fehér küllőpálca lenne, akár bíróságig elmegyek ,de nem fogadom el a bírságot, az tuti.
A fehér gumiperem mint küllőprizma helyettesítő elfogadása engedélyezi a fehér oldalsó visszaverőt a borostyán helyett, a fényvisszaverő formája nem előírt, a fényvisszaverő felület szükséges minimum méretét egyrészt szintén a gumiperem csík felülete máris a féltenyérnyi prizmák alá engedi, másik meg, hogy támadható a visszavert fény erőssége mértékében a szükséges felület nagysága (a műanyag borostyán prizma sokkal gyengébb fényerősségű fényvisszaverő).
Én speciel egyetlen esetet sem hallottam, ahol ne fogadták volna el a pálcikákat.
Normális ember már érzésre sem tenne ilyet, ha saját szemével látja, mit vakít vissza ez a cucc.
Kilométerekről látszik.
Persze az egész onnan indul,hogy az update ellenére (elemes lámpák elfogadása stb.)a KÖHÉM rendelet rossz, praktikus okokból módosításra szorul.
Csak az állami bürokrácia tehetetlensége hatalmas, főleg olyan módosításokra, ami nem növeli, sőt csökkentheti a bünti-bevételt.
Sok idejét múlt szabály van érvényben, amit mással hatékonyabban lehetne helyettesíteni, csak még nem fogadják el..De szerintem a láthatóság a lényeg. Ha 2 km-ről úgy világít az ember mintha egy alacsonyan szálló repülő csészealj lenne, akkor nem hiszem, hogy elkezdenének azon kekeckedni, hogy az most fehér vagy borostyán színű fényvisszaverő.
Nekem évekig nem is volt semilyen, de a lámpáim nagyon brutál erősségűek, oldalról is bőven látható voltam. Csak aztán felfogtam, hogy végülis a saját érdekem, hogy még jobban lássanak ezért vettem ilyen pálcikákat. Se előtte se utána nem állítottak meg vagy büntettek meg. Lehet máshol szőrszálhasogatóbbak a rendőrök?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!