Láncot milyen gyakran kell kenni?
A nagy okosságot, hogy felhasználástól függ, nem kérem!
Nyilván nem megyek dagonyában, és bokáig érő homokban. Terepen szoktam menni átlagos körülmények között.
Nagy sárban nem szoktam biciklizni. Néha-néha rámegy egy kis sár a láncra, de masszívan barna nem szokott lenni.
Tehát átlagos felhasználó vagyok.
Ha hangot ad a lánc az már rég rossz...
nemes egyszerűséggel ha csont száraz akkor éles hangon nyikorog.. ilyenkor hamarabb kopik, nyúlik és ezzel a fogaskerekeket is öli mert a nyúlás miatt nem pontosan fog a fogaskerekek közé esni
inkább olajozd túl mintsem ne olajozd :)
@11: ha túlolajozodb akkor az olaj kifolyik a görgőből a lánc felületére. A por beleragad és szépen elkezdi smirglizni a láncot...
Szóval inkább ne olajozd túl. A görgőkbe egy csepp, a többit letörölni; a lánc felülete porszáraz legyen...
12.: A minden egyes görgőbe egy csepp olaj???
Én kb. 5, vagy max 10 láncszemre (mosás után) teszek egy kicsi csepp olajat. Minden láncszemre egy rácseppenteni egy cseppnyi olajat az hatalmas pazarlás.
Vagy én csinálom rosszul?
14.: Na ezt nem tudtam, azt hittem, hogy a többire is rámegy az olaj.
Kap pár szem olajat, megtekerem jó párszor, és az egész lánc olajos lesz. Vagy csak a felülete lesz olajos?
Akkor csak a lánc külsejére taknyolod az olajat, ahol semmi keresnivalója.
Az olajnak a görgőkbe bell bekúsznia, oda kell a kenés.
A lánc felületére került olaj semmit nem ken, viszont a por beleragad és szétkoptatja a láncot.
Ezért az olajat a görgőkbe kell juttatni, a többit pedig letörölni. A lánc külseje legyen porszáraz.
16.: Aháááá, értem, nagyon köszönöm a válaszodat!
Már elég régóta bicajozok, mondhatni 2004 óta, akkor lett meg az első Merida montim, de úgy látszik olajozni eddig a pontig nem tudtam :D Pont a legalapvetőbb dolgot, köszönöm még egyszer!
A láncot mindig szárazra töröltem egyébként.
Azért nem csak a görgőt kell olajozni... vagyis nem csak a lánc közepére kell egy csepp, kicsit a széleire is
ott ahol a nyilak mutatják:
Én ha hallom a láncot (nem nyikorgást, hanem egyáltalán lánchangot), akkor már kenek.
Mivel TF2-t használok, kívülről szárazra törölve, vagyis ránézésre, érintésre mindig száraz, ez az egyetlen támpont.
Ha vizet kap (eső pl.), azonnal újrakenem, amúgy olyan 200 km lehet egy ciklus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!