Miért keményedik fel a teleszkóp télen, illetve ilyenkor milyen gépzsírt ajánlotok?
Üdv!
Sr xcm teleszkópom van, és mínusz 5 fokban jó, ha 1-2 centit mozog. Valószínűleg a zsír a ludas leginkább. Néztem gépzsírt, ami -45 fokig használható, csak eléggé drága. Meg hát eléggé közrejátszik a hőtágulás. A becsúszók acélból, a perselyek műanyagból, a láb pedig alumíniumból van. Erős a gyanúm, hogy a műanyag a kakukktojás, de a hőtágulási együtthatóját sehol sem találtam. Gondolom hidegben sokkal jobban összemegy, mint az acél, és lehet emiatt szorul.
10.: Milyen kókányolásról beszélsz, jól vagy? :D
Ez egy 15 ezer forintos teleszkóp, egyszerű, mint a faék, jobban ismerem, mint te a saját tenyeredet :))
Mit csinálok vele rosszul, és mit kókányolok?
Gyárilag is gépzsírt raknak a perselyekre, nyilván olyan műanyagból csinálják, amit nem bánt a gépzsír. Egyébként ismerősömnek van egy 80mm-es XCT teleszkópja, V-fékkel használja, és két hónap után az ő teleszkópja is ugyanúgy kotyogott, mint az enyém.
Valószínűleg a villaláb tágul ki.
Meg milyen szivacsgyűrűről beszélsz ember? :D Azok a Fox-okban vannak. Ez egy egyszerű zsírkenésű rugósvilla, tök mindegy neki, hogy kotyog, vagy sem.
A Brunox Fork Deo pedig csak arra jó, hogy rátapadjon a becsúszókra a por, és extra retket vigyen a teleszkópba. Szimeringje pedig nincs, de ha lenne, arra szlikonzsírt raknék, nem valami vacak spray-t.
8 éves lesz nyáron a bicaj a teleszkópjával együtt. Tárcsafákkel van használva, szóval normális dolog a kotyogása, nem én kókányoltam el :)
Üdv!
Valószínű, hogy a fent említett okok kombinációja. Ha tényleg annyira kotyog akkor bejátszotta magát a zsír és hidegben megkeményedett. Én egyszer próbáltam olajat tenni zsír mellett az enyémbe(RST olcsó acélrugós) 3 év használat és 2. koplett karbantartás után. Az eredmény: csodásan mozgott kb 2 hónapig, ezalatt orrán-száján köpte az olajat. Nyilván. Mivel nincs\szar a szimeringed még ha az alsó csavart le is tudod szigetelni(egyébként szépen ráfolyik a tárcsára :D) fent kiköpi a 90%-át. Én megpróbálnám kevés olajjal elkutyulni a zsírt mielőtt bekenem vele.
Gondolom elasztos csillapitása van.
Rántsdki az egyiket (ha 2van benne)
Gépzsrralnén nem játszanék. Én motip teflonos zsír sprayt használok az elég lágy még hidegben is.
"Gondolom elasztos csillapitása van."
Én nem találkoztam még személyesen ezzel a telóval, ezért nete kerestem rá, úgy látom, fémrugós. Az elasztomer megmagyarázna mindent, mert az hidegben megkeményedik.
Itt tényleg a kenés megszilárdulása lehet a gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!