Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Miért keményedik fel a teleszk...

Miért keményedik fel a teleszkóp télen, illetve ilyenkor milyen gépzsírt ajánlotok?

Figyelt kérdés

Üdv!

Sr xcm teleszkópom van, és mínusz 5 fokban jó, ha 1-2 centit mozog. Valószínűleg a zsír a ludas leginkább. Néztem gépzsírt, ami -45 fokig használható, csak eléggé drága. Meg hát eléggé közrejátszik a hőtágulás. A becsúszók acélból, a perselyek műanyagból, a láb pedig alumíniumból van. Erős a gyanúm, hogy a műanyag a kakukktojás, de a hőtágulási együtthatóját sehol sem találtam. Gondolom hidegben sokkal jobban összemegy, mint az acél, és lehet emiatt szorul.

2017. jan. 20. 12:06
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

10.: Milyen kókányolásról beszélsz, jól vagy? :D

Ez egy 15 ezer forintos teleszkóp, egyszerű, mint a faék, jobban ismerem, mint te a saját tenyeredet :))

Mit csinálok vele rosszul, és mit kókányolok?

Gyárilag is gépzsírt raknak a perselyekre, nyilván olyan műanyagból csinálják, amit nem bánt a gépzsír. Egyébként ismerősömnek van egy 80mm-es XCT teleszkópja, V-fékkel használja, és két hónap után az ő teleszkópja is ugyanúgy kotyogott, mint az enyém.

Valószínűleg a villaláb tágul ki.

Meg milyen szivacsgyűrűről beszélsz ember? :D Azok a Fox-okban vannak. Ez egy egyszerű zsírkenésű rugósvilla, tök mindegy neki, hogy kotyog, vagy sem.

A Brunox Fork Deo pedig csak arra jó, hogy rátapadjon a becsúszókra a por, és extra retket vigyen a teleszkópba. Szimeringje pedig nincs, de ha lenne, arra szlikonzsírt raknék, nem valami vacak spray-t.

8 éves lesz nyáron a bicaj a teleszkópjával együtt. Tárcsafákkel van használva, szóval normális dolog a kotyogása, nem én kókányoltam el :)

2017. jan. 21. 15:36
 12/14 SirMoke válasza:

Üdv!

Valószínű, hogy a fent említett okok kombinációja. Ha tényleg annyira kotyog akkor bejátszotta magát a zsír és hidegben megkeményedett. Én egyszer próbáltam olajat tenni zsír mellett az enyémbe(RST olcsó acélrugós) 3 év használat és 2. koplett karbantartás után. Az eredmény: csodásan mozgott kb 2 hónapig, ezalatt orrán-száján köpte az olajat. Nyilván. Mivel nincs\szar a szimeringed még ha az alsó csavart le is tudod szigetelni(egyébként szépen ráfolyik a tárcsára :D) fent kiköpi a 90%-át. Én megpróbálnám kevés olajjal elkutyulni a zsírt mielőtt bekenem vele.

2017. jan. 21. 18:11
 13/14 anonim ***** válasza:

Gondolom elasztos csillapitása van.

Rántsdki az egyiket (ha 2van benne)

Gépzsrralnén nem játszanék. Én motip teflonos zsír sprayt használok az elég lágy még hidegben is.

2017. jan. 22. 00:44
 14/14 Wadmalac ***** válasza:

"Gondolom elasztos csillapitása van."

Én nem találkoztam még személyesen ezzel a telóval, ezért nete kerestem rá, úgy látom, fémrugós. Az elasztomer megmagyarázna mindent, mert az hidegben megkeményedik.

Itt tényleg a kenés megszilárdulása lehet a gond.

2017. jan. 23. 07:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!