Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Miért keményedik fel a teleszk...

Miért keményedik fel a teleszkóp télen, illetve ilyenkor milyen gépzsírt ajánlotok?

Figyelt kérdés

Üdv!

Sr xcm teleszkópom van, és mínusz 5 fokban jó, ha 1-2 centit mozog. Valószínűleg a zsír a ludas leginkább. Néztem gépzsírt, ami -45 fokig használható, csak eléggé drága. Meg hát eléggé közrejátszik a hőtágulás. A becsúszók acélból, a perselyek műanyagból, a láb pedig alumíniumból van. Erős a gyanúm, hogy a műanyag a kakukktojás, de a hőtágulási együtthatóját sehol sem találtam. Gondolom hidegben sokkal jobban összemegy, mint az acél, és lehet emiatt szorul.

2017. jan. 20. 12:06
1 2
 1/14 Wadmalac ***** válasza:

Ebben van olajos csillapító, nem?

Ha igen, hát az az olaj ilyenkor lekvár, nem nagyon tud átközlekedni.

2017. jan. 20. 13:34
 2/14 A kérdező kommentje:
Dehogy van benne olajcsillapítás. Alap xc teleszkóp.
2017. jan. 20. 13:58
 3/14 Wadmalac ***** válasza:

Nos, akkor nem tudom, hol bújik a probléma, de úgy látom ez típushiba:

[link]

2017. jan. 20. 14:29
 4/14 A kérdező kommentje:

Zseniális felfedezés :D

Most már mindent tudok, csak a kérdés válaszát nem :)

2017. jan. 20. 14:37
 5/14 Wadmalac ***** válasza:

Mit vársz, innen nem látok bele.

:D

Ha szétkapnám a műhelyben megmondanám.

De gyanítom, hogy nem beragasztja a zsír, hanem letömíti és képez egy kemény légrugót.

Lehet, hogy télre ki kéne takarítani belőle a zsírt és csak olajozni.

2017. jan. 20. 14:48
 6/14 A kérdező kommentje:

5.: Ez viszont már hasznos volt :)

Ennyire letudja tömíteni a zsír??

Lehet ilyenkor a zsír felkeményedik, és elzárja az utat a levegő elől?

Holnap megnézem tényleg légmentesen zár a teleszkóp vagy sem.

Beolajozom, és kiszedem az egyik rugót. A műanyagkupakba tökéletesen passzol azt hiszem a 23-as csillagkulcs, remélem itthon van :)

2017. jan. 20. 14:57
 7/14 Wadmalac ***** válasza:
Még egy dolog, az a műanyag lehet, hogy szoros illesztéssel fut (máshogy nemigen működne tömítésként és-vagy szennylehúzóként), így nem simán hőtágulási probléma van, hanem az, hogy a hidegben a műa. rugalmassága lecsökken és ETTŐL lesz szorosabb.
2017. jan. 20. 14:58
 8/14 A kérdező kommentje:

Műanyag csak a persely, ami kivan kopva, úgy kotyog a teleszkóp, mint bidám csajban a tehervonat.

Szimeringje pedig nincs, csak egy gumi harangja. Nem ér sokat, pár nap múlva már fekete lesz a friss zsír.

2017. jan. 20. 15:03
 9/14 anonim válasza:
Nekem 10W teleszkópolajat ajánlottak hozzá zsír helyett, bár mennyiséget nem tudok mondani mennyit önts a szárba. Igaz az XCR teló volt, de csodát tett vele. Szerintem egy próbát megér...
2017. jan. 20. 17:21
 10/14 anonim ***** válasza:

Ezt a kókányolást, amit levág a kérdező.. :-D :-D :-D Igaz magyar vagy barátom!

Nekem XCT volt, ki kell teljesen tisztítani, majd zsír-olaj keverékkel bekenni, úgy nem lesz annyira gáz. Csodát ne várj, ezek ennyit tudnak! Tisztán olajjal is próbálkozhatsz, de pont a zsír tapasása kell, hogy ott kenjen ahol kell! Ill. a zsír inkább szigetelésre kell, hogy az apró por megtapadjon főleg a meneteknél! A 8. hozzászólást nem is értem, inkább vidd el olyanhoz, aki tudja mit csinál!

A gépzsírok eszik a műanyagot! A szimeringre kívülre Brunox Fork Deo vagy szilikonos spray mehet, belül a szivacsot pedig olajjal kell átitatni.. de az elmondott gányolás után simán kukázd, ha jól sejtem ki van tágítva, nem látja el a feladatát!

2017. jan. 21. 14:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!