Miért ilyen pofátlanul túlárazott minden kerékpár, és alkatrész?
12 éve biciklizek, és folyamatosan figyelem az árakat. Régebben sokkal olcsóbban lehetett tartós cuccokat, és bicajokat venni. Például egy jó Marzocchi teleszkóp belekerült 50 ezerbe (pl. drop off), és azoknak még ma sincs semmi bajuk, még mindig 30 ezer körül árulják a 10 éves Marzokat használtan. Az a tendencia volt, hogy minden évben egyre olcsóbb lett minden bicikli, és alkatrész, nagyjából olyan 2009-2010-ig, aztán nagy divat lett a bicikli, és jól felmentek az árak. Pedig olcsóbbnak kéne lennie, sokkal-sokkal több kerékpárt gyártanak, mint régen. Tömegcikk lett, elég kimenni a városba, és szinte csak normális bicajokat látni (régen ugye mindenhol tescos bicajok voltak). Ráadásul régen gyakoriak voltak a 40%-os leárazások, manapság meg csak kamu leárazások vannak. Jól feltolják az árát, aztán odaírják, hogy 30% kedvezmény, ennyi. Volt infláció is, de például egy Fox teleszkóp 10 éve is körülbelül ugyanannyiba került, mint manapság. Kb. 5-6 éve még 80 ezerért is lehetett használható kerékpárt venni, ma mit lehet ennyiért kapni. Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, ez a bicikli 120 ezer, és jó indulattal megüti a használható szintet [link] , ennél jobb vétel nem hiszem, hogy nagyon van, de ha igen, linkeljétek be :)
Persze most majd jönnek a divatbringás válaszolók, hogy ilyen csilivili bringám van, mennyire megérte, nem is drága egy iphone-hoz képest, meg különben is nem a régi világban élünk, az efféle válaszolók kíméljenek!
Régi harcosok írjanak, akik még "éltek" abban a jó világban, amikor tényleg gondoltak a tartósságra is!
Igen :)
Meg nem is érdemes felesleges dolgokon vitatkozni ilyen vérre menően.:D
Ugyanakkor jót vitázni csak jó partnerrel lehet :D
Ebben is egyetértünk akkor :)
Komolyan, te vagy az első, aki rendesen végig tudott vinni egy vitát, pedig én már nagyon sok kérdést feltettem.
A reba-t egyébként gyakran szervizeled? :)
Csak jóindulatból kérdezem. Gondolom egyébként igen. Azért jutott ez eszembe, mert nem egy képet láttam már felső kategóriás teleszkópokról, amit elhanyagoltak, és kikopott a persely, meg a becsúszókról is lekopott a bevonat, és ilyen esetben sajnos új felsőrész + láb kell.
Nincs meg régóta a reba. Előtte a 26-os duro villával versenyeztem. Kerékpár váltással jött a reba (29).
Minden edzés előtt fújom teleszkóp ápolóval. minden edzés után lefújom, áttörlöm ,hogy egy porszem ne maradjon rajta (becsúszók, szimmering) és megint lefújom és átmozgatom. Figyelem majd gyűrűk állapotát, szerintem 2-3 évet bírhat jó esetben,de eléggé figyelni kell rá.
Külön nem biztos ,hogy kiadtam volna ennyit érte de mivel a kerékpár 2014-es volt eléggé le volt árazva :D, így megérte nagyon. Nekem bevált eddig. Jól mozog, jól állítható, lényegesen jobban mozog mint a duro, a tartósságáról nem tudok mit mondani egyelőre, bízom benne ,hogy megfelelő odafigyelés és karbantartás mellett sokáig hű társam lesz a megmérettetéseken :)
Bármilyen meglepő az alkatrészek fejlődnek.
Ez nem feltétlen a tartosság irányába mozdul(sajnos).
10-20 éve az agyon könnyitett full hiper cuccok is kőnehezek a maiakhoz képest,de amiben van anyag az tartós(vagy legalább nehéz)
Ha müködés precizitását tartjuk szem előtt,akkor valamit fel kell áldozni ez az élet tartam lesz,pláne egy fogyasztói társadalomban.
(És mi csorók maradunk) ez a piac nagyon nem bövelkedik gyártókban,nincs trend.2gyártó harcol egymás ellen,és 2-3 a partvonlról figyel.
Az árakat is ennek megfelelően alakitják,vedd meg drágán mert nincs altaernatíva ennyi.
Persze benne van az infláció.
Amúgy nem érdemes a mai és a 10évvel vagy akár 2évvel ezelötti bringákat össze hasonlitani.
Mert az azonos vagy közel azonos felszereltség egész más technikát rejt+a bringa váza is lehet tökmás gyártás eredménye.
Nekem a meridám az utolsó shotgun tubbing előtti széria darabja.
A shotos bringák alapból egy 10esel drágábbak lettek következő évben. Majd el is tüntek,de jött a hidroforming.ami az alsó kategória megsem kapott vagy 7évig.de addigra már sehol sem volt az a váltó amit én kaptam a bringához. Egy tovább fejlesztett agyon könyitett még kényelmesebben használható szetté alacsonyodott elvesztve minden montis jellegét.amipedig komfort az lehet drága.
Legalábbis ha 100ezret kereeel akkorndrága,de ha nyugaton élsz és fél milla az alap amit kézhez kapsz akkor egy 2-300ezres bringa nem olyan drága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!