Van olyan gyalogos/kerékpáros útvonaltervező, ami megmondja, hogy hány méter lesz a szintemelkedés egy túrán?
Érdekes dolog ez :) Ezekszerint valami alapos bűvészkedést csinálnak ezek a szoftverek az adatokkal, nem csak a kapott magasságadatokat összegzik, csak kérdés, hogy mit. A Polar órában van barometrikus magasságmérés vagy nincs? A csak GPS-es az elég pontatlan, annál én jobban bíznék a térkép alapján számolttal. Nekem egy barometrikus magasságmérős Garmin GPS-em van és ott elég jól egyezik a cucc által rögzített szintemelkedés a térképen előre számolttal. Ha viszont a térkép magasság adatai alapján számolja valami, akkor meg a térképen is múlik a dolog, különböző térképek alapján különböző lesz az eredmény is. Lehet, hogy a fentiek között van olyan, ami csak a gps által rögzített magasságadatokkal számol, van olyan, ami az alapján, de nyom rá egy alapos szűrést, aztán lehet olyan, ami ez utóbbit még korrigálja egy térképpel és lehet olyan, ami csak térkép alapján számol :)
Egy biztos szerintem, a térkép alapján számolthoz képest a valóság nem tér el tíz százaléknál jobban.
Pontosság terén a telefonokba szerelt GPS enyhén szólva is mellőzendő. Ahogy írták, a távolságokkal még nincs akkora gond, de amikor a magasságot kell meghatározni, esetenként egy hegycsúccsal, ott már azért nem megengedhető a több száz méteres eltérés (míg egy hosszú, 60-80km-es túra esetén kit izgat, hogy ott van-e még 200m-nyi táv).
Amíg használtam Endomondot, elég érdekes magasság értékek jöttek ki, a mecseki 600m-es csúcsokra simán rádobott még további 50-100 métereket, de ugyanígy volt a János-heggyel is. Pontos magasságértékeket barométeres műszerrel lehet kapni, vagy bődületesen drága, műholdas mérőeszközzel. Mondjuk lehet, hogy 40-50k-s GPS készülék már elfogadható magasságmérést végez, ilyennel nincs tapasztalatom, csak a telefon alap GPS-ét ismerem.
Ha offline pontosságra van szükség, akkor megbízható és pontos értékek olvashatók le a topográfiai térképekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!