Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Bringások! Városi bringázáshoz...

Bringások! Városi bringázáshoz milyen fajtát ajánlanátok: méret, típus stb?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Városi (és néha napján hosszabb távra) szeretnék biciklit venni, lehetőleg valami olcsóbbra gondoltam, nem kell nekem semmi extra rá. Most mountain bike-kom van, de az a helyzet,hogy szerintem elég kicsi nekem, meg igazából nagyon megtetszettek ezek az országúti bicajok.

A méretekkel is gondban vagyok, hányas váz, kerék stb...Ezért kérek itt segítséget, hátha. 175 cm vagyok (amúgy lány). A fixi is tetszik (már amennyire "értek" hozzá :D), de szerintem az még korai lenne. :)

Ha ilyen csekély infóból valamit ki tudsz szűrni, válaszodat előre is köszönöm! :)

Ui.: Ha tesztek még fel kérdéseket erre vonatkozóan, arra lehet, tudok válaszolni, de magamtól nem jut eszembe, hogy még milyen paramétereket kellene figyelembe vennem.

További szép napot!

2016. febr. 13. 16:50
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Vannak kimondottan városi bringák, én a monti és az oszágúti után most ilyennel járok, eddig ez vált be a legjobban. 28-as kereke van, ami azért jó, mert lehet haladni, de azért rossz, mert az ötödiken lakom, biciklitároló nincs, és a liftbe alig fér be.

Ilyesmi: [link]

A vázforma is nagyon bejött, iszonyú kényelmes és szoknyában is gond nélkül tudok jönni-menni. Pedig idegenkedtem ettől a formától, de amióta használom, beleszerettem.

Váltó városban szerintem nagyon ajánlott, mert változó környezetben közlekedsz. Ha sok a díszburkolat, akkor legalább elöl jó, ha van teleszkóp, hogy ne rázza szét a kezed. Az enyém összteleszkópos, de ennek annyira sok értelme nincs, max. szállításnál, a párom szülinapi tortáját a csomagtartón hoztam haza, jó lazára állítva és semmi baja nem lett.

Árban egy tipp: nekem a vatera nagyon bejött, a mostani bringáért 30 ezret adtam, így ez a legdrágább. Ha nem sürgős a vásárlás, akkor érdemes egy ideig nézegetni, nagyon jó vásárokat lehet csinálni :)

2016. febr. 13. 17:17
 2/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! :) Valóban jó kis bicaj, amit linkeltél, de én ennél kicsit sportosabb vagyok, valami olyanra gondoltam.

De volt már, hogy elgondolkodtam ezen is. :)

2016. febr. 13. 18:07
 3/16 anonim ***** válasza:

a legtöbb fixi flipflop agygyal van szerelve, vagyis egy kis szerelés után (megfordítod a kereket) sima egysebességes bicajt kapsz. egy klipszel egy közepes áttétellel (46/18) városban bőven jó vagy. én ajánlanék egy olcsóbb karbonvillát is, az elég jól elnyeli a rázkódást.

De ha nem alleycat vagy, simán jó egy sima városi bicaj, láncvédővel, csomagtartóval, kosárral. Én a barátnőmnek vettem egyet, és én is imádom, el kellett dugnia a lakatkulcsát, h ne vigyem el folyton. mert nagyon táp ám az, ha nyáron nem izzad a hátadra a hátizsák, hanem csak belevágod a kosárba, aztán mész.a fiximre meg soha nem fogok kosarat tenni...

2016. febr. 13. 20:16
 4/16 anonim ***** válasza:

Azért írtam, hogy én is idegenkedtem tőle :) Előtte hagyományos fekvős, koskormányos outim volt. Azt is nagyon szerettem, nagyon haladós volt. De csak főutakon, ahol lehet haladni. A kis utcákban ez jobban bevált, és haladós is. Még egy, ami eszembe jutott: ha találsz, agyváltósat vegyél. Álló helyzetben lehet vele váltani, ami városban szuper.

Nyilván egy hosszabb túránál ez kevésbé szempont, és ott tényleg jobb az országúti. A kérdés igazából az, hogy mire használnád többet :)

2016. febr. 13. 20:20
 5/16 *Glissade* ***** válasza:
Nekem is olyasmi bringám van, mint az első válaszolónak.
2016. febr. 13. 21:41
 6/16 *Glissade* ***** válasza:

Szerintem egy 58-70cm-es vázú kellene neked. (Enyém 75-ös 183cm magas vagyok és pont jó).

Ha nem szeretsz bringát szerelni, én is agyváltót javaslom: garantáltan csak a szervízben tudnak hozzá nyúlni. :)

A lánc is "biztosabb" mert egysávon halad.

Ha nem érted a logikáját a láncváltónak, mikor lehet váltani, mikor nem: akkor is inkább az agyváltó javasolt.

Ezzel akkor váltasz amikor akarsz! Egy kikötés van: tekerés közben nem váltunk!

Fék: Ehhez annyira nem értek. Nekem kontrám van hátul, elől pedig patkó. Amelyik szimpi azt válaszd.

A hátsó csomagtartó alap a trekkingeknél, ez nekem nagyon jól jön. Elől kosár viszont nem kéne.

A kerék vastagságot aszerint válazd meg, hogy mennyit mész betonon és aszfalton.

Teleszkópom nincs, de jól jönne.

2016. febr. 13. 21:53
 7/16 anonim ***** válasza:
Mekkora távokat teszel meg átlagosan? Én 5 km alatt tuti valami agyváltós vagy egy sebességes (márha nincsenek nagy szintkülönbségek) női vázas városi gépet használnék, 5-10 között városiasított montit, vagy félverseny kerékpárt, commutert, trekkinget. Országútinak 10 alatt, hacsak nincsenek hosszú egyenes szakaszok, nem fognak megmutatkozni az előnyei. Lehet pár perccel hamarabb érsz oda, cserébe még egy 30 éves gépet is 5 kiló vassal kell odaláncolnod valahova, hogy legyen némi esély arra, hogy amikor visszajössz, még ott lesz. Plusz sokkal jobban kell figyelni a kátyúkra, úthibákra, törmelékre, vizes úttestre. Karbantartásra is kényesebbek szoktak lenni, mint a fent említett kategóriák képviselői.
2016. febr. 14. 09:00
 8/16 anonim válasza:
Ha nagyrészt városban használod, de néha akarsz hosszabb távot is menni, akkor én trekking-et javaslok. A vázméret függ a kerékpár típusától. Trekkingből neked 52-54cm-es kell (20,5"-22"). De mindenképp próbáld ki mielőtt megveszed. A legtöbb bringaboltban ezt megengedik. Országútit nem javaslok, mert városban nem tudod kihasználni az előnyeit, viszont az összes hátránya kijön. Az első válaszoló által ajánlott városi kerékpár hosszútávon nem lesz jó. Sőt. Trekking-el viszont hosszútávon is jól tudsz haladni a vékonyabb és nagyobb kerék miatt. Városban bírja a járdát, a gödröket, stb. És nem túl vad terepen sem kell megijedned vele. Típust nem írok, mert nem tudom mennyiért szánsz rá.
2016. febr. 14. 12:24
 9/16 *Glissade* ***** válasza:

Trekkingnek én 3 hátrányát érzem:

1. Hiába a nagy vékony kerék, ha igyse-úgyse tudok haladni a kocsiktól, gyalogosoktól, piros lámpáktól, kátyúktól, patkáktól.

Valamit mindig kerülgetek!!!!!!!!

2. Van 5 fokozatom, de még ezt a kevés fokozatot sem tudom kihasználni városban! 4-5-re nem váltok, mert haladni úgy sem lehet!

Az 1-es csak emelkedőn felfelé jó.

Tulajdonképpen a 2-3-mast váltogatom.

3. Vékony kerék-rossz utak, patkák. Néha azt érzem jó lenne kicsivel vastagabb kerék és TELESZKÓP!

BMX-es fiúkkal bringáztam együtt -és nem tudom, hogy csinálták, de szabályolyan átugrottak a patkák felett, oldalazva ugrottak stb.

Ezzel szemben nekem le kellett szállnom a bringáról: mert az én 20kg-os trekkingem, nemhogy ugrani nem tudd, de még normálisan felgurulni sem a magas patkára.

Szerintem egy kis kerekü, teleszkópos bringa sem lehet rossz városban! Annyi, hogy lassabb és nem fogsz tudni vele kilómétereket tekerni.

2016. febr. 14. 15:38
 10/16 *Glissade* ***** válasza:

A helyedben országútit nem választanék, bár annyiból jobb mint a trekking, hogy könnyű bicajok! Tehát valószinűleg felmegy a patkán....

Viszont a kátyukat, út hibákat kell majd kerülgetned vele.

2016. febr. 14. 15:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!