Miért gyorsul jobban a lejtőn a kerékpár, ha nehezebb valaki ül rajta?
A nagyobb tömeg nagyobb erővel gyorsul, DE NEM GYORSABBAN.
https://www.youtube.com/watch?v=-cCt9JobjOg
A lejtőn lévő testre a gravitáiós gyorsulás hat tömegtől függetlenül, azaz alapesetben ugyanolyan gyorsan gyorsul minden.
Ami miatt mégsem az az alak és a közegellenállás.
"de nem értem as fizikai magyarázatát, mert elvileg ugyan a nagyobb tömegre nagyobb gravitációs erő hat, de nagyobb tömegre is hat"
Én meg ezt a mondatot nem értem.
A holdon nincs levegő ezért ha ledobsz egy kalapácsot és egy tollpihét, azok azonosan fognak gyorsulni és azonos időpontban érnek földet. Ellenben, ha a föld légterében dobsz le egy kalapácsot és egy tollpihét, a levegő ellenállása miatt a tollpihe még vígan vitorlázik, mikor a kalapács már leért rég.
Ugyan ez a helyzet a bringásokkal is, persze bizonyos mérethatárokon bellül, hiszen ha olyan terebélyes vagy, hogy a tested már mint egy vitorla felfogja a levegőt, akkor a kisebb tömeg fog jobban gyorsulni, de ha két egyforma térfogatról beszélünk, akkor a kisebb tömegű fog lassabban gyorsulni mégpedig a súrlódás miatt...
Pl fogj egy azonos méretű csapágygolyót és egy hungarocel golyót, majd fúj rájuk... A csapágygojóra alig lesz hatással a levegő, a hungarocel golyó meg elszáll.
"a kisebb tömegű fog lassabban gyorsulni mégpedig a súrlódás miatt"
Pont a súrlódás miatt? Nagyobb tömeg = nagyobb súrlódás...
A csapágygoLYónak és a hungarocelnek mi köze a lejtőhöz?
2S/t2
2* út osztva idő négyzete...
Ebből megkapod a gyorsulást
Gyorsulás szorozva tömeggel, ebből megkapod a gyorsít
ó erőt...
A gravitációs együthatót nem tudom, hogy keveritek ide... Az a szabadesés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!