Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Miért gyorsul jobban a lejtőn...

Miért gyorsul jobban a lejtőn a kerékpár, ha nehezebb valaki ül rajta?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Az a kérdés merült fel kerékpáros barátaim körében, hogy gyorsabban gyorsul-e lejtőn ugyanaz a kerékpár, ha nagyobb tömeg ül rajta, és miért? Elvileg a nagyobb tömeg gyorsabban gyorsul, de nem értem as fizikai magyarázatát, mert elvileg ugyan a nagyobb tömegre nagyobb gravitációs erő hat, de nagyobb tömegre is hat, ebből én arra következtetnék, hogy a gyorsulás emiatt független a tömegtől, csakúgy, mint szabadesés esetén. Ti mit gondoltok?

2015. júl. 9. 16:58
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
36%

A nagyobb tömeg nagyobb erővel gyorsul, DE NEM GYORSABBAN.

https://www.youtube.com/watch?v=-cCt9JobjOg

A lejtőn lévő testre a gravitáiós gyorsulás hat tömegtől függetlenül, azaz alapesetben ugyanolyan gyorsan gyorsul minden.

Ami miatt mégsem az az alak és a közegellenállás.

2015. júl. 9. 17:20
 2/15 anonim ***** válasza:
57%

"de nem értem as fizikai magyarázatát, mert elvileg ugyan a nagyobb tömegre nagyobb gravitációs erő hat, de nagyobb tömegre is hat"

Én meg ezt a mondatot nem értem.

[link]

2015. júl. 9. 17:21
 3/15 anonim ***** válasza:
93%

A holdon nincs levegő ezért ha ledobsz egy kalapácsot és egy tollpihét, azok azonosan fognak gyorsulni és azonos időpontban érnek földet. Ellenben, ha a föld légterében dobsz le egy kalapácsot és egy tollpihét, a levegő ellenállása miatt a tollpihe még vígan vitorlázik, mikor a kalapács már leért rég.

Ugyan ez a helyzet a bringásokkal is, persze bizonyos mérethatárokon bellül, hiszen ha olyan terebélyes vagy, hogy a tested már mint egy vitorla felfogja a levegőt, akkor a kisebb tömeg fog jobban gyorsulni, de ha két egyforma térfogatról beszélünk, akkor a kisebb tömegű fog lassabban gyorsulni mégpedig a súrlódás miatt...

Pl fogj egy azonos méretű csapágygolyót és egy hungarocel golyót, majd fúj rájuk... A csapágygojóra alig lesz hatással a levegő, a hungarocel golyó meg elszáll.

2015. júl. 9. 18:56
 4/15 anonim ***** válasza:
18%

"a kisebb tömegű fog lassabban gyorsulni mégpedig a súrlódás miatt"

Pont a súrlódás miatt? Nagyobb tömeg = nagyobb súrlódás...

A csapágygoLYónak és a hungarocelnek mi köze a lejtőhöz?

2015. júl. 9. 19:29
 5/15 anonim ***** válasza:
most le van kakkantva, hogy melyiknek nagyobb a súrlódása, a levegő közegellenállása: súrlódása, egyformán hat a két azonos méretű de különböző tömegű test közül, a kisebb súlyút fogja jobban hátráltatni.
2015. júl. 9. 21:28
 6/15 A kérdező kommentje:
"de nem értem as fizikai magyarázatát, mert elvileg ugyan a nagyobb tömegre nagyobb gravitációs erő hat, de nagyobb tömegre is hat" - Elnézést, ezt tényleg érthetetlenül fogalmaztam meg. Igazából azt szerettem volna írni, hogy habár a nagyobb tömegű testre nagyobb erő hat, mégis ugyanolyan gyorsan gyorsul, mivel a nagyobb testnek nagyobb a tehetetlensége is. Szóval, ugyanazon az állásponton vagyok, mint az első válaszoló. A társaim mégis azt állítják, hogy ők úgy tapasztalták, hogy a nagyobb tömegű társuk gyorsabban gurul a lejtőn. Ez mitől lehet? A fizika szerint pont fordítva lenne, ha figyelembe vesszük a többi tényezőt is, pl. közegellenállás, surlódás stb. Tévednek?
2015. júl. 10. 08:38
 7/15 anonim ***** válasza:
Leírtam, két relatív azonos méretű, de különböző súlyú közül a könnyebbet hátráltatja jobban a közegellenállás.
2015. júl. 10. 12:55
 8/15 anonim ***** válasza:
Mivel a nagyobb súlynak nagyobb a lendülete, tömeg*sebesség... Tehát a kisebb súlyt kisebb erővel lehet hátráltatni egy lejtőn lefelé gurulás közben.
2015. júl. 10. 12:57
 9/15 anonim ***** válasza:
Gyorsulni pedig max akkor gyorsulnának egyformán, ha légüres térben zubannának... Ha légüres térben gurulnának lefelé egy lejtőn, már akkor sem gyorsulnának egyformán, hiszen azonos gördülési felületen eltérő súrlódás hatna rájuk a felületek között... Ehhez hozzá jön még, hogy nem légüres térben vagyunk és máris felesleges a gravitációs gyoraulással példálozni, egyértelműen nem egyenlő a gyorsulásuk...
2015. júl. 10. 13:04
 10/15 anonim ***** válasza:

2S/t2

2* út osztva idő négyzete...

Ebből megkapod a gyorsulást

Gyorsulás szorozva tömeggel, ebből megkapod a gyorsít

ó erőt...

A gravitációs együthatót nem tudom, hogy keveritek ide... Az a szabadesés.

2015. júl. 10. 13:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!