Mi lehet a baja a bringának?
5 hónapja vettem egy bringát (Genesis element x20) és már amióta megvettem van egy problémám ami elég idegesítő és lehetetlenné teszi néha hogy normálisan tekerjek..
az lenne a gond hogy amikor dombon felfelé haladok vagy ha csak simán elkezdek hajtani hogy gyorsuljak egyszerűen kattan egyet a váltóm vagy a lánc igazából nem tudom melyik és mivel tekerem a bringát leesik a lábam és csatt bele verem a lábam valamibe.. ha csak simán hajtom a bringát akkor is előfordul de ritkán viszont ha dombon megyek felfele akkor mindig ezt csinálja. keresgéltem a neten de semmi konkrét dolgok nem találtam erre. Még lenne egy kérdésem hogy ha így beviszem a szervízbe mert van rá garancia ugye akkor megcsinálják-e?
válaszokat előre is köszönöm!
Több dolog is okozhatja.
Az első, ami eszembe jut, hogy főleg, ha már az elején is megvolt, akkor egy sima rosszul beállított váltó.
A második, ha már esetleg akkor is száraz volt a hajtás, és már öt hónapja így tekered, hogy egyszer nem tetted rendbe, akkor simán dobhatja szárazon, kopottan a láncot. Ez tartásbeli probléma, nem garanciális. Neked kell majd megvenned hozzá az új alkatrészeket.
Esetleg lehetséges, hogy a fogaskerék még nincs összekopva a lánccal, ezért erősebb hajtásnál "ugrik" egyet a lánc.
Egyszer hallottam erről egy esetet, egy ismerősöm panaszkodott régebben egy újonnan vásárolt kerékpárra - de én még (21 éve kerékpározom) nem találkoztam új bicikliknél ilyesmivel - de attól még előfordulhat.
1. A hátsó váltó van rosszul beállítva és emiatt dobálja két lánckerék között a láncot.
Megoldás: A hátsó váltón ott ahol a bowden csatlakozik a váltóhoz, vagy más típusoknál a kormányon a váltókaron van egy csavar amivel a bowdenházat lehet állítani. Ezt kell tekergetni addig amíg jó nem lesz. A youtube-on keress rá: "kerékpár váltó beállítás"-ra. Sok magyar találat lesz. Ezek segítségével simán megtanulható hogyan kell csinálni.
2. Az alkatrészek kopottak. A lánc és/vagy a lánckerekek el vannak kopva és a lánc megugrik a fogak között.
Megoldás: Lánc és/vagy lánckerekek cseréje...
A láncot rendszeresen tisztítani/kenni kell! Ha nem így teszel kinyúlik és elkoptatja a lánckerekeket. Onnan lehet felismerni a problémát, hogy a lánckerekek fogai hegyesek.
Sajnos ha már a lánckerekek is elkoptak nem elég csak a lánc cseréje, mert az új lánc is ugrani (szalasztani) fog.
Ha újonnan vetted a kerékpárt és sokat mentél vele kenetlenül, akkor simán elképzelhető, hogy sz..rá kopotak az alkatrészek.
3. A racsni „ugrik meg” – szerviz!
A legvalószínűbb, hogy öreg, kinyúlt láncod fut új lánckerekeken, vagy új lánc lejárt, régi soron.
A láncnyúlásodat a legtöbb bringaboltban tudod méretni, (vehetsz is pl. Rohloff láncnyúlás-sablont, jó drága)
Egyébként ha nagyon nyúlott a láncod, az első lánckeréken kézzel millimétereket tudod fel-le kotyogtatni a felfekvése közepe táján.
A lánckerekeken meg meglátszik, ha már be vannak gyilkolva.
4-es válaszoló. Idézet a kérdezőtől:
""5 hónapja vettem egy bringát""
Nem hinném, hogy 5 hónap alatt elkopott a lánc és a fogaskoszorú, ehhez nagyon sokat kellet volna tekernie.
Az és országúti Peugeot kerékpáromon három éve lett cserélve a lánc és a fogaskoszorú - hetente 3-4 alkalommal szoktam 30-40 kilométert tekerni és még most sem kopottak a lánc vagy a fogak.
Megnéztem a lánckerekeket.Nincsenek elkopva, szóval nem hiszem, hogy ez lenne a probléma.
Rákerestem a váltó beállításra, és egy jó videót találtam. Miután lemostam a bringát kicsit bütykölgettem rajta a videó alapján, és ma nem volt vele gond.Szóval lehet hogy gyárilag volt rosszul beállítva, de azért elviszem a szervizbe biztos ami biztos :)
Köszönöm a válaszokat!
"4-es válaszoló. Idézet a kérdezőtől:
""5 hónapja vettem egy bringát"" "
Egen. Nem írta, hogy újonnan. Léteznek használt bringák is.
Azt meg gondoltam, feltételeztem, hogy a váltó normálisan be van állítva, ezért ezzel a hibaokkal nem is foglalkoztam.
Magamból indulok ki, én meg mindent magamnak szerelek, egy beállítási hibaok ezért eszembe sem jut. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!