Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Küllőprizma kötelező, de hogy...

Küllőprizma kötelező, de hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Most tervezem, hogy végre kiegészítem a bringámat a kötelező felszerelésekkel amiket eddig nem használtam soha, mint a küllőprizma és csengő.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan értelmezzem a Kresz előírását, miszerint legalább az első keréken, legalább kettő prizma kell.

Most ez azt jelenti, hogy ha rakok egyet az elsőre meg egyet a hátsó kerékre az nem elég, hanem az elsőre kell legalább kettő kötelezően és ezen felül ha akarok rakok a hátsóra is? (pl. azért, hogy mégse nézzen már ki hülyén, hogy az elsőn van a hátsón nincs)

2014. szept. 2. 23:04
1 2 3
 1/23 anonim válasza:

Használhatsz helyette reflexcsíkos gumit is. Ez sokkal esztétikusabb, mint az az ocsmány prizma. Hátra nem kötelező (elöl meg nincs értelme...)

Pl. Tescoban is láttam vékony csöveket amit küllőre kell tenni. 2-3 ezer körül van, és annak már van is értelme. Az hátulról megvilágítva is jól látszik. leesés ellen egy pici cellux a közepére, vagy pillanatragasztó, ragasztópisztolyos ragasztó a felrakás előtt. (utóbbit javaslom, de óvatosan vele, könnyen megéget és nyomot hagy)

Csengőt is csak úgy rakd fel, hogy használni sosem fogod. Csak útban lesz mindenben, viszont legalább csilingelhetsz a rendőrbácsinak. (jó hogy nem kolomp a nyakba...)

Mert amikor olyan a helyzet, inkább a fékhez nyúl az ember, mint sem csilingel, mint egy birkanyáj. Egyéb helyzetben (pl. gyalogos a kerékpárúton) egy kedves "bocsi! Jobbról / balról jövök!" többet ér, mint a csilingelés.

2014. szept. 3. 02:28
 2/23 A kérdező kommentje:

Én is ezen a véleményen voltam eddig, azért is csak most pótolom ezeket a hülyeségeket mert megbüntették a környéken huszon valahány ezer forintra anyámat mert nem volt prizma, csengő és lámpa sem a kerékpáron. Hiába mondta el, hogy a kerékpárt mindössze arra használja, hogy délelőtt lemegy vele a boltba ha nincsen sár, eső stb...

De a lámpa, meg prizma a legfontosabb délben is...

2014. szept. 3. 10:06
 3/23 anonim ***** válasza:

"kerékpárt mindössze arra használja"

Részvétem muternak, de tökmindegy hová jár vele, ha részt vesz a közlekedésben, akkor vonatkoznak rá a szabályok. Az persze már kérdés, hogy rengetegen leszarják. Pedig fillérekből megoldható és nem adtok támadási felületet a rendőrnek legközelebb.

"hogyan értelmezzem a Kresz előírását"

Nem világos, mit akarsz belőle kicsavarni, mert érthető a szöveg. Viszont neked most nem a Kresz kell, hanem a Köhém rendelet:

[link]

Keress rá erre:

A közúti közlekedésben részt vevő kerékpárra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

2014. szept. 3. 12:01
 4/23 Wadmalac ***** válasza:

Sajnos a küllőre húzható illetve a gumiba integrált fényvisszaverő csíkba a rendőr bele tud kötni, mert nem borostyánsárga, hanem fehér. Innentől rendőr vérmérséklet kérdése, hogy emiatt beleköt-e.

Én az országútimmal a csengővel vagyok gondban, a kilométeróra, lámpakonzol, kormányszarvak miatt nincs hova feltenni, meg különben is abszolút értelmetlen. A bringám, a kerékpáros ruhám, bukóm tele van fényvisszaverővel, előre van egy felszerelt és egy fejlámpám, mindkettő többezer lumenes, hátra van egy hátsó lámpa meg villogó ledsoros fényvisszaverő csík, plusz két fényvisszaverő boka- és csuklópánt....

Ha most egy rendőr megbüntet a csengő miatt, feljelentem az államot úgy ahogy van. :)

2014. szept. 3. 12:34
 5/23 anonim ***** válasza:
Az outimon nekem van két gumis ledes lámpa, és ennyi. Küllőprizma ha kell, írjál, elraktam őket.
2014. szept. 3. 13:21
 6/23 anonim ***** válasza:

"Sajnos a küllőre húzható illetve a gumiba integrált fényvisszaverő csíkba a rendőr bele tud kötni, mert nem borostyánsárga, hanem fehér. Innentől rendőr vérmérséklet kérdése, hogy emiatt beleköt-e."

Rosszul tudod, idézek: "A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az ENSZ–EGB 88. sz. előírásának megfelelő gumiabroncsokon."

"Ha most egy rendőr megbüntet a csengő miatt, feljelentem az államot úgy ahogy van. :)"

Ezaz, jogosan megbüntetnének, mert a forgalomba hiányosan felszerelt kerékpárral mész ki, és még te akarsz feljelentgetni. Azért vannak a szabályok és az előírások, hogy ezzel a te, és a többi közlekedő is biztonságban lehessen a forgalomban. Vagy ha ezek annyira nagy elvárások lennének, ott a szobabicikli.

2014. szept. 3. 22:38
 7/23 anonim ***** válasza:
#6 Szobabiciklit Wadmalacnak? Nem tudod kivel beszélsz. :DD
2014. szept. 3. 22:48
 8/23 anonim ***** válasza:
Felőlem lehet a csatkai Szűz Mária is, nem változtat azon a tényen, hogy a válaszában téves állításokat hangoztatott.
2014. szept. 3. 23:11
 9/23 Alex Fly ***** válasza:

Amúgy az eredeti kérdésre a válasz: az első keréken kettő darab prizma elég. Hátra egy sem kötelező -de nem is tilos. Ugyanúgy nem muszáj ragaszkodnod a két darabhoz, lehet többet is.

Amúgy a tapasztalataim alapján a csengő elfér és nincs útban pl. a villaszáron, nyeregcsövön, stucnin, csomagtartón... a rendelet csak a felszerelését követeli meg, a felszerelés helyéről (és az elérhetőségéről) nem rendelkezik...

2014. szept. 4. 00:45
 10/23 Wadmalac ***** válasza:

"Ezaz, jogosan megbüntetnének, mert a forgalomba hiányosan felszerelt kerékpárral mész ki, és még te akarsz feljelentgetni. Azért vannak a szabályok és az előírások, hogy ezzel a te, és a többi közlekedő is biztonságban lehessen a forgalomban. Vagy ha ezek annyira nagy elvárások lennének, ott a szobabicikli."

Gratulálok, társadalmunk ügyesen tenyészti a genetikai alapon maximálisan lojális törvénytisztelő tömegembert, akinek odáig nem jut el az önálló gondolkodása, hogy egy szabály lehet rossz is.

A küllőprizmát helyettesítő egyéb fényvisszaverő felület engedélyezése meg új szabály lehet, mert a tavalyelőtti módosításokban még nem volt benne.

A csengő tökéletesen értelmetlen. Autós nem hallja és lexarja, gyalogos hallja és nem félremegy, hanem megáll, mint Bálám szamara és nézi, honnan jön a hang.

És most szívesen oda tolnám az orrod elé a bringámat, hogy mutasd meg, hová szereljem azt a k... csengőt.

Gondolom nem láttál még országúti versenykerékpárt, mint a szabályok írói sem, azt meg főleg nem, mire és hogyan használják.

Nézz csak utána, Svájcban pl. milyen szabályok érvényesek a sportcélú kerékpárok felszerelésére. Persze biztos ők a hülyék.

Az általad felajánlott szobabiciklit lendületből továbbpasszolom a kerékpáros KÖHÉM-szabályok készítőinek, mert velük ellentétben én már jártam közúton bringával, cirka 27 évnyi versenyszerű országútizás alatt.

2014. szept. 4. 07:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!