Nemrégen kezdtem országúti kerékpározni, de a teljesítményem őszintén szólva siralmas, igaz hogy kb 10 éve nem ültem biciklin. Van valami jó edzésmódszer hogy növelni tudjam a teljesítményem?
Gondolok itt az állóképességre,átlagsebességre,csúcssebességre.Vagy csak tekerjem mint az őrült és majd kialakul magától.Jelenleg az átlagsebességem 22-25km/óra,ezen szeretnék változtatni.
Nyár végére szeretném ha ez stabilan 35km/óra lenne,és egy hosszabb távon belül tartani tudnám.Szerintetek elérhető,vagy csak vágyálom. 28/f
A patent pedál nagyon élvezetes. Én kedden jön az új Kéo pedálom, nagyon szeretem. Más vele tekerni, sokkal egységesebbnek érzed magad a bringával.
Eleinte gyorsan megy a fejlődés, ami valójában az hogy hozzááll a szervezet a terheléshez. Többre képes mint amennyit ki tudsz csikarni belőle, mert nagyon szoktatlan neki.
Ezt pl úszással tudnám szemléltetni. Általában az emberek alig tudnak úszni 50-100m-t pedig miután megtanulnak kilómétereket elúsznak nyugis tempóban. Nem az izom lesz 50x hatékonyabb, hanem a technika sajátul el. De amint a technika, a tüdő, és a szív, a keringés felvette a terhelést, és végre ezek nem okoznak gondot, akkor már csak az izom teljesítmény keringés teljesítmény javulásával érhetsz el fejlődést, amihez ugye elengedetlen a megfelelő táplálék/regerenáció. Amint kialakult egy technikád a hajtásra, egy pózod a nyergen, egy szokásos útszakaszod, akkor kezd mérni egyenként az időt. Egyébként jó ha nézed de viszonyítási alapnak kevés.
Én drukkolok a 35-ös utazótempó elérésében, nagyon élvezetes gyorsan haladni. 37-es utazótempóval, különösebb szerkó, előmelegíytés, rákészülés, rákajálás, rámotiválás meg minden nélkül fantasztikus lenne, az már egy erős amatőr versenytempó.
20km-t szeretem előnyben részesítem az időfutamokat főleg mert erre egyedül vagyok... :D Meg mert szeretem ha kemény az edzés, ezeken könyöklővel nagyon lehet nyomatni neki. 43-as átlaggal nyertek a pesti amatör időfutam versenyen (Országos) Ebből tudsz viszonyítani. Naturálban mindenféle dopping nélkül 40-es átlag a csúcson nem rossz :P De drukkolok bármennyire is törekszel!
Szerintem nem a sebesség a lényeg, addig tekerj, amíg jólesik, persze, belekalkulálva a visszautat. Szenvedni nincs értelme. Én nőként, egy év szünet után tegnap lenyomtam kb. 40 km-t, amiből igen nagy rész emelkedőn volt, hegynek fel. Van egy enyhe aszhthmám is. Mégsem készültem ki, igaz, "fénykoromban", huszonévesen egy nap 100 is ment.
De soha nem a teljesítményért tekertem, hanem az élvezetért! Nincs is sebességmérőm, felesleges.
Nem az átlagsebesség a lényeg... De elég sokat jelent.. :D Aki nem csak azért teker mert jólesik, hanem mert ez a hobbija, a sportja, a kikapcsolódása az azért nyomassa neki.
Sokan mondhatják (Főleg akik el tengnek lengnek trekkingel) hogy nem kell észnélkül hajtani, ami részben igaz. Van aki szereti magát azt hogy teker, és mozog a lába. De sokan (Szerintem te is) abban lelik örömük, hogy süvít a szél, suhan a kerék, ég a comb, liheg az ember, mindig az előtted levő célra nézel, pl egy távoli istállóra.. :D és kombinálsz az edzésen, meg tervezel hogy kicsit jobb legyen az időd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!