Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Bicajozással lehet fejlődést...

Bicajozással lehet fejlődést elérni futásban?

Figyelt kérdés

2012. júl. 5. 20:25
 1/9 anonim ***** válasza:
60%
nem
2012. júl. 5. 20:35
 2/9 dirtboy ***** válasza:
39%

kicsit lehet igen,ha intenzíven tekersz akkor javul az állókétséged az oxigén ellátásod ami jótékony hatással lesz arra is hogy bírj futni.

ha meg nem tekersz eleget és elég intenzíven akkor meg nem.

2012. júl. 5. 21:04
 3/9 anonim válasza:
Ha úgymond nulláról indulsz, azaz semmi állóképességed akkor sokat segíthet. Amúgy annyira nem, max a felettem szólónak adok igazat.
2012. júl. 5. 21:31
 4/9 Brain Storming ***** válasza:

Tapasztalatom szerint nem, legalábbis rövidtávon és középtávon sem. Fordítva inkább.

A probléma ott van, hogy a futás látszólag elsősorban a lábakkal végzett tevékenység. Futás közben a testnek óriási energiájába kerül, hogy egyensúlyban tartsa a testet: a karoknak folyamatosan és erőteljesen ellen kell dolgoznia a lábakkal, míg a törzsizomzat is erősen dogozik azon, hogy az éppen előrelendülő láb ne fordítsa el a felsőtestet - ergo a futás sokkal összetettebb mozgás, sokkal nagyobb koordinációt igényel, mint a biciklizés. A legjobb példa erre az óriási kontrasztra a triatlon: amatőr versenyeken túlnyomórészt igaz, hogy aki jól úszik, az nemigen tud jól futni, és csak egy profi biciklivel tud versenyre kelni a jobb futókkal, akik azonban általában nem jó úszók. Általában a jó úszók jönnek ki a vízből, és jó biciklivel olyan előnyre tesznek szert, amit a jobb futók már nem tudnak behozni később. (Velem is ez volt jó 20 éve: a részeredményem futásban az első harmadban volt, a kerékpárban a középső harmadban /nem profi biciklivel/, úszásból az utolsó harmadban voltam, és emiatt ott is maradtam a végéig. Duatlonversenyen azonban sorra vertem a triatlonistákat.)

A futást elsősorban az egyéni technika és stílus fejlesztése, csiszolódása segíti, amit meg csak sok-sok futással lehet elérni. Hiába van vkinek erős lába (akár kerékpározástól is), a futás komplexitása annyira más, hogy azt is csak hosszútávon lehet fejleszteni, sok futással.

De egyszerűen belátható: ha valaki, akár intenzíven teker 1-2 órát, annak legfeljebb elfárad a lába, de ha ugyanezt futással produkálja, akarná produkálni, az nem megy. Az edzetlenek is könnyedén tekernek 1-2 órát, de 15-20 perc futástól már izomlázuk is kialakulhat.

2012. júl. 6. 12:28
 5/9 anonim ***** válasza:
Saját tapasztalat szerint nem :D Most kezdek el újra futni. De bicajjal akár napi 70-80 km-t is simán letekerek, de hogy 3-5 km-t fussak egyfolytában, nah az már nehéz. Rengeteg gyakorlás kell hozzá futásban!
2012. júl. 6. 12:56
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!
2012. júl. 6. 16:25
 7/9 anonim ***** válasza:
Már rágóta kombinálom a bicajt a futással. A bicaj valóban sokkal könnyebb, és MÁS. Nem hinném, hgy segít a futás teljesítmény növelésében. A Triatlon nagyon szép ... de úszni csak úgy tudok, hogy "nem fulladok meg", azaz inkább csak úszkálok, ami nem nevezhető sportteljesítménynek. Amúgy 10 Km futás + 30 Km kerékpár hetente háromszor. Kitartás!
2012. júl. 6. 18:12
 8/9 anonim ***** válasza:
Valamit lehet fejlődni, én pl. max. 2-3 kilométert tudtam lefutni kifulladás nélkül, mielőtt elkezdtem volna biciklizni, most meg már 10-et is le tudok, pedig nem futottam, csak bicikliztem, de rengeteget. Ha viszont ennyit futottam volna, akkor most már valszeg egész jó eredményt érnék el a maratonon. Szóval futásban futással lehet rendes fejlődést elérni.
2012. júl. 9. 16:10
 9/9 Brain Storming ***** válasza:

Még egy adalék: idén április végén már túl voltam a 2300 km-en (országúti), az egyórás felméréseim már 36 km-en fölül voltak, de amikor ápr.- 29-én részt vettem a Fighter's Run-on, a 14 km-es duplatávon (a youtube-on lehet látni, h mien akadályok voltak), olyan izomlázam lett, h 3 napig alig tudtam járni. A következő hétvégén azonban az idei első nagyversenyem volt, a Tour de Tiszató, 65 km-en, amit 90-95%-ban bolyvezető húzóemberként nyomtam végig (mögöttem jött be egy kiscsaj korosztályos elsőként) 34.5 körüli átlaggal (féltávig totál, viharos ellenszél!), és azután alig voltam fáradt.

Persze lehet, h az én példám egyedi - igaz, 21 évesként amatőr hosszútávfutóként sportoltam (max átlagom 10 km / 40 perc = 15 km/h), és a futás volt az elsődleges sportom, a biciklizés azután jött, és akkor különösebb biciklis edzés nélkül (ami azt jelenti, h koncepció nélkül tekertünk nagyokat) 20 km-en tudtam 37 km/h-t tartani. Most, futás nélkül, pontosabban az említett gyalázatos futásteljesítménnyel, nagyságrendekkel több biciklizés kell ugyanehhez a teljesítményhez.

[link]

Igyekeznék visszatérni a futáshoz, de már csak óvatosan, mert 40 éves kor körül már nem szabad sztem már nagyon nagy futóteljesítményt bevállalni, ha az ember vigyáz az izületeire, térdére, stb..

Személyes véleményem szerint a biciklizés sokkal élvezetesebb, látványosabb, izgalmasabb, a futás azonban sokkal nagyobb edzettséget ad, sokkal kevesebb szükséges edzésmennyiséggel; nagyobb megterhelést jelent azonban a csontváznak, persze, ha az ember nem bukik a biciklivel, mert azzal meg parádésabbat, veszélyesebbet, sőt életveszélyeset lehet esni, futásból meg nem.

2012. júl. 10. 01:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!