Hogy edződök jobban?
Ha úgy tekerek, hogy a nehézbe vagyok váltva, tehát jól meg kell nyomni, vagy úgy hogy sokat tekerek.
Bocs ha érthetetlen.
Lényegében azt szeretném tudni, hogy hogyan kell hatékonyan kerékpározni? 17 évesen hány km ajánlott hegyes vidéken?
Ha úgy tekersz, hogy nehézbe vagy váltva:)
Mert akkor nagyobb a terhelés.
De lényegében mindegy... mert ha meg könnyűre van állítva a váltó, akkor több km tudsz megtenni, így azzal több kalóriát égetsz.
fordítva
ha könnyebbre van állítva a váltó, akkor kevesebb km, de az alatt többet mozog
Hát erőltettem én is a tekerést. Egyik alkalommal 34. km közben egyszer csak mint ha beázott volna a térdem belülről, és hatalmas fájdalmaim lettek. Ott helyben nem tudtam tovább tekerni. Megálltam, valahogy hazamentem, aztán 2 hétig lábra állni sem igen tudtam. Nem mentem el orvoshoz, de el kellett volna (utálok orvoshoz járni, és inkább megvárom míg magától jobb lesz). 2 hét után már jobb lett, de rengeteg kellett pihentetnem mert egyszerűen hamar elfáradtam. Nem tudom mi volt a pontos baj, én csak azt tudom, hogy azóta nem erőltetem és nincs gondom.
Lehet velem fordul elő ilyen, de ez az én véleményem, illetve sok kerékpáros fórumon lehet olvasni, hogy nem éri meg erőltetni nagy mértékben, inkább nagyon finoman.
vedd meg a CHRIS CARMICHAEL: CSÚCSFORMÁBAN (LANCE ARMSTRONG)
vagy a A Lance Armstrong edzésprogram
könyvet. Minden kérdésedre választ kapasz
igazából hülyeségnek találom az első pár bejegyzést.
Más amúgy megválasztani az a pedálfordulatot montinál, és országútinál.
Országútinál síkon a 85-95-ös pedálfordulattal jó edzeni. Haladós, megedz, és ha megszokod sokáig fen tudod tartani.
Hegyen ez a fordulat leesik, olyan 75-80 környékére.
Láberősítőnek jó néha 20-30 perces szetteket betenni az edzésbe amit 70-75ös pedálfordulattal csinálsz.
Elmondom mi a különbség a kicsi és magas pedálfordulat között: ha magas (90es) pedálfordulattal mész, akkor a terhelést a szív, a tüdő, és a keringési rendszer vezeti le.
Ha alacsony (75) a pedálfordulat akkor azesetben izomrendszert terheled.
Szerintem könnyű kitalálni hogy az izom-rendszer sokkal hamarabb kimerül, nem terhelhető úgy mint a keringési rendszer.
Ja és még 2 dolog:
1 ha magas pedálfordulatnál az izmok tejsavat sokkal jobban tudják tolerálni (ugye ez okozza az izomlázat)
2, ha netán versenyeznél magas pedálfordulatnál sokkal könnyebben át tudsz venni 1 támadást, mert magasabb fordulatnál hamarabb tudod felpörgetni, belendíteni a kereket. (mint az autóknál: előzésnél olyan sebességbe kapcsolsz ahol magas fordulattal mész, hogy jól gyorsuljon a gép)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!