Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mi az oka, ha valaki országúti...

Mi az oka, ha valaki országúti kerékpárosként szó szerint minden esetben az országutat választja sportra?

Figyelt kérdés

Követek egy kerékpárost Straván, akinél folyton azt látom, forgalmas országutakon teker, akkor is, ha tilos, akkor is, ha máshol sokkal ideálisabb edzeni.

Szintén országutisként teljesen meg tudom érteni, ha valaki szabálytalan az alábbi esetekben:

- Ha az életveszélyes, balesetveszélyes, adott esetekben hobbibringásokkal és gyalogosokkal teli, pár száz méterenként véget érő, majd kétszáz méter múlva újra elkezdődő kerékpárutakat nem használja valaki, különösen lakott területen belül.

- Ha valaki olyan lakott területen kívüli, kerékpározni tilos táblával ellátott főúton teker, aminek nincs semmi alternatívája, hanem brutális kerülőt kellene tenni teljesen feleslegesen. Tehát a Polgárból Tiszaújvárosba a 35-ösön tekerő kerékpárost teljesen megértem, ha nem akar ötszörös kerülőt megtenni Tiszacsege vagy Tiszalök felé - ahol ráadásul bármikor leszerelhetik a pontonhidat, leállíthatják a kompot.

Az emberünk esetében viszont nem erről van szó. Olyan esetekben is a főúton megy, amikor annak van teljesen reális alternatívája, például:

- 1-es főút Herceghalomtól Bicskéig. Tilos kerékpározni, de ott van közvetlenül az út mellett egy szervizút, ahová gépjárművel csak a célforgalom hajthat be. Kvázi mint egy kerékpárút. A minősége nem jó, de az 1-esnél nem rosszabb, semmilyen hátrány nem érné, ha a szervizúton menne.

- 31-es főút jászberényi elkerülő vagy 35-ös főút polgári elkerülő. Ezekben az esetekben is teljesen jól kikerülhető a tilos útszakasz, szinte még rövidebb is a táv így, mint az elkerülőn menve.

- Ezeket az eseteket leszámítva is azt látom, ragaszkodik a forgalmasabb, autós szempontból logikusabb, kerékpárosként kevésbé logikus, de nem tiltott útvonalakhoz. Például BuBa és a 8101-es mellékút helyett az 1-esen megy Herceghalom és Budaörs között.

Mi az oka ennek a mentalitásnak? Magam sem vagyok a bigott szabálykövetés híve, de az ilyen esetekben egyáltalán nem értem, mi szükség van erre.

márc. 29. 15:00
 1/3 anonim ***** válasza:
80%

Én mondjuk táblával tiltott helyen nem megyek, de máshol általában az útminőség miatt megyek az úttesten. Akár kerülőút, akár kerékpárút az alternatíva, az esetek 90%-ában sokkal rosszabb minőségű. És igen, kerékpárútnál még ott van az az eset is, amikor valójában járdáról beszélünk, csak nem volt pénz járdára, pályázni kerékpárútra lehetett, így kerékpárútnak álcázzák a járdát. Ilyen helyeken eszembe se jut ott menni, amikor lakóházak, boltok ajtaja nyílik a bicikliútra.

Érdekes amúgy, hogy pl. Ausztriában a főutakon sincs ebből probléma, ugyanúgy lelassítanak mögöttem az autósok, mint egy lassú jármű mögött és akkor előznek, amikor nem jön senki szemből. Magyarországon valahogy ilyenre nincs idő és derogál az autósoknak lelassítani, ebből lesznek aztán a centizések, balesetveszélyes helyzetek.

márc. 29. 16:55
 2/3 anonim ***** válasza:
0%
Egy igazán öntudatos, jól tenyészett versenybiciklista egyenrangú a kamionokkal.
márc. 29. 18:09
 3/3 MGéza ***** válasza:
100%

Én ha lehet a kerülőútvonalat választom. Látom a kérdés alatt már felsorakoztak az önkéntes rendőrök, akik szerint márpedig a kerékpárutat kell használni ha van, ha tetszik ha nem, szegények nem fogják fel, hogy 30 feletti tempónál már nem igazán biztonságos a többi emberre nézve, de az alatt/körül sem igazán.

Amúgy szerintem általában a rossz útminőség az ok, végigmentem virtuálisan ott ahol említetted, helyenként nem túl kellemes, főleg 23-25mm gumival, esetleg ha karbon felnit használ az ember, azt is jobban félti. A Buba egy jó kis infrastruktúra is lehetne, na de szezonban lehetetlen ott végigmenni hogy ne zavarj másokat, ráadásul ott is ott van az ide-oda terelgetős bohóckodás, főleg városon belül. Tényleges edzést, bolyozást már ne is említsük. Nem véletlen van némely civilizáltabb országban ahol az (helyesen és nem ósdi, elavult magyarsággal versenykerékpározásnak nevezett)országúti kerékpársportnak nagyobb hagyományai vannak, ott például nem hogy lehet a sportolónak igénybe vennie a közutat, hanem kötelező, ha gyorsabban akar menni mint az ott megengedett.

márc. 29. 20:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!