Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mi lehet a hiba a presta...

Mi lehet a hiba a presta szelepes belső felfújásánál?

Figyelt kérdés

Éppen tanulgatom ezt a szerkezetet (de valószínűleg hagyom, az autoszelep jóval egyszerűbb...).

Elkezdtem fújni a belsőt (vsak azt, külső gumi nélkül). Ráhelyezem a belső szelepjére az átalakítót, működik is. Azonban a szelep környékén erősen túlfújódik, majd aránylag rövid idő alatt szétdurran. A második belsővel járok ugyanígy. Amikor a kerékpár keréken lévő (más által felhelyezett) belső+ külső kombóval próbáltam ugyanezt, minden rendben ment.

Mi okozza ezt a problémát? Amikor autószelepes belsőt pumpálok önmagában, semmilyen hasonló problémába nem ütköztem eddig. Nem akarok így járni menet közben, ha véletlenül maradna a preszta.

dec. 30. 17:34
 1/8 anonim ***** válasza:
71%
Persze hogy szétmegy, nem arra van tervezve, hogy külső gumi nélkül fújd fel.
dec. 30. 17:53
 2/8 A kérdező kommentje:
De akkor autoszelepnél miért nincs ilyen gond?
tegnapelőtt 08:16
 3/8 tothp ***** válasza:
100%

Valószínüleg az autószelepes belsőid vastagabbak, nehezebbek voltak. Ezért nem indult meg a szétszakadás. De hát minek is fújkálnánk tökig egy szabadon álló belsőt?

Csak ha pont az a cél, hogy szétdurrantsuk. Lehetőleh a kollega háta mögött.

tegnapelőtt 09:10
 4/8 MGéza ***** válasza:
Presta szelepes belsőket általában kisebb átmérőjű felnilyukakhoz tervezik. Ezek outin voltak használatosak eredetileg, az eleve vékonyabb felnin nem szerencsés az autószelep által megkívánt lyukátmérő, nagyban gyengítené a felni anyagát. Nyilván a kisebb lyukátmérőhöz igazítás miatt a szelep körüli részt sem lehet, na meg nem is kell annyira megerősíteni.
ma 09:55
 5/8 tothp ***** válasza:

Géza. (ha már kettőnkön kívül más nem nagyon vállalja a nevét)

A prestákon is van elég nagy plecsni. Főleg azokon, ami nem virsligumihoz készült. A plecsni peremén a technológiai folyamat miatt gyengül a szerkezet. Ott fog elszállni.

De ettől függetlenül ilyen csak a "nem rendeltetésszerű használat" során jöhet létre.

ma 11:55
 6/8 MGéza ***** válasza:

tothp: Tudom hogy van, minden gumi meg van erősítve ott, elég sokat szereltem, mivel outim van, ott meg ritkán használatos az autószelep, a nagy lyuk miatt. De nem annyira nagy, mint egy monti belsőn. Az okot helyesen írod le, a szín is mutatja, hogy gyakorlatilag két összevulkanizált, eltérő gumikeverékről van szó: A szelep köré erősebbet tesznek a felnilyuk pereme miatt, a plecsni viszont inkább merev, kemény anyag, nem tud annyira, sőt szinte semennyire, mint a belső többi része.

Viszont a prestákat általában nagyobb nyomásra tervezték, tehát szabad térben felfújva beléjük nyomod azt a 6-9 bart akkor sokkal nagyobb eséllyel fog elválni egymástól a kettő mint egy 3,5-5 baros montis guminál, főleg ha az utóbbi motorszelepes és nagyobb plecsnis. De ugyanakkora nyomásra felfújásnál is nyilván a kisebb plecsni könnyebben elválik, nincs akkora felületen összevulkanizálva a belső normál anyagával.

ma 12:05
 7/8 MGéza ***** válasza:
Az első bekezdés utolsó mondatából kimarad a nem tud annyira sem után egy "nyúlni" szó.
ma 13:01
 8/8 anonim ***** válasza:

Nem a szelep a hibás, hanem ilyen vékony anyagból vannak a belsők manapsák.

A belsőt belsőnek használd, ott fújd fel.

Ha kint fújkálod meg, akkor teregesd ki, mozgasd át hogy a levegő minen részébe el tudjon menni, ne csak a szelep környékén maradjon. De inkább ne fújd fel kint a belsőt.

Én új belsőbe beszerelés előtt minimális levegőt szoktam fújni hogy legyen valami alakja. De sokant ezt sem csinálják. én ilyen régimódi vagyok. :D

ma 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!