Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Kerék gyorszár rugó kihagyható...

Kerék gyorszár rugó kihagyható szereléskor? Ugyanis egyik eltűnt.

Figyelt kérdés

dec. 19. 17:41
1 2
 11/18 tothp ***** válasza:
100%

"De ez igy miert fontos hogyha az anya oldalarol huzzuk csak meg." Mi van?

Egy normális gyorszár csúszkál a tengelyben. Arra jó, hogy gyorsan a villába tudd tenni, anélkül, hogy különösebben járszadozni kéne vele. Igazán csak versenyzőknél van értelme, ahol alig áll meg, már cserélik is ki alatta a kereket. Szerintem vedd ki a másik rugót is. Téged csak megzavar. A biciklinek meg mindegy. A sérült zártengelyt (mert, ami görbe, az sérült) meg illik kicserélni. Egy komolyabb kerékpáros "szakember", mint te is, egy rossz mozdulattal képes egy sérülésmentes zártengelyt is megszakítani. Boldog karácsonyt.

dec. 21. 20:27
 12/18 anonim ***** válasza:
81%

"az anya oldalarol huzzuk csak meg"

Mivan??

dec. 21. 22:35
 13/18 A kérdező kommentje:
A kar oldalatol eleve a tengelyt mozgatjuk ergo az hogy a tengely mennyire nyuljon ki az anya feloli oldalra vagyis oldaliranyban mennyire legyen kozepre kozpontositva az agya gyorszar tengely iranyaban csak a zaroanyaval szabalyozhato
dec. 22. 09:48
 14/18 tothp ***** válasza:
Nem. A szár nem fixen van a tengelyben (ha görbe,az se fix, csak szorul). Bármit tekersz, a megmaradó hézag a két oldal között elosztható. Ebben segít a rugó. Ha van.
dec. 22. 11:10
 15/18 A kérdező kommentje:
Rögzítés után nem forog jó esetben (a kerék forog az agy tengelyen pontosabban a kónuszokon), de nem is erre gondoltam, hanem hogy ha a kar felőli oldalon benyomjuk ütközésig a tengelyt és a záróanya becsavarásával pedig a másik oldalon is teljesen fix lesz minden az meg mindegy mennyit lóg ki azon túl a gyorszár tengelye szabadon. Lehet én nem értem jól, de itt a távolság adott a villasaru távolsága hiszen annak külső oldalához feszül két oldalról a gyorszár. Ennek a központosításnak kónuszos agyaknál van értelme hogy a tengelyen középen legyen az agy. Ipari csapágyas esetében meg ugye ott sem, hiszen minden táv fix.
dec. 22. 23:24
 16/18 MGéza ***** válasza:
100%
Nézd. Nekem eleve olyan gyorszárral rögzíthető az első kerekem, amiben nincs rugó. Ez a fajta úgy működik, hogy a tengelyt bele kell tekerni a villa másik felében kialakított menetbe. Szóval nem feltétlen létszükség. A ráhajtható zárasoknál kb annyi szerepe van, hogy adjon egy kis holtjátékot, nem húzd túl, nyitáskor könnyebb nyitni a rugó miatt. Biztos észrevetted már, illetve ha tárcsafékesed van akkor biztos, hogy pici fél fordulatoktól függ a tárcsa helyzete a betéthez képest. Illetve a rugó segít hogy úgy is maradjon menet közben, ad egy kis rugalmasságot a rögzítésnek, nem a menetes részt fogja terhelni ha ütés éri a kereket, illetve a gyorszár tengelyét is védi az meghajlástól. Ugye én a fixre rögzíthető rugó nélküli rendszeremet outin használom, ott ideális esetben ez a rugalmasság elenyésző mértékben kell, inkább a teljes fixen tartás a lényeg. Viszont maga a tengely lényegesen erősebb, vastagabb anyagból készült.
dec. 23. 10:17
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

"a kar felőli oldalon benyomjuk ütközésig a tengelyt és a záróanya becsavarásával pedig a másik oldalon is teljesen fix lesz"

Akkor én 40 éve rosszul használom a gorszárat???? :D

Nem az anyával kell meghúzni a gyorszsárat, hanem a karral!

dec. 23. 10:52
 18/18 tothp ***** válasza:
100%
Géza! Ne zavard össze :-)
dec. 23. 15:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!