Gravel kerékpárhoz javasoltok gravel-ökhöz készült tömegben könnyű, lockoutos teleszkópos villát, vagy maradjon a gyári karbon villa?
Teleszkópos villa alatt ilyet értettem, mint pl a gravelekhez készült Rockshox Rudy Ultimate XPLR 12x100mm 40mm becsúszószáras teleszkóp, ami egyébként lock outolható (ami szerintem gravelhez "kötelező")
Tömege: 1300g
A karbon villa tömege, habár nem mértem meg, mert ahhoz ki kellene venni, de internet szerint elvileg 450 gramm, azaz 850 gramm súlykülönbség a karbon villa javára.
Felhasználási mód: Balaton körbetekerés túrák, Budai hegység, magastátra többnyire aszfaltos útjai, de egyes szakaszokon murvásabb, kavicsosabb részek. (ezeken mind voltam egyébként és úgy éreztem, hogy jó volt, hogy volt teleszkópom, de akkor MTB-vel voltam.. merev villással sosem próbáltam, pláne nem karbon villással.)
Versenyezni nem szeretnék, de ettől függetlenül fontos lenne az, hogy a montis átlagtempómat érezhetően növelni tudjam és a hosszabb távok (100 km feletti) ne legyenek olyan megterhelőek, mint MTB-vel. Úgy gondolom, hogy egy 10 kg alatti karbon vázas és karbon felnis, MTB-től jóval vékonyabb gumis, tömlő nélküli rendszeres gravel kerékpár már önmagában jóval hatékonyabb lenne a montimtól hosszabb távokra, de tartok attól, hogy a jól megszokott teleszkóp hiánya nagy érvágás lenne.
Páran említették, hogy a karbon villa az rugalmas annyira, hogy ne okozzon csuklófájdalmat a kisebb bukkanókon, de nekem ez látatlanban hihetetlennek tűnik (nem próbáltam még, mert új a bringa és még csak utcán próbáltam).
Akinek van tapasztalata akár mindkettővel, vagy jobb rálátása, megosztaná tapasztalatait? Megéri az a 850 grammos súlyveszteség jobb csillapítás érdekében?
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!