Miért nem szeretnek a mai huszonévesek bringázni?
De úgy amblokk a fiatalok. És itt nem olyan bringázásra gondolok, hogy elkacsázgat valaki a strandra vagy a boltba vagy a legnagyobb teljesítménye az hogy körbebicajozza a Velencei tavat.
Számomra az a bringázás, hogy függetlenül mennyire meleg van vagy hideg, akkor is letekerek legalább 50 km-et hegyen-völgyön, még akkor is, ha egy csöves országútim van (bár már be kéne ujjítanom). És itt szerintem nagyon nem a mai bringaárak a mérvadóak, egy 100 ezer forintos bringával is lehet szép teljesítményeket elérni, persze ha jól működik a mechanika. Nagyon elkeserítő, hogy amikor feltekerek a dobogókőre, csak 30-40 éves emberek bringáznak. A barinőmet is akartam elhívni bringázni, és akkor figyelmbe veszem az igényeit, nem szopatnám meg egy jó 60 kilométerrel, csak egy Velencei-tavas túrára, ahol megállnánk fürdeni, pihenni...úgy se jönne velem, pedig még a gyenge húszas tempóra is képes lennék. Egyszerűen teljesen felcsesz az egész, így sose lesznek bringás barátaim, az pedig még lehet érteni, hogy egy huszonöt éves lány nem akar 40-es palikkal lógni😅. De ugyanez van a kirándulással is, egy Spartacus tanösvényt senki se akar bevállalni, egyedül kellett elmennem, NA ott is csak a 40-es korosztály mászkált. Egyszer egy ismerősöm beszólt nekem:"nem csoda, hogy nincsenek barátaid, aki ennyire szeret bringázni meg kirándulni". De most komolyan, mi van a húszas korosztállyal? Most erős a testalkatunk, most bír el csomó mindent a szervezetünk, mikor ha nem most keressük a kihívásokat? Nem azt várom el, hogy hardcore-ban kell tolni mindent, de egy egészséges huszonévesnek illik tudnia futni legalább 2 km-t, letekerni sík terepen legalább 30-at, végigcsinálni egy 25 km-es túrát, leúsznia legalább 500 métert, lenyomni legalább 20 fekvőtámaszt....Sose teszem ezeket szóvá másoknak, csak magamban örlődök, hogy egyedül kell végigcsinálni mindent.
Nagyon sok teóriát tudnék erre gyártani és ezeket hosszan kifejteni, de röviden: Nem mernek megmérettetni.
A Dobogókő tekerésben benne van a kudarc. Minimum annyi, hogy meg kell állni pihenni. Ha egyedül meg, akkor nincs bizonyíték, ha társaságban, akkor van szemtanú kudarc esetén.
A versenysport is azzal küzd, hogy nincs utánpótlás.
Dobogókőn is vannak 20-on évesek... e-bike-kal...
Alapból egyre kevesebben sportolnak Magyarországon. Inkább a telefonjukat nyomkodják. Ez a legtöbb sportágban nyilván érezteti a hatását, így a kerékpározásban is.
Említetted a 30-40-es generációt. Kérdezd meg az ő generációjukat, vagy még inkább a náluk idősebbeket, hogy sportoltak-e valamit rendszeresen gyerekkorukban, és végezd el ugyanezt a közvéleménykutatást a tizenéveseknél. Óriási a különbség.
Emellett a tömegsport szervezettsége is eléggé visszaesett, sokkal kevesebb egyesület is működik, mint régen.
Az én környezetem elég más lehet, mint a tiéd, körülöttem elég sokan szeretnek túrázni, úszni, biciklizni ebben a korosztályban. Hozzá kell viszont tenni, hogy ugyanebben az ismerősi körben 10-ből 8 ember két munkahelyen dolgozik, ami a felére vágja a rendelkezésre álló szabadidőt. Ha a te környezetedben is sokan dolgoznak másodállásban is, az megmagyarázhatja, hogy miért nincs olyan fizikumuk, mint amilyet elvársz tőlük/miért nem tudják ezeket a kissé időigényes sportokat rendszeresen űzni.
Ez kizárólag egy szempont, de a korábbi hozzászólásokban nem láttam említve, ezért itt hagyom neked. Nyilván, ha az ismerősi körödben nem ez a probléma, akkor mellélőttem, ha viszont igen, akkor az megmagyarázhatja, hogy miért választanak kisebb inputot igénylő mozgásformákat (vagy kerülik el teljesen a sportolást).
Érdekes, én is csak olyan 33-34 éves korom körül kezdtem bringázni, sportként pedig csak 37 évesen kezdtem rá tekinteni, most 41 vagyok, nő. De mondjuk én előtte nem is sportoltam semmit, tehát alapból a sport nem érdekelt, nem a bringával volt bajom. Jó kérdés, hogy miért nem népszerű. Talán mert költséges sport, és nincs rá pénzük a fiataloknak? Vagy mert lusták? Vagy mert sokkal jobb szórakozás bulizni járni? Másnaposan meg ugye nehéz teljesíteni... Vagy mert inkább gyúrni járnak, mert az látványos? De valami tök más is lehet, sőt mindenkinél más és más, itt csak találgatni tudunk, annak meg nem sok értelme van.
Azért én pl a BuBán szoktam látni ilyen nagyon fiatal srácokat outizni, tehát akadnak. De tény hogy a nagy többség olyan 40-50 közötti férfi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!