Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Miért nem váltanak hegynek...

Miért nem váltanak hegynek fölfelé?

Figyelt kérdés
Hegyvidéken lakom, és futó vagyok. Mindig sok kerékpárossal találkozom kint, és amit nem értek, az hogy tekernek ugye hegynek fölfelé. Ahogy elfutok mellettük, állva hagyom őket, mert nem haladnak előre, viszont úgy tekernek, mint hörcsög a kereket. Én úgy tanultam, hogy ilyenkor váltani kell, hogy tudjon haladni az ember.
2024. máj. 5. 14:55
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
53%

Húha... van baj, nem kicsi. :D

Én akkor megkérdezhetem hogy miért cipőben futsz?

Amúgy igazad van... ahogy a mondás tartja:

A váltó a gyengék fegyvere.

És régen a túron is egy sebességes libakergetőkkel mentek.

2024. máj. 5. 22:35
 12/12 anonim ***** válasza:

A bringázás minden szinten a kompromisszumokról szól - nem kivétel a váltóval állítható áttétel sem. A kisebb áttételnél nehezebb tekerni, de haladósabb a menet - ilyenkor a combizom dolgozik. A nagyobb áttételnél szinte alig kell erőt kifejteni a pedál körbetekeréséhez, viszont kétségtelen, hogy öt teljes pedálfordulat alatt halad a bicó pár centit. Ilyenkor a szív és a tüdő kap nagyobb terhelést (akárcsak a futásnál).

A cél mindig az, hogy megtaláljuk az ideális pedálfordulatot, ami terepviszonyoktól függően olyan 70-80 fordulat percenként. Ha TARTÓSAN ez alá megyünk, akkor megfájdul a térd, kopnak az ízületek és hamarabb elindul a combizmok zsibbadása, ami szélsőséges esetben akár a láb teljes bekörcsöléséhez vezet.

2024. máj. 6. 09:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!