Miért nem váltanak hegynek fölfelé?
Ahogy a futó rövidebbre veszi a lépteit hegymenetben, úgy a kerékpáros is visszakapcsol. Ki jobban, ki kevésbé.
"Ahogy elfutok mellettük, állva hagyom őket, mert nem haladnak előre..."
Valószínűleg a legkevésbé edzetteket éred utól. Az erősebbekkel nem is találkozol. A versenyzők meg biztosan lehagynak ott is.
Éppen azt írod, hogy leváltanak egy kitekerhető áttételbe. :)
Hol laksz és mennyit szoktál (távban, szintben) futni?
Na de pont ezt nem értem, hogy ez miért jó, hogy vagy százszor megtekeri körbe, mire egy centit halad előre kb. Mókás látvány, ahogy álló helyzetben tekernek mint az őrült.
12. kerületben élek, a szintet nem szoktam mérni, a távot sem, ahogy esik úgy puffan, csak az örömért megyek ki. De kb. 12-15 km szokott lenni a vége.
"Na de pont ezt nem értem, hogy ez miért jó, hogy vagy százszor megtekeri körbe, mire egy centit halad előre kb. Mókás látvány, ahogy álló helyzetben tekernek mint az őrült."
Akkor szerintem te sem tudod, hogy miről beszélsz. :) Ugyanis pont azért tekernek nagy fordulaton kis haladással mert váltanak: Hátul a legnagyobb, elől a legkisebb lánckerék felé, így olyan áttételi arányt kapnak a hajtó és a hajtott kerék között, ami nem pont a tempós haladásnak kedvez.
Erő-Nyomaték-Elmozdulás.
szimpla fizika.
Magas fokozatban nagy erővel kell nyomni a pedált. Egy sima biciklisnél ez legfeljebb kb a sportoló saját súlya (SPD. kipsz, stb alkalmazásával növelhető) Van az a fokozat és van az a lejtő, aminél ez már kevés.
#6: Csak erőltetnék a dolgot, nem elég hogy sokkal nagyobb erőkifejtés lenne szükséges ahhoz amit te írsz, hanem a hatóművet is hamar tönkretennék úgy, nyúlna a lánc.
Amúgy nem meglepő, hogy a futó legyőzi a kerékpárost, máshol is ez jött ki, pedig hát nem amatőrök mentek egymásnak:
Autóval sem hatosban mész fel azokon az utcákon, hanem kettesben vagy akár egyesben.
Ahhoz, hogy hegyen megtekerd a kemény áttételt, ahhoz nagyobb teljesítményre van szükség, mint amit ki tud tekerni a bringás. Ha mégis sikerül, akkor lehet, hogy 2 tekerés után eldől, mert max.puluson van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!