Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Ma már nem divat a 26"-os...

Ma már nem divat a 26"-os kerékméret?

Figyelt kérdés
Úgy alakult, hogy ma eltörött a biciklim alu váza. 16 éve használtam, végül is kiszolgált. Ezért mindenképp újat kellene vennem. Nézegetem a kínálatot és azt tapasztalom, hogy 26"-osból már nagyon szegényes a kínálat. 27-29-es kerékmérettel vannak inkább. Ezek jobbak? Mi az előnyük? Vagy miért ezekből árulják a legtöbbet?
2023. júl. 14. 19:23
1 2 3 4
 11/39 A kérdező kommentje:

"Gondolj bele ha elöl van egy 40 tányérod hatul egy 10. Akkor egy tekeréssel melyik kerék fordul többet a 26" vagy 29" azaz melyikkel teszelmeg több utat?"

De itt feltételezted, hogy mindkettőn pontosan ugyanolyan a váltóáttételezés. De ha a 26"-osnak olyan a váltója, hogy ugyanolyan pedálfordulattal pont annyival forgatja gyorsabban a kerekeket, mint emennyivel kisebb a kerületük, akkor pontosan ugyanolyan sebességgel haladsz. És ugyanannyit pedálozol. A különbség, hogy más a váltód áttételezése.

Na meg, ugyanolyan kerékfordulathoz a nagyobb kerékhez nagyobb meghajtó erő is kell, igaz hogy gyorsabban is haladsz vele. Gondolj bele, akkor egy velenceid kerékkel ugyanolyan erőbefektetéssel 120 km/h-val haladnál?!

2023. júl. 15. 10:03
 12/39 anonim ***** válasza:
41%

"Nem terepes széles gumis MTB-t keresek" Akkor miért írsz mindenhol 27,5-es meg 29-es gumikról? A 27,5-es az a 26-osnak a széles, MTB mérete, a 29-es meg a 28-asnak az MTB mérete, 28-as felnin széles MTB gumi.

28-as méretűből kell neked 30-35 közötti szélességű, mintás gumi és kész. Miért akarsz mindenáron a 180 centidhez kis kereket?

Mondjuk úgy látom felesleges neked bármit is ajánlani, mert mindenkit meg akarsz arról győzni, hogy neked kis kerék kell. Akkor meg vegyél kis kereket és kész.

2023. júl. 15. 10:08
 13/39 A kérdező kommentje:

??? Én nem írtam semmit a gumikról.

Évtizedekig 26"-os biciklim volt (47-559-es gumival) és nem éreztem kicsinek. Most is ilyet vettem volna elsősorban, de nagyon szegényes ezekből a kínálat.

27,5-ösökből már nagyobb a választék. Azt írtá(to)k, hogy számos előnye is van a nagyobb keréknek. Ezért most elkezdtem ezeket nézegetni. Nem igazán értem a problémát, mi rosszat tettem, amiért le vagyok ordítva...

"A 27,5-es az a 26-osnak a széles, MTB mérete"

Tehát attól lesz MTB valami, hogy nagyobb, ballonosabb a gumi rajta? És ezek szerint a 27.5"-os biciklin is 26"-os felni van, csak vaskosabb a gumi? Mea culpa, ezt nem tudtam. Bár eléggé furcsállom, mert sok helyen a vázat, villát is kifejezetten 27,5-esnek írják.

2023. júl. 15. 10:19
 14/39 anonim ***** válasza:
69%

"??? Én nem írtam semmit a gumikról."

Miközben korábban ezt írtad: "Most 27,5-eseket nézegetek" meg meg arról írsz, hogy a kis, 26-os kerékkel ugyanúgy lehet haladni, mint a normál, 28-assal.

Persze, hogy nem érezted kicsinek, hiszen évtizedekig használtad. Ha 20-as kerekkel használtad volna évtizedekig, akkor ahhoz szoktál volna hozzá.

Nem csak attól lesz MTB, hogy ballonosabb a gumi, hanem más a váz geometriája és van teleszkópja. A gumi az egy.

Nem tudom hol írják a villát "kifejezetten 27,5-esnek", de gondolom úgy értik, hogy 27,5-es kerekekhez.

2023. júl. 15. 11:29
 15/39 MGéza ***** válasza:

29 méretben ez a gumi van ami nem teljesen terep, hanem inkább aszfalt:

[link]

2023. júl. 15. 11:34
 16/39 anonim ***** válasza:
50mm-es gumi aszfaltra? Még a gravel kerékpárokat is általában max. 42mm-es gumikkal szerelik. 50mm-es mondjuk elektromos kerékpárokra vagy más, nehezebb biciklire és túlsúlyos kerékpárosokhoz való.
2023. júl. 15. 11:57
 17/39 MolotovPunk ***** válasza:
Manapság nem túl magas, alacsony embereknek való a 26-s kerékpár inkább. Én 185 magas vagyok, nekem 27.5-s terep MTB kerékpárom van és teljesen megfelel nekem, gyorsabb is a 26-s bringáknál. Gondolkoztam 29-s bringán is, de az valószínűleg nehezebb is lenne meg több helyet is foglalna, továbbá ahogy előttem is írták a 29-s bringa már nehezen, vagy sehogyan sem fér be a liftbe. Így én 27.5-re szavazok!
2023. júl. 15. 15:15
 18/39 MolotovPunk ***** válasza:
XL-s alumínium vázas!
2023. júl. 15. 15:20
 19/39 NTBS ***** válasza:
Lehet még kapni.
2023. júl. 15. 16:03
 20/39 anonim ***** válasza:
100%

Ha aszfaltos út vezet a lakhelyedhez, akkor az a “hegymászás” nem az a “hegymászás” ami indokolna egy mtb-t…

Amúgy vannak olyan szakágak, ahol még mindig van létjogosultsága a 26-os, de akár a 24 vagy 20as kerékátmérőnek is…

Pl downhill, dirt….

Ellenben ha te szimpatizálsz továbbra is a 26 os kerékmérettel, jelenleg a 26-os ősmontiknak rettenetesen a béka segge alatt van az ára, full deore lx vagy még jobb felszereltségű, németből behozott garázsban tartott egyikfaltól a másikig tologatott szinte soha nem használt bringákat simán ki lehet fogni 30-70ezer ft között…

Legutóbbi szerzeménye a gyüjteményemnek egy kona, full shimano stx szettel, manitou teleszkóppal, hidraulikus magura felnifékekkel… 30.000ft volt jófogáson… szép piros, hajtásrendszerén látszik, hogy megvették a 2000res években és talán ha 200km-t letekert vele a német 20 év alatt…

2023. júl. 17. 08:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!