Rossz időben is érdemes biciklivel közlekedni?
Tudom, bután hangzik a kérdés, nem jutott eszembe jobb megfogalmazás. :D Szóval, bringásokhoz szeretnék fordulni segítségért. Úgy áll a helyzet, hogy barátommal vidékre költözünk. Arra gondoltam, hogy biciklit választanék munkába járáshoz.
Jó időben sima ügy. Viszont télen, különösen hóban, fagyott utakon hogyan oldjátok meg, milyen felszerelésekkel? Inkább tömegközlekedés? Eső, erős szél ellen lehet hatékonyan és egyben biztonságosan védekezni?
Köszönöm a válaszokat, tippeket! :)
Én is 3 km-t tekerek munkába, de sokszor elténfergek még vásárolgatni 5-10 km-t. Egész télen bringával jártam, mínuszokban polár cicanaci, fölé egy szabadidőnadrág, pulcsi, sál (!), fülvédő (!), sapka és dupla zokni. Én szájmaszkot is használtam, hogy ne tüdőzzem le a hideg levegőt, ez elég hasznosnak bizonyult.
Az eső télen nagyon kellemetlen, mert ugye hideggel párosul, ráadásul kapucniban nem lehet hátranézni rendesen, a tükörből meg esőben szintén nem látsz semmit.
Hó idén szinte nem is esett, szállingózásba futottam bele talán kétszer, de akkor is inkább a viharos szél volt a rosszabb.
Előfordult, hogy reggel 7-kor még vékony jégréteg volt az utakon, akkor lassan, óvatosan mentem.
Világítás alap, én fényvisszaverő csíkokat is tettem a bicajra.
Ezt a telet így túléltem.
Ja, és a bringa karbantartása télen nagyon fontos, tisztítás, olajozás, fékbetétek cseréje gyakrabban kell, mint nyáron.
Az utóbbi pár évben járok biciklivel munkába. Így télen tartós nagy hó még nem volt. Kis hóban, latyakban már tekertem. Akkor lassabban vettem a kanyarokat, finomabban, hosszabban fékeztem. Kb ennyi. 0 fokig teljesen jól elvagyok. Az alatt főleg a kezem szokott fázni, hiába van rajta kesztyű.
Esőben is megyek. Azt utálom, hogy retkes lesz utána a váz. Apró homokszemek, sár feltapad rá és állandóan le kell tisztítani, pedig városban aszfalton járok. Sárvédőm van elöl-hátul, de ha egy kicsit is gyorsabban megyek a hátam csupa sár lesz, mert akkor is felcsapódik. Na meg az autósok is verik fel rád a trutymót, az sem kellemes. A láncot is gyakrabban tisztítom, kenem emiatt. Egyedül felhőszakadás méretű esőben nem megyek biciklivel.
Éveken át bringával jártam dolgozni, akár milyen idő volt.
Először csak morogsz majd, hogy esik, fúj, csúszik, stb. aztán megszokod és nem foglalkozol vele.
A kulcsszó, a réteges öltözködés. Volt olyan minusz 10-12 fokban is leizzadva értem a munkahelyemre, a többiek ezt mondták nem vagyok normális.
Élveztem, sosem voltam megfázva. A jég miatt néha-néha elfirkáltam, de a több rétegű ruha megvédett.
Szóval ugorj nemi, csináld, és ne hallgass a vészmadarakra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!