Rossz időben is érdemes biciklivel közlekedni?
Tudom, bután hangzik a kérdés, nem jutott eszembe jobb megfogalmazás. :D Szóval, bringásokhoz szeretnék fordulni segítségért. Úgy áll a helyzet, hogy barátommal vidékre költözünk. Arra gondoltam, hogy biciklit választanék munkába járáshoz.
Jó időben sima ügy. Viszont télen, különösen hóban, fagyott utakon hogyan oldjátok meg, milyen felszerelésekkel? Inkább tömegközlekedés? Eső, erős szél ellen lehet hatékonyan és egyben biztonságosan védekezni?
Köszönöm a válaszokat, tippeket! :)
Az eső a legrosszabb, esőkabátban rohadt kényelmetlen bringázni és a legtöbbnek a kapucnijában lehet hátranézni…
Télen legtöbbször még ha fagy is van, az utak szárazak, nem csúsznak különösebben nagyon, nekem hideg ellen pedig vannak nagyon profi sport aláöltözeteim, amik nem tartják meg az izzadtságot a bőrömön, elvezetik azt, így nem fagyok meg
Én télen is azzal járok, egyedül hóban nem, de az idén már nem is volt egyszer sem, szóval nem téma.
Megfelelő bringát érdemes választani, egy jó trekking, sárvédővel, csomitartóval (nem muszáj, de praktikus lesz), megfelelően széles gumikkal ha szar a terep.
Nekem van esőnacim és természetesen kabátom is, kevésbé szoktam megázni mint a gyalog közlekedő kollégáim. :) Illetve érdemes technikai aláöltözetet vásárolni. Ez nagyon jól tartja a hőt, elvezeti az izzadságot. Én csak annyit szoktam hogy ezt vezsem fel a simma utcai ruházatom alá, odabent meg leveszem és ennyi, zuhanyozni sem kell.
Illetve télen a nagyon hidegben iszonyú praktikus ruhadarab a csősál, amir fel tudsz húzni az orrodra. :)
"hóban, fagyott utakon hogyan oldjátok meg"
Esünk-kelünk mint a frontkatona! Jégen, letaposott havon nem lehet menni kerékpárral A teljesen friss, szűz hóban még igen, de ha már néhány autó odataposta, akkor nem lehet kerékpározni.
Minden más időjárásban lehet kerékpározni. Rengeteg fajta esővédő ruha, kabát, köpeny huzat van, táskára, cipőre, fejre, mindenhova. Hideg idő ellen szintén ezernyiféle öltözetet lehet vásárolni. Csak a pénztárca szab határt.
Eső ellen még jó ha a munkahelyen - ha van rá lehetőség - tartasz száraz ruhát, zoknit cipőt, papupocsot, így nem kell a vizesben lenni.
Szél ellen a ruhán felül javaslok szemüveget - ha nem vagy amúgy is szemüveges. Nagyon kellemetlen ha fúj a szél, kifújja az ember személ, hunyorogok, könnyezek, nem látok. Jobb szemüvegben. Lehet venni cserélhető lencséset is, úgyhogy lehet világos és sötétített (napszemcsi) üzmódban is használni.
Látni és látszani! Lámpa! Még fényes nappal sem baj ha van egy erős fényű villogó a kerékpáron. De rossz látási viszonyok között legyél rendesen kivilágítva! Ha pampognak az autósok hogy zavarja őket a villogás... nos az a jó! Akkor biztosan észrevettek! :D Ne a 300 forintos gombelemes kínai gumicumit vedd meg!
Nézz meg egy-két holland videót... olyan időben kerékpároznak arrafelé a mindennapi dolgaikat intézve, amilyenben minálunk még tengeralattjáróbal sem jönnek ki az emberek az utcára.
Egy angol ismerősöm jött látogatóba és mentünk várostnézni. Persze egész nap esett. Ez az állat meg vigyorgott, hogy mennyire jó, hogy ilyen frankó angolos idő van.
Szóval fejben dől el hogy mi a vizes, hideg, rossz idő és mi nem :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!