Hová érdemes elkirándulni biciklivel Magyarországon?
Főleg szép tájakat keresek nyárra!
Hegyes, völgyes, fás, bokros, zöld helyeket:) tiszta levegővel.
pl bükk
Lillafüred,Miskolctapolca,szilvásvárad stb
Az egesz orszag szep! Arra mesz amerre akarsz, amerre van idod es amerre van energiad.
Konkret otlethez tudni kellene a kiindulasi pontot, de ettol fuggetlenul rengeteg gyonyoru helyet talalhatsz, barmerre jarsz.
Nagytavainkat mind korbejarhatod, hegyeinket megmaszhatod, bejarhatod a kektura egyes szakaszait, elkerekezhetsz kozismert kirandulohelyekre, vegigbiciglizhetsz a nagy folyoink partjain ... mindenhol megtalalod a szep tajakat, a jofej embereket, bringas haverokat.
Persze tudom, nem most kezdtem, csak a nyárra szeretnék egy 2 hetes túrát összeállítani magamnak. Igazából most egy kis elfogultságot várnék az emberektől, mindenki leírhatná a kedvenc helyét, ami szerinte a legszebb az országban, legyen az egy utolsó eldugott falucska is akár.
Az a baj, hogy a főbb turista útvonalak és útikönyvek által kínált lehetőségek biztosan rengeteg szép helyet kihagynak, pl tavaly fejérmegyében egy Pátka nevű falucskába úgy jutottam el, hogy letértem az útvonalamról, és a zsákfalun túlhaladva egy hegytetőre érve olyan látvány tárult elém, azt hittem sírva fakadok:P
Amúgy a kiindulási pontom Bp, de távolság sosem jelentett még gondot.
2 hetes tura? Ki igy, ki ugy gondolkodik. En nem szeretem ha felmalhazva ugy indul neki az ember, hogy 1 hetet megyek ebbe az iranyba, utana megfordulok es egy het haza.
Tarsasaggal es autos kiserettel fincsi a kethetes tura: egyreszt a hatarok kitagulnak, masfelol viszont olyanok is csatlakozhatnak a programhoz, akik nem birjak a tartos tekerest es a bringazoknak pedig kell cipekedniuk utkozben.
Pest kiindulassal, a Duna-kanyar javasolhato napi kirandulgatasokra (egynaposok) :)
- romai part, luppa, szentendre (szentendrerol a szelrozs minden iranyaba vannak szep helyek) skanzen, pismany, csobanka
- ha hegyre vagysz, ott van dobogoko (mehetsz pomaz felol, de vegiggurulhatsz a dunaparton es esztergom felol is feljuthatsz
- ha a dunaparton mesz: leanyfalun a gomba bufeben (volt hajoallomas) szep taj a bufescsajszi:) ... tahitotfalunal bemehetsz a szigetre es ha attekersz a tuloldalra, akkor a vaci revvel atjutsz a folyon es a tuloldalt vissza budapest.
- ha nem mesz at a dunan csak haladsz tovabb eszaki iranyba, dunabogdanynal szep a folyopart ... szentgyorgypuszta utan ott a mogyorohegy ... visegrad magaert beszel ... domosrol tobb baromiszep hely is megkozelitheto (vadallo kovek, predikaloszek, ram szakadek, szentfa kapolna) ... tovabb ott a pilismaroti obol
idaig ez mind a budai oldalrol szolt ... pesti oldalon vactol felfele a borzsonyben rengeteg kis to es nagyon klassz helyek vannak (kiralyrettol a banki toig szemkapraztato a vilag) ... de a godolloi dombsag sem kutya
Nos, elnezest az elkaladozasert, tudom ezek egynaposok es nem kethetes szervezett utvonalak: azt jol ki kell gondolni, mert minden iranyban vannak emlitesre melto helyek ... csak egy kicsit elkapott a gepszij (eppen bringazni keszulok) :)
Balatonkor nagyon szep tud lenni, foleg ha nem egy napos teljesitmenytura kereteben teljesiti az ember, hanem itt-ott ejszakazva bejarja a kornyeket keresztul-kasul. Ugyan ilyen klassz a Ferto-to es kornyeke es a Tisza-to kor is.
Hegyekben megszenvedsz az emelkedokkel, a siksagokon viszont megkeseritheti az eletedet a homok.
A feljebb javasolt autós megoldás nagyon-nagyon megfontolandó. Én is így jártam a Mátrában, Bükkben, Balaton környékén, stb. A vonatozással is könnyen, messzire el lehet rugaszkodni, az is nagyon jó.
Mert ha egy ideje bringázol ,akkor vélhetően az egynapos túrák távolságában lejártál mindent, azokon a területeken már célszerű minél gyorsabban túlkerülni :)
És ha montival mész, akkor végképp nincsenek turistautak, ajánlott kiránduló helyek, stb. Arra mész, amerre akarsz, szó szerint.
Az előzetes tájékozódást meg minden elérhető felületen folytasd.
Van itt MO- npl a turistautak.hu közössége:
Civilek építik a turistaorientált térképet, a cucc használható pc-n, pda-n, garmin készüléken.
De erősen ajánlom a Gugli föld turkálását, ott is ezernyi felfedeznivaló van, ahová nem vezet út :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!