Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Szeretnek egy új mtb-t építeni...

Szeretnek egy új mtb-t építeni, szerintetek hogy döntsek?

Figyelt kérdés

Szóval van fogalmam az mtb sportról, csak most van 17év kihagyasom.

Fiatalon megengedhettem magamnak a legjobbat, utoljára egy magellan vega-m volt, azzal dh-zgattunk a budai hegyekben a 2000res években...

Azóta eltunyultam, híztam is rengeteget, nem beszélve a korról, nameg már feltétlenül meghalni sem szeretnék bringázás közben :D

Szóval XC vonz megmondom őszintén, asztalos vagyok, szeretnék egy favázas 29"-építeni olyasni stílusban mint a kőris xc, ez most jó szakmai kihívás lesz nekem, de mar keszülnek a tervek...

A nagy dilemmám az, hogy bár jól hangzik most is, hogy mindenből a legjobbat, de komolyan elgondolkodtam, hogy a felsőkategóriás alkatrészeket lecserélem középkategóriára egy rendesebb bosch elektromos rásegítésért cserébe...

Felhasználási területem leginkább bakony, balatonfelvidék, neha mecsek és környéke, esetleg az őrség.

Őszintén szólva szeretek bringán ülni és tekerni, viszont már nem úgy bírom mint fiatalon,a héten voltam egy velencei tó körön és ajtót ajtóig 51km, de vegére azthittem megpusztulok.. mondjuk 5ev abszolút bringás kihagyás után lehet nem megallás nélkül kellett volna letekerni... soha nem ültem még elektromos bringán, megéri vajon ezt a kompromisszumot egy pl 750watt körüli meghajtás?

Pl távban ki tudok vele tolni annyira egy túrát, hogy többet lássak a világból, de ugyan úgy elfáradjak nap végére, esetleg ki lehet bírni, hogy csak szakaszosan használja az ember, pl mászás közben, vagy levenne rolam minden terhet, maradnek a tunya dagadt fickó, csak lenne egy drága bringám, amivel nagyokat túrázok, közben valojában semmi érdemi mozgást nem végzek?

2022. ápr. 2. 10:18
 1/4 anonim ***** válasza:
Jobban járnál egy kis edzéssel. Ha elkezdesz rendszeresen biciklizni egy normál biciklivel, akkor nem lesz nehéz a 100-120 km sem. Az elektromosoknak mennyi most a hatótávja, 60-80 km? Ha lemerül, akkor meg ott fogsz állni egy 25 kilós biciklivel, amit nehezebb tekerni, mint egy nem elektromost.
2022. ápr. 2. 11:14
 2/4 anonim ***** válasza:
Szerintem ahová villannyal mennél fel, onnan ne gyere le saját tervezésű fa vázzal, mert ha valami enged, nagyon összetöröd magad! Még túrázósnak is megvan a kockázata. Elektromosság komolyabb hegyvidéken jó dolog, de egy átlag magyar terepre hamar össze lehet szedni a kondit.
2022. ápr. 2. 12:42
 3/4 A kérdező kommentje:

Egy jól megépített kőris vagy mogyoró váz tovább bírja mint egy aluminium, azzal nincs gond. akácról meg nem is beszélve. Nem esik az szét olyan könnyen, múltszázad közepén még katonai teherautókat is építettek kőris alvázra, nehány darab a magyar honvedségnél mai napig megy

Rugalmas mégis kemény és megfelelő felületkezeléssel időtálló alapanyag.

A mogyoró rugalmas erős és a hajlított alkatrészek a kis ivű hajlásoknál sem deformálódnak, az akác pedig a legjobb, kemény mégis a legrugalmasabb, felületkezelés nélkül is időtálló. Ott a ragasztással vannak bajok... szoval valószínűleg kőris vagy mogyoró lesz elsetleg is is.

2022. ápr. 2. 17:04
 4/4 anonim ***** válasza:
Oké, de méretezni kéne valahogy a terheléshez, az pedig mérnöki tudást igényel.
2022. ápr. 2. 17:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!