Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Eddig 3x7 sebességes bringám...

Eddig 3x7 sebességes bringám volt, most vásárolnék egy 1x9 sebességest. Mit fogok tapasztalni? Alkalmas lesz egyáltalán aszfaltos, normál tempójú bringázásra?

Figyelt kérdés

A régi bringámon, a 3x7 sebesség esetében elől nagy lánctányér is volt, átlagosan 25km/h-val tekertem vele, ha aszfaltra tévedtem, de ha nagyon akartam, kb. 35-38km/h-ig ki tudtam hajtani.

Az új bringán elől csak egy közepes méretűnél valamivel kisebb lánctányér lesz. Tudok ezzel kényelmesen menni 25km/h-át, vagy úgy fogok tekerni hozzá, mint egy ideges csimpánz? :)

Hátul egy Microshift Advent 11-46t 9spd fogaskeréksor van,

elől 28fogas lánctányérral.

2022. jan. 26. 22:10
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Nagyfater kis camping biciklijével lehagynálak.
2022. jan. 26. 22:14
 2/9 tothp ***** válasza:

Ezzel a sorral nagyjából 420% áttételtartományt tudsz lefedni.

Ha mondjuk volt egy 26-36-46 os hajtóműved, és egy 11-34-es kazettád, Az kb 550%-ot tud (0,76-4,18 közti áttétel)

Az új sorod az új tányérral inkább mászós áttételt ad. Nagy sebességnél pörgősebben kell majd hajtani (0,61-2,55)

20km/h sebességnél 66-os pedálfrekvenciával

(ugyanez a régi rendszereddel 40-es csapásszámot jelent)

2022. jan. 26. 22:33
 3/9 A kérdező kommentje:

#2: Köszönöm! Ez teljesen jó, hegynek felfelé szeretek menni, pl. Normafa, HHH. Lefelé meg nem szoktam beletekerni, inkább fékezek.

Esetleg ha elmennék cimborákkal egy aszfaltos túrára, van lehetőségem előtte feldobni egy nagyobb lánctányért előre? Vagy az lánccserével is járna?

KMC X9 láncot adnak a bringához, amúgy egy Kona Fire Mountain a kiszemelt.

2022. jan. 26. 23:00
 4/9 tothp ***** válasza:

Cserélhető. De itt inkább a lánc hosszával lehet gond. nem biztos, hogy a váltó tudja majd kezelni ugyanazt a láncot nagyobb tányérral. Esetleg össze kell rakni egy hosszabbat. Csereberénél azt is át kell rakni.

Viszont itt is észnél kell lenni, ha az egyik lánc már kopott, a friss lánc nem biztos, hogy működni fog a kopott sorral.

2022. jan. 27. 06:43
 5/9 anonim ***** válasza:
Teljesen egyetértek az előttem szólóvan, annyit tennék hozzá, hogy 40-66 közötti pedálfordulat nagyon alacsony. Tehát az új bringán nagyobb pedálfordulattal fogsz tekerni, ha síkon 25-tel akar menni, de ettől még nem te leszel ideges csimpánz. Akik komolyabban tekernek, törekednek a 90 körüli pedálfordulatra.
2022. jan. 27. 10:52
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat, sokat segített! :)
2022. jan. 27. 13:34
 7/9 anonim ***** válasza:

Ez egy 27,5 MTB. Ezzel az áttétellel 90-es pedálfordulatnál kb. 30 km/h-val haladsz. Nagyjából ez az, ami kényelmesen még tartható. Cserébe a 28-46 egy elég jó mászó fokozat, ami rendeltetésszerűen használt montinál sokkal fontosabb.

Amúgy a 3x7-hez képest nem hátrány az 1x9, ha menetes racsnis volt, mint általában a 7 sebis rendszerek. Egy tipikus 3x7 rendszer két véglete: 42/14 és 24/28. Ez csak 350%-os átfogás, míg az új 418%. Annyi, hogy az új bringád mászásra van hangolva, és nagyobbak a lépések a fokozatok közt. Ha régi bringád 26-os volt, akkor az új bringádon a kerék is nagyobb áttételt jelent, így alig veszítesz végsebességet. Egy 34 fogas első lánckerékkel még azonos kerékméret esetén is nyersz végsebességet. Ha hiányérzeted lesz, cserélheted 30 vagy 32 fogasra. Ennek még valószínűleg gond nélkül el kell férni a vázban, de érdemes ellenőrizni. A láncvillánál korlátos a hely montiknál, nem tudsz akármekkorát feltenni. Különösen akkor érdemes ezt meglépni, ha hátul alig használod a legnagyobb lánckereket.

2022. jan. 27. 17:34
 8/9 A kérdező kommentje:
#7: Igen, korlátos a hely a nagyobb lánctányérnak. Néztem élőben is, kb. 1,5 centi hely van még a vázig a mostani lánytányérral. Nem biztos, hogy egy nagyobb felmegy, de nem gond, mászni szeretek, és utána csak gurulni.
2022. jan. 27. 21:10
 9/9 A kérdező kommentje:

Megvan a bringa, hazafelé váratlanul jó volt ezzel az áttétellel tekerni, egyelőre max 1 fokozat hiányzik még tempós tekeréshez a meglévő a 9 mellé, de ezt biztosan megszokom.

Hamarabb lesz a teló lecserélve. :)

2022. jan. 28. 17:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!