Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Váltó beállítás probléma?

Váltó beállítás probléma?

Figyelt kérdés
Hátha vannak itt olyan szakik, akik tudnak segíteni. Oúti kerékpáron tökéletes volt a váltás évek óta. Mostanában felfelé jól vált (rögtön és pontosan), de lefelé ha váltok egyet, akkor talán 2-3mp múlva lejjebb megy egy sorral, de inkább azt szoktam, hogy kettőt váltok le, akkor rögtön vált és utána rögtön egyet fel, mert ugyebár felfelé jól vált és kettőt le is. Próbáltam beállítani, de nem sikerült. Mitől "romolhatott" el és mit lehet tenni?
2021. júl. 4. 09:55
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha jól értem, amikor a bowden húzás irányába váltasz, az rendben van, de amikor a feszítő rugó húzza vissza a kanalat, az problémás.

Amennyiben a bowden nem szorul sehol és könnyedén siklik a bowden házban, a kanál és a váltótartó fül egyenes, akkor szerintem elkoszosodott, vagy elöregedett a kenőanyag, esetleg laza a rugó előfeszítése.

2021. júl. 4. 12:05
 2/12 A kérdező kommentje:
Igen, jól érted. Hol van ebben kenőanyag? A bowdenházban (ha úgy hívják azt a műanyagot, amiben a bowden megy)? Végülis 4 éves, párezer km-rel, szóval lehet, hogy ideje lenne cserélni a bowdent. Milyen időközönként szokás ezt cserélni? A kenést szervizben tudják megoldani?
2021. júl. 4. 14:23
 3/12 anonim ***** válasza:
szervízben megoldják de bowdenhazat is cserélj mert az is elkoszosodik meg a többi.
2021. júl. 4. 15:03
 4/12 A kérdező kommentje:
OK, köszi
2021. júl. 4. 15:58
 5/12 anonim ***** válasza:

A váltó állítása a takarításnál és újrakenésnél kezdődik. A váltógorgőket is szét kell szedni, kitakarítani, bezsírozni. A váltó minden mozgási pontját kenni - alapos mosás után.

De a te esetben szerintem a bowden túl feszes emiatt nem vált jól.

2021. júl. 4. 16:47
 6/12 anonim ***** válasza:

https://www.youtube.com/watch?v=WwDyEiUlja0

https://www.youtube.com/watch?v=FaOiNbeQXEo

https://www.youtube.com/watch?v=iDTJDYP17lQ

ezeket nézegesd meg!

Öcsi jól elmagyarázza mi mi és mi miért és mi hogyan :D

2021. júl. 4. 16:50
 7/12 A kérdező kommentje:
OK, megnézem, de évek óta nem nyúltam a bovdenhez, teljesen jó volt a váltás, váltó beállítást meg tudom csinálni, de ilyen problémám még nem volt.
2021. júl. 4. 17:06
 8/12 anonim ***** válasza:
Ha évek óta nem tartottad karban akkor az legyen az első!! Csak utána állj neki csavargatni beármit is. Retkes berendezést soha nem állítgatunk, mert minek? A retek miatt nem lehet úgysem rendesen beállítani.
2021. júl. 4. 17:16
 9/12 Wadmalac ***** válasza:

Még egy dolog. A régi váltókban hengeres rugó volt csavarásra terhelve, az újabbakban hengeres rugő, de húzásra terhelve.

[link]

A régiekben a rugó menetei állandóan felfeküdtek egymáson, nem ment közéjük a kosz. Az újabban a húzásnál szétválnak a menetek és közé rakódik a dzsuva. A kis lánckerekekre váltáshoz össze kén feküdnie a meneteknek, de nem tud, mert ott van közte a por, trutyi.

Azt a belső húzórugót a párhuzammechanika keretében bent jól ki kell takarítani, féktisztító, sűrített levegő, rongy, bármi, olyan állapotban ,mikor nagy lánckeréken álla váltó és méretes a rés a rugómenetek közt.

2021. júl. 6. 12:52
 10/12 Wadmalac ***** válasza:

Amúgy tényleg lehet az is, hogy a bowden berágta magát a bowdenház kanyarokban a teflonba.

Meg országútin a váz alján a vezető bolhába.

Új bolha, bowdenház és bowden csodát tesz.

2021. júl. 6. 12:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!