Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mi hibás abban a bicikliben,...

Mi hibás abban a bicikliben, amit nem lehet hajtani? Vagyis:

Figyelt kérdés

Vagyis hajtani végül is lehet, csak "üresen" hajtanék egy helyben állva, ha közben el nem dőlnék, szóval valahol nincs meg az összeköttetés, hogy a kerék is forogjon.

Maguk a fogaskerekek nem jelentősen kopottak. A kerék közepénél lehet a hiba vagy a pedál közepénél?

Unokatesómtól kaptam a bringát, nem rossz darab, de neki van már két újabb is. Ezt az utóbbi években nem tartotta karban, lelkemre is kötötte, hogy szervizeltessem mielőtt hosszú útra indulok vele. Ezt a covid miatt még nem tettem meg. Viszont rövidebb utakra már használtam a bringát, és legutóbb vettem észre, hogy menet közben pár pillanatra "üresbe" tekertem ezerrel, lassult is a sebességem, aztán újra tekert. Aztán újra nem, míg le is kellett szállnom. Aztán újra kipróbáltam, ment darabig, majd az első enyhébb emelkedő kezdetén kattant vagy zörgött egy kisebbet, az egyik lábam a pedállal "zuhant" hirtelen egyet, szóval onnantól újra csak a levegőben teker... Szervizbe kell vinnem.

Csak annyi lenne a kérdés, hogy mi mehetett benne tönkre, mit kell majd cserélni? Mennyibe kerülhet majd kábé? És eleve ez egy javítható probléma, vagy teljesen tönkre ment a bicikli?

2021. ápr. 7. 08:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Váltós? Milyen?
2021. ápr. 7. 09:21
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Valószínű, hogy a hátsó kerékagyban található racsni adta meg magát. Jobb esetben csak letapadtak a kalapácsok, bár a kattanás, zörgés lehet, hogy törésre utal.
2021. ápr. 7. 09:36
 3/12 A kérdező kommentje:

Huhh, most nem vagyok épp otthon, de váltós, igen, shimano. (Alivio talán?)

És vajon pár ezer lesz a javítás+ alkatrész vagy pár tízezer egy ilyesféle tünetnél?

2021. ápr. 7. 09:42
 4/12 A kérdező kommentje:

Még olyan tünet is volt az elején, mikor uncsitesótól elhoztam, hogy ha csak toltam a biciklit, akkor forgott a pedál is.

Főleg ha hátrafele toltam kifele a tárolóból, akkor mindig forgott magában.

Ez milyen hibára utal?

2021. ápr. 7. 09:51
 5/12 anonim ***** válasza:

Az én biciklim rendszeresen elromlik így, a racsni belseje adja meg magát. Ha menetes racsnid van, akkor az új alkatrész kb. 5000 Ft, a csere nem tudom, mennyi, de 20 perces munka még nekem is, egy szerelő valószínűleg gyorsabb. Ha kopott volt a racsni, akkor a láncot is kell cserélni, az még párezer Ft.

Ha kazettás, akkor passz, olyat még nem cseréltem. De nem hiszem, hogy lényegesen drágább.

2021. ápr. 7. 10:23
 6/12 Wadmalac ***** válasza:
100%

"A kerék közepénél lehet a hiba vagy a pedál közepénél?"

Ez a legeyszerűbb rész. Ha megy a lánc, akkor középrésznél nem lehet a baj.

Ha nem megy, pedig a hajtókar forog, akkor megtörtént az olcsó hajtókarok halála: a láckereket és a hajtókart összerögíztő peremezés, sajtolás elengedett és a lánckerék körbe tud forogni a hajtókaron.

Csak az iylen fajtával tud ez megesni, ahol az acél lénckerék csak középen csatlakozik a hajtókarhoz:

[link]

Normális négy- vagy ötujjas hajtókarnál, ahol az ujjakon lévő csavarok vagy szegecselések tartják a lánckereket, ilyen nem tud történni.

[link]

Ha a lánc megy, ha hajtod, akkor hátul van a gond.

Ahogy írják is, a szabadonfutó kilincsműve szokott a zsír-kiszáradástól, mocsoktól beállni, nem fognak be a kis kilincsek és nem adják át a hajtást.

Ritkábban kilincstörés.

Ha a gép Alivio szettes, jó eséllyel kazettás hátul, akkor neked csak a szabadonfutó kell, a lánckeréksor maradhat.

[link]

A boltban a sebességek száma alapján tudni fogják, melyik kell.

Ha menetes racsnis, akkor lánckeréksorral együttes csere (és akkor valószínűleg lánccsere is).

Amúgy a probléma szétszerelve orvosolható házilag, de ha nem csináltál még ilyet, inkább ne is ess neki, a szervizben csináltatva meg simán kerül annyiba, mint egy új szabadonfutó vagy menetes racsni.

'ha csak toltam a biciklit, akkor forgott a pedál is.'

Akkor valószínű, hogy a racsniban a mocsok okozza a gondot, mint fent írtam, az előrefelé is tudja fogni a szabadonfutót.

"Főleg ha hátrafele toltam kifele a tárolóból, akkor mindig forgott magában."

Na azon ne csodálkozz, olyankor pont visszafelé forog minden, a kerék hajtja a hajtókart, míg előreforgásnál a hajtókar a kereket. Ennek így kell működnie, az nem hiba, az a dolga, hogy így tegyen.

2021. ápr. 7. 10:50
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Wadmalac válasza tökéletes!

Annyit tennék hozzá, hogy ha ennyire le van harcolva a bringa, akkor érdemes úgy bevinni, hogy kérsz egy nagyszervizt. Alkatrészekkel, munkadíjjal számolhatsz 20e Ft körül, de amikor bemész és megmutatod, akkor egy gyakorlott szerelő pár másodperc alatt látni fogja a legtöbb problémát és saccolni tud egy árat.

És hidd el, nem téged akarnak majd lehúzni. Más egy fél pedált sem vesz abból a pénzből, amit te ott fogsz hagyni.

2021. ápr. 7. 11:21
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Én is csak bólogatni tudok az előttem szólók véleményéhez. :)

Amúgy érdemes rákeresni egy-két bringaszerviz weboldalára, szinte mindenkinél van kitéve árlista a munkadíjakról...

pl: [link]

Az alkatrészek árát meg szintén meg lehet nézni.

De tényleg az a legegyszerűbb, amit ajánlott az előttem szóló: bemész és nagyjából megmondja a szerelő, hogy mit ajánl cserélni, és kb. mennyibe fog kerülni.

2021. ápr. 7. 11:28
 9/12 Wadmalac ***** válasza:
100%

Még megfordult a fejemben, hátha a békebeli silent clutch szabadonfutós, na azon az atyaúristen nem segít, ha már elszalajt. Tökmindegy, csere ugyanaz, boltban tudni fogják, mi kell bele.

Egyetértek a nagyszervíz ajánlásokkal.

Ez olyan, mint mikor a kocsit viszed műszakira. Fáj, fáj, sok pénz, de a használhatóság és biztonság pénzbe kerül.

2021. ápr. 7. 11:32
 10/12 A kérdező kommentje:

Köszi, úgy érzem értitek mi lehet a gond, meg magam is hasonlóan gondolom a javíttatást.

Szerelni nem állnék neki, mert még az alkatrészek nevét sem tudom, nemhogy megszerelni. Arra a bizonyos nagyszervizre gondoltam én is egyébként.

Csak tényleg annyira nem értek hozzá, hogy volt egy kis félelmem, nehogy valami olyan alkatrésszel legyen gond, ami nagyon-nagyon drága és akkor ott leesik az állam a szerelőnél... :) Mert nem egy nagyszerviz munkadíját sajnálnám, hanem nem akarnám ennek két-háromszorosát új alkatrészre költeni, akkor már inkább új bringára költenék. :) De akkor talán szerencsére nem ekkora a baj.

Az unokatesóm amúgy mikor odaadta, mondta, hogy sokat tisztította a láncot, de mással, a belső részek kenésével sose foglalkozott, mert ő sem ért hozzá.

2021. ápr. 8. 08:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!