Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Az 1 lánctányéros hajtású...

Az 1 lánctányéros hajtású bicikliken nincs "keresztbeváltás" jelenség?

Figyelt kérdés

Régebbi decathlonos montimon cserélni kellett egyszer szinte az egész hajtást. (új kazetta, új lánc, új lánctányérok előre) Azt mondták a szervizben, hogy azért koptak így el a dolgok, mert túl sokat váltottam keresztbe. Pedig csak kb. 1000 km volt a bicikliben összesen. Bár igaz, hogy egy 90 ezres bicikliről volt szó, nem tudom ez mennyire számít

És pár hónapon belül készülök egy 1x12-es XC montit venni. Első váltó hiányában ezen nem lesz olyan, hogy keresztbe áll a lánc? Nyilván gondolom a kazettához képest középen fog állni a lánctányér elöl, de azért hátul mégsem 7-8 sebesség lesz. Azért érdekel mert kicsit rossz lenne, ha a 40 ezer forintos kazettát, meg a 25 ezres lánctányért is ilyen gyakran kéne majd cserélni. Vagy ezek a drágább cuccok tartósabbak?

2021. febr. 24. 23:19
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
0%

vsn olyan fokozat amit ugyanúgy nem bír....

nem keresztbeválzás a neve de a lényeg ugyanaz

2021. febr. 25. 02:09
 2/19 Alex Fly ***** válasza:
100%
Egytányérral hogyan tudnál keresztbe váltani? Ott csak hátsó váltó használható...
2021. febr. 25. 04:12
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Keresztben fut a lánc, de ehhez van tervezve. De ne várd, hogy annyit bírjon, mint egy 8-9 sebességes lánc. Sokkal vékonyabb, mert hátul a 11-es sor alig szélesebb, mint egy egy 8-10 sebességes.
2021. febr. 25. 08:25
 4/19 anonim ***** válasza:
3. Vagyok. Bocs, 12 sebességről van szó, de ha jól tudom, az is ugyanaz a szélesség, mivel létezik Shimano HG agyra is 12 sebességes sor. A 11 és 12 sebességes lánckeréksorok azt hiszem 1,85 mm-rel szélesebbek csak, mint a többi.
2021. febr. 25. 10:21
 5/19 anonim ***** válasza:
0%
Dehogynem , ha egy tanyér elől ekkor már a felső és alsó 2 tartományban is átlós a lánc . Minimum elől 2 fogaskerék legyen , mert ha egy van folyamatosan tekerve az hamar megkopik . Nekem 3 van elől és mindet kihasználom .
2021. febr. 25. 18:56
 6/19 A kérdező kommentje:

Hát, olyan 300-400 ezer felett szinte már minden mountain bike-ról eltűnik az első váltás, mert igazából semmi értelme.

Maximum országútikon meg városi bicikliken van még a drága kategóriában is.

2021. febr. 25. 19:03
 7/19 A kérdező kommentje:
Még ad drágább XC montikon sincs első váltás, pedig azokra nem lehet mondani, hogy csak gurulnak velük le a hegyről és alig tekernek. Ott is teljesen aktív használat alatt van a váltónak minden tartománya hosszú ideig, kétlem, hogy ezt a megoldást használnák, ha tényleg ilyen hamar elkopna így.
2021. febr. 25. 19:05
 8/19 anonim ***** válasza:
Részben jogos . Fémből van mindegy a márka , el fog hasznalódni barhogy van karbantartva .
2021. febr. 25. 19:23
 9/19 anonim ***** válasza:
MTB-n a dzsuva miatt amúgy sem tart túl sokáig a lánc. Ha időben van cserélve, a lánckerekek tovább bírják. A drága fogaskeréksor és narrow-wide tányér miatt mindenképp drágább egy 1x12 fenntartása, de cserébe egy fejlettebb, jobb rendszered van. Én soha többé nem akarok első váltót látni a bringáimon, mióta 1x11-em van. Igazából nem érzem, hogy innen akarnék egyelőre 1x12-re lépni. Biztos jobb lenne kicsivel, de nekem nem éri meg a felárat. Idővel biztos lesz még az is olcsóbb. Már most leszivárgott a Deore szintre, és a Sramnál is megjelent az SX (bár állítólag hitvány).
2021. febr. 25. 19:37
 10/19 anonim ***** válasza:
23%

tévedes Óriási nahgy tévedés!!!

1x11gyel vagy akármivel ülj fel pl kispesten /kőbányán a bringára ás tekerj el a HHH-ra tudnál-feltehetőleg nem mert a klasszikus méretezés miatt a lelked kiköpöd-Klüklopsz módjára---

jólmondták minimum 2 tányér elől tapasztalatból mondom megszívtam az elöl 32essel már átalakítottam 42re oké 1x10-11 de így van értelme nme mindneki a Kicceli út környékén lakik ezen el kéne gondolkodni....

2021. febr. 26. 13:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!