Lenne értelme belekezdeni az országútizásba?
Két éve a biciklizés az egyik fő hobbim, viszont inkább a mountain bike érdekelt mindíg is. Viszont felfedeztem, hogy milyen szép helyek vannak erre 50 km-es körzetben, és hogy milyen jó lenne ilyen helyeken biciklizni. Viszont ugye ekkora távokra a mountain bike már nem igen lenne jó aszfaltra. Szóval elgondolkodtam azon, hogy bele kéne vágni az országútizásba. Bár szerintem valami gravel szerűséget vennék úgy is, mert a montis hajlamaimat nem lehet kiölni belőlem.
Viszont a problémáim, ami miatt feltettem a kérdést: Mivel mountain bike-ozok, semmi tapasztalatom nincs forgalomban lévő biciklizéssel, néha egy két túrán mentem autó úton, viszont nagyon utáltam, hogy folyton jönnek mellettem el az autók, mindíg ezen stresszeltem. Meg alapból kicsit idegesített, hogy a közlekedéshez vagyok kötve, nem igazán vagyok szabad, mint mondjuk egy erdőben. Szerintetek lenne értelme belevágni? Volt, aki így kezdte?
Hát országútin meg kell tanulnod és szoknod, hogy bizony autók között vagy muszáj haladni.
És az autósok nagy része egyáltalán nem fog rád tisztelettel lenni, sőt akár direkt veszélyeztetni is fognak.
Nincs ma jó helyzetben az aki országúton akár kerékpározni.
Én XC-zek, azaz sokszor megyek terepre is, de inkább 50-50%. Megyek főúton is, autók között is, meg minden nap biciklivel járok a belvárosban is. Először nekem is fura volt, meg kellet szokni, hogy vigyáznom kell magamra különösen, mert sok a baromarcú. Ha tudod a kreszt és vigyázol, akkor nem lesz szerintem probléma. Talán a nagyon forgalmas főutakat kerüld, ott én se szeretek menni.
Gondolom a montit meghagyod és mellé veszel outit. Én sima outit vennék, nem gravelt. Aszfalton az outi a legjobb, ha meg terepre mész, akkor ott a monti.
Ha van autód, vegyél valamilyen bicikliszállítót és azt a 5-10-15km-t amíg kiérsz a városból autózd le. A csomagtartóra akaszthatók 1 biciklinek bőven jók és nem drágák.
Én nagyon sokat bicikliztem városban (régebben is, 50 vagyok) mostanában dél-pesten lakom és gyakran járok ki tekerni a Csepel-szigetre, de azt a 3/4 órát amíg kiérek a forgalomból (meg ugyanazt vissza) gyűlölöm. Inkább megyek a főúton hogy hamarabb kiérjek mint a kis utcákon - egyrészt fele olyan gyorsan lehet menni, másrészt 10-ből 9 autós egyszerűen nem lát meg, a múltkor stop táblán jött át egy és majdnem elütött, és olyan, hogy pl. a biciklisnek a jobbkézszabályt megadják jó ha 100-ból 1-szer fordul elő, inkább figyelmetlenségből mint szándékosan). A főúton az autósok is kénytelenek jobban figyelni.
Amikor a családdal megyünk, akkor mindig az van, hogy autóval kivisszük a bicikliket oda ahol már nincs forgalom, és onnét indulunk - őket azért jobban féltem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!