Valaki a kung fu-ról?
Nem is mondom, hogy én jó Boxoló vagyok, én azt látom, hogy fenn van a keze, vagy legalább az egyik az arcánál, így a feje le van védve, szóval akkor már a törzsét próbálnám ütni. Én mindig a mögöttes tartalmat próbálom nézni, ne aggódj! De kell idő, mire meglátja azt az ember.
A Choy Lay Fut vs Hung-Gar témát nem a történelmi hátterükre értettem, hanem a gyakorlati részükről. Én azzal foglalkozom inkább, nem az elmélettel, így elméleti szinten nem tudok ilyeneket, hogy van bennük közös forma. Pont nem az határozza meg a stílus hatékonyságát. És én erre gondoltam, hogy, mint 2 harci stílus, harcban eléggé másban jók.
Mellesleg, Sárkány, azért valamit elfelejtesz. Tudtommal te sem tanultad rendesen a Baji Quant, igaz? Így te is csak videók, képek, leírások, vélemények alapján tudsz nyilatkozni róla, illetve mivel tapasztalt vagy, amit látsz, az alapján is vonhatsz le következtetést, ettől függetlenül ne gondold rögtön úgy, hogy az biztosan 100%. Én sem a kisujjamból szoptam ki a dolgokat, én egy Baji mester 4-5 videóját láttam YouTube-on, ahol abszolút nem volt rossz védelme az embernek, plusz találtam egy véleményt is a Bajiról, ha nekem nem hisztek, mert ez itt divat lett, akkor higgyetek neki, vagy legalább olvassátok el: "Baji and MMA practitioner here. This video is propaganda, tbh. This guy is a WUSHU champ (wushu is what they do on stage when they're swinging flappy swords and paper-thin Halberds at each other. It's ALL show.) meaning he hasn't practiced ANY of what he knows against a live human. To get good at fighting, you have to spar. If this guy learned application properly, he'd be able to crush the student, no problem.
I'm speaking from being a Kickboxer of 5 years, Boxer for 11, BJJ (preferred No-gi) practitioner for 4 (though I'm not that great of a grappler.) I once met a Taichi master who knew bajiquan (learned it before his time in the Chinese Army, and perfected it's application through live fighting). He asked me to go full out on him with no gloves and I found myself staring at the ceiling from the floor in agony in just a few seconds. I'm no slouch of a striker, either. He just wasn't easily overwhelmed by straight punches like this Wushu master was.
This video is simply bad representation, not a bullshido sighting. Rest assured. Dancers don't fight.
Oh, the master that beat me ended up teaching me how he beat me. Almost all of my Baji training is geared toward application of basics. It mixes well with kickboxing, actually. Baji teaches you to strike from unpredictable angles with amplified force. You just have to figure out how to fit it into your personal style.
I'm very pleased with the Baji training I received. Plus, they also do a ton of horse stance (strengthening legs in the process) and pain conditioning to help continue fighting in the face of agony."
Egy videó alatt írta a kommentet. A videóban egy köbö annyira Bajizni tudó, mint én, mérte össze az erejét valakivel, aztán kikapott, nyilván, mert amúgy a saját lábában összeesett. És akkor erre írta a srác ezt. Szóval egy Boxoló, BJJ-s és Kick Boxoló 2 támadásig jutott köbö, utána a földön pislogott. Ez nem tudom, hogy miért lenne rossz. Ha tényleg annyira nem lenne védelme, tényleg annyira könnyen támadható lenne, miközben könyököl, akkor azt egy 11 éve Boxoló, ha nem is az első sparringon, de a 2.-3.-on, illetve edzésen észreveszi. És ezt egy olyan ember nyilatkozta, aki személyesen tanulta a stílust és ugye küzdött is ellene, azért csak nem ír baromságot. Persze ne értsd félre, mindenkit le lehet ütni, biztos van annak a Baji mesternek egy olyan Boxoló ellenfele, aki keresztbe tudná egyszer verni és akkor dőlne, mint a lőtt róka, de ez már más kérdés, ezt tudod te is, hogy megy. Csak akartam, hogy lásd egy olyan ember véleményét, aki tanulta is a stílust és nem átlag emberként, hanem, mint Boxoló, BJJ-s, valamint Kick Boxoló.
Minden ilyen videó alatt vannak olyan kommentek amik dícsérik a stílust. Hidd el wing chun-os videók alatt is olvastam olyanokat, hogy a wt-sek thai box bajnokokat vertek össze. Nagyon hihető nyilván... XD Propaganda és marketing. Csakhogy a valóság az más. Nem kell minden youtube kommented elhinni. Aki 11 éve bokszol, az egy ilyen satnya "védekezést" lazán keresztbe ver.
Itt is ugyanez van. Képzeld én is láttam Baji-s videókat, előbb mint Te. Mellesleg veled ellentétben Én anno űztem és jelenleg is űzök Wudangi eredetű stílust. Nem Baji-t ugyan, hanem annál erősebb stílusokat.
De ha te neked az már védekezésnek számít, hogy fenn van a keze, akkor most bizonyítottad be, hogy semmit sem értesz hozzá. :D
Igen fent van a csóka keze, a fülei mellett oldalt. Az arca teljes felülete támadható előlről egyenesekkel. Felütést (ami alulról indul állra) nem is tudna blokkolni abból a kéztartásból. Felülről szintén nem tudna védeni egy szimpla kalapácsütést sem. Fent van a keze, de nem jössz ám rá, hogy miért. Azért barátom, mert így készíti elő a könyökütését (ami amúgy elég siralmas), az nem egy védekező beállás. A vállai nincsenek felhúzva, az álla sincsen leszegve. Magyarul teljesen védtelen a feje.
Látod, ezért nem tudsz te még kielemezni semmit sem. Okoskodni viszont szeretsz.
A kéztartása ha megfigyeled egy majdnem derékszöget zár be, azaz ez egy erőkar. Vagyis... egy ügyes testharcos ráfog szimplán az alkarjára vagy a csuklójára, és tökéletesen végrehajt egy anatómus csavarást, nem is kell túltechnikáznia, mert a Baji harcos, már rásegített neki erre. :D Sőt, egészen jól beklincselhető a tag. Elindíthatja gyorsan a könyökét, csak hogy a könyöktechnikák akármennyire is pusztítóak találatkor, nem praktikus technikák. A hatótávja kicsi, nehéz felgyorsítani, nehéz vele célozni + amelyik könyököddel ütsz a példa kedvéért tegyük fel jobb könyökkel ütsz, akkor a jobb oldalad védtelen. Egy szimpla egyenes ütés, az gyorsabb, pontosabb és a hatótávja is nagyobb. Ha célt téveszt gyorsan vissza lehet húzni. Ha a könyök mellé megy, célt téveszt, a lendülettől erősen elfordulsz. Ilyenkor tökéletesen keresztbe verhető vagy. Nem véletlen az, hogy a profi thaiföldi thai box meccseken is, a könyök ütések 95%-a célt téveszt vagy lecsúszik. Viszont a muay thai könyökütést egy zártabb kézállásból indít, a Baji-é full nyitott. Az rendben van, hogy sokrétű a könyöktechnikái a baji-nak, de hogy ezek sikerüljenek belharcot kell kialakítani. Nem rossz testharcban a baji... a többi kungfuhoz képest...egy birkózáshoz, judohoz képest amúgy ez a testharc lóf4sz karikára vágva. (és innentől kezdve már kamu az, hogy egy boksz-bjj-kickbox tudású ember nem tud egy ilyet megverni XD) A testét abszolút nem védi, oké jó a lábmunkája ki tud térni. De ha mondjuk valaki egy hosszú rúgásokkal hátráltatja, pl: tolórúgásokkal, akkor már nem hatékony a Baji alaptaktikája. Ilyenkor elmarad a belharc szituáció kialakítása + a rövid hatótávú könyökütéseit nem tudja használni. Maga a videó is csak egy könyökütést gyakorló training, nem több.
A 4 wudangi stílus közül, hiába a BaJi-ban van a legtöbb könyök és hiába ez a legagresszívebb, még is a leggyengébb. Nem véletlen az, hogy Kínában sem számít gyakori stílusnak. Van benne amúgy potenciál, mert vannak jó dolgok benne, de pont hogy rossz a védekezése.
Bevallom én nem értek sokat a kungfuhoz, viszont régebben tanultam északi sáskát nagyjából két évig, a mesterünk mestere aki egy kínai manus volt Baji quanban és xing yiben is mester volt. A baji egy idegbeteg kalimpálás sok fölösleges forgással kombinálva, azok a könyökkel kivitelezett ütések, annyira mesebeliek, hogy egy Átlag Ferenc ellen sem működne, nem hogy thai box ellen. Nagyon irreális.
Sűrítettre pedig nem kell hallgatni, ő az oldal kungfu trollja. Sík hülye a mókusboxhoz is amit állítólag tanult. Az meg már undorító pofátlanság, hogy ő a kis 17-18 éves ánuszdugasz kioktat olyanokat, akik 10+ éve kungfuznak. Rozsda egy egész jó elemzést írt, egyet is értek vele nagyvonalakban, bár szerintem ez a Baji marhára nem jó testharcban, még a kungfuk között sem. Nem akarom dícsérni az Északi Sáska stílust - mert amúgy az sem egy nagy szám - de még ott is sokkal jobbak ezek a lefogó, rögzítő dulakodós technikák, jobbak mint ebben a bajiban.
Sűrített jó lenne ha kicsit visszavennél az arcodból, mert már nagyobb mint egy vetítővászon, az agyad viszont kisebb mint egy mákszem. Saját magadat röhögteted ki másokkal. Mondjuk a válaszaid amúgy sem érnek semmit sem, más kérdéseknél sem. Kritizálsz olyan stílusokat amihez neked semmi közöd, olyanokat írsz róla ami totál marhaság. Múltkor olyan baromságokat írtál, hogy a kígyó kungfu jobb kézzel, mint a boksz... meg ehhez hasonló baromságok. Meg hogy a kutya kungfu jó földharcban. XDDDD
Maradj csöndben kisgyerek.
Már megint a videok-nál tartunk . De jó . Levegő ezerszer volt neked mondva már hogy az amiket a youtube-on látsz nem igaziak hanem ahogy Rozsdi is mondta marketing ( jó bornak is kell a cégér míg a rossznak duplán ) . Az ilyen felvételek nem azért kerülnek fel hogy valaminek az igazát bizonyítsák hanem mert ebből nem kevés lóvét is össze lehet harácsolni ( nem egy , sőt nem is két ember abból szedte meg magát hogy videókat töltött fel a youtube-ra ) . Valamint ha a nézők azt látják hogy a baji quan , tong bei vagy akármelyik más stílus fölényesen győz , mi történik ? Nő a stílus iránti érdeklődés , elmennek a legközelebbi edzőterembe ahol ezt tanítják és szépen perkálnak majd az oktatásért hogy majd ők is olyan superfighterek legyenek mint amilyen a videóban szereplő " mester " .
Kommentek ? Nem mérvadóak , miért ? Mert két dolog lehetséges 1: vagy a videot készítő / esetleg videoban részt vevő a stílus hatékonyságát ecsetelő " boss " haverjai magasztalják fel az adott stílust ( így természetes hogy nem írnak majd rosszat róla , sőt csak a legjobbakat vagyis kiszínezik holott a valóság mást mutat . ) 2 : Elvakult rajongók istenítik kik kevés tapasztalattal rendelkeznek .
Magyarországon wing tsunt, sáskát , öt állatot, oktatnak (legalább is én ezekről hallottam).
Ezeket normálisan csak Kínában lehet megtanulni, kivéve a wing tsunt.
Ha jól választassz mestert, akkor senki se tud majd bántani, de vigyázz, nem kevés a kókler.
Legfőbb fegyvere, a belharc. Így egy utcai hülyegyereket bármikor meg lehet verni. A box ellen a leghatásosabb.Nem mennék bele a történelembe, de az a lényeg, hogy egy nő találta ki, és ezért nem is kell hozzá nagy erő. Gyors, precíz, nem tartalmaz semmi fölöslegeset és egy másodperc alatt ölni is lehet vele, ha eleget gyakorolsz.
Az első pár hónapban csak a legalapabb dolgokat tanulod majd meg és elég unalmas lesz. Szerintem (de ez csak a saját véleményem) ez pont a gyengék eltávolítására szolgál. 1 év alatt megtanultok majd egyre összetettebb gyakorlatokat és amikor a mestered azt látja, hogy összeállt a fejedben, átléphetsz a haladókhoz, ahol már szabadharc is van, ha jó az edződ.
Röviden ennyit róla.
"Én például amikor még csak 1 éve kung fuztam meg akart verni egy hülyegyerek aki 5 éve boxolt. Az egész annyiból állt , hogy hozzávágott a szekrényhez aztán ki ütöttem.
Ilyet csinált a nagy boxoló, csak dulakodni tudnak.A szent box ilyen képességekkel ruház fel."
Aha fiam szép esti mese. Ezzel egy a probléma. Boxedzéseken 1-2 éve bokszoló emberkék aláznak szarrá 2-3 mesterfokozatú mókusbox oktatókat.
Egy bokszoló nem hülye, hogy lemenjen wing tsun edzésre, hiszen csak elrontaná a mozgását. Ellenben a chipmunk fighterek boksz edzésen jönnek rá, hogy mi is a VALÓDI ütés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!